Un proiect de lege, elaborat de Ministerul Finantelor Publice, va introduce o serie de modificari in ceea ce priveste organizarea si functionarea societatilor comerciale care se ocupa de jocurile de noroc. In afara de o serie de interdictii care se adreseaza radiourilor si televiziunilor, proiectul de lege aduce modificari in special in ceea ce priveste taxele pe care trebuie sa le achite organizatorii.
O masa de ruleta baga 100.000 de lei in bugetul statului
Organizatorii de jocuri de noroc vor plati anual o taxa de licenta si o taxa pentru autorizatia de exploatare. Toti organizatorii de jocuri vor plati o taxa de licenta de organizare a jocurilor de noroc, de 3.000 de lei, care va avea o valabilitate de trei ani.
Pentru o masa de ruleta, taxele pentru autorizatia de exploatare vor ajunge la 100.000 de lei. Nici cu celelalte mese de joc (black-jack, poker, baccara etc), proprietarii cazinourilor nu vor iesi mai ieftin, taxele ajungand, in cazul acestora, la 80.000 de lei/masa.
In cazul jocurilor de noroc de tip pariu, taxa anuala va fi de 5% din incasarile efectiv realizate la nivelul organizatorului, dar nu mai putin de 150.000 lei. Pentru fiecare sala de joc bingo, proprietarii vor fi nevoiti sa scoata din buzunar o taxa de 30.000 de lei, precum si 3% din valoarea nominala a cartoanelor achizitionate de la Compania Nationala -Imprimeria Nationala-. Salile care organizeaza jocuri cu castiguri generate de elemente aleatorii, prin folosirea masinilor, utilajelor, instalatiilor mecanice etc., vor plati o taxa de 2.400 de lei.
Prevederi antiescroci
Pentru a evita situatiile in care unii -intreprizatori- ar putea incerca sa insele statul, proiectul de lege contine conditii minimale pentru societatile care vor sa fie autorizate in domeniul jocurilor de noroc. Detinatorii de jocuri de ruleta si de mese speciale de joc tip cazinou vor fi obligati sa aiba la momentul autorizarii un capital social de cel putin 200.000 de lei, iar pentru jocurile de noroc de tip pariu in cota fixa sau de tip pariu de orice fel limita minima va fi stabilita la 150.000 de lei. Societatile care detin sali de bingo vor fi obligate sa aiba un capital social de peste 50.000 de lei, in timp ce pentru salile de jocuri, pragul de capital a fost stabilit la 5.000 de lei.
De asemenea, pentru activitatea de cazinou, bingo in sala si cea de pariuri, societatile organizatoare vor trebui sa detina in proprietate mijloacele de joc.
Televiziunile si radiourile, fara jocuri de noroc
Jocurile de noroc organizate prin intermediul retelelor de televiziune sau radio vor fi interzise, iar incalcarea acestor prevederi va fi considerata infractiune, pedepsele mergand de la amenda pana la inchisoare de la 1 la 4 ani. Vor fi interzise si jocurile de noroc organizate prin intermediul sistemelor de comunicatii de tip internet sau intranet, precum si prin intermediul altor sisteme de comunicatii (sisteme de telefonie fixa sau mobila) sau asimilate acestora. Tot in categoria jocurilor interzise mai intra pariurile incheiate pe rezultatele unor concursuri clandestine, cum ar fi: lupte de caini, lupte de cocosi, curse auto sau jocurile tip alba-neagra.
Legea va stabili ca infractiuni pedepsite cu inchisoare de la 2 la 7 ani sau cu amenda organizarea si desfasurarea de jocuri sau activitati prin care se propune unor persoane sa depuna sau sa colecteze bani ori sa se inscrie pe o lista, facandu-le sa spere la castiguri financiare rezultate din cresterea numarului de persoane recrutate sau inscrise. Mai precis, jocurile de tip Caritas sau Delfin.