Fostul ambasador al SUA la Bucuresti, James Rosapeppe, a avut, ieri, o intrevedere privata cu avocatul Mihail Vlasov, in care a dorit sa afle de la noul presedinte al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) care sunt planurile acestuia de viitor pentru comunitatea oamenilor de afaceri autohtoni si ce se ascunde in spatele acestui mediatizat pseudoconflict. -In aceasta discutie, absolut particulara, domnul Rosapeppe – membru de onoare al Camerei de Comert Iasi – a dorit sa ma felicite pentru ca am fost ales presedintele CCIR. Domnia sa a dorit totodata sa afle care sunt proiectele mele de viitor si care este substratul acestui mediatizat conflict-, a spus Vlasov. Acesta a precizat ca i-a explicat diplomatului american ca isi propune sa rezolve problema Registrului Comertului, fie prin subordonarea acestuia in cadrul unei autoritati a statului (calitatea de membru a agentilor economici va trebui sa fie obligatorie), fie prin ramanerea Registrului la Camerele de Comert (calitatea de membru este voluntara). -Nu se poate ca Registrul Comertului sa ramana sub autoritatea statului si calitatea de membru sa fie voluntara. Acest lucru ar transforma Camerele din institutii de utilitate publica in entitati similare asociatiilor de bloc-, a declarat presedintele CCIR. Legat de viitor, Vlasov sustine ca are in vedere reinfiintarea scolilor postgimnaziale si postliceale de Comert, de Arte si Meserii care sa functioneze pe langa Camere, precum si infiintarea unei Academii Comerciale – institutie de invatamant superior pendinte de CCIR.
Mihail Vlasov: -Legea nu se poate negocia!-
Legat de comunicatul remis presei, ieri, de George Cojocaru, in care acesta a anuntat ca ramane in continuare unica persoana in masura sa exercite prerogativele CCIR (pe motiv ca a fost ales presedintele CCIRB la AGA din 12 iulie a.c.), Vlasov a aratat ca documentul -este o diversiune specifica domnului Cojocaru si acolitilor sai-. Vlasov a insistat pe faptul ca, desi Cojocaru a fost ale presedintele CCIR la AGA din 12 iulie a.c., mandatul sau a fost revocat trei luni mai tarziu, ca urmare a votului reprezentantilor a 37 din cele 42 de Camere de Comert Teritoriale. Intrebat daca va participa la intrevederea convocata, maine, de Cojocaru, presedintele CCIR a declarat sec: -Ce sa negociem? Legea nu se poate negocia!-. Desi nu va participa, Vlasov nu exclude posibilitatea ca unii presedinti ai Camerelor Teritoriale sa raspunda apelului lui Cojocaru: -Cred ca se vor duce cativa, pentru ca unanimitatea nu este buna intr-un stat democratic-. Vizavi de scrisoarea remisa premierului de Cojocaru, seful CCIR considera ca -aceea a fost o scrisoare de vasalitate, care nu contine nimic concret-.
Registrul Comertului ramane (inca!) la CCIR
Desi dupa sedinta de guvern de saptamana trecuta o agentie de stiri a sustinut ca Executivul a decis, printr-o ordonanta de urgenta, trecerea Registrului Comertului de la CCIR in subordinea Ministerului Justitiei, ieri, oficiali din Palatul Victoria au aratat ca in reuniunea respectiva a Guvernului a fost aprobata doar o decizie – nepublicata in -Monitorul Oficial- – la care expertii Ministerului Justitiei lucreaza inca. -In lipsa unui comunicat oficial al Guvernului, consider ca informatia cu trecerea Registrului Comertului in subordinea Justitiei e doar un zvon imprastiat de prietenii dlui Cojocaru-, a sustinut Vlasov.