
„Primarul – șase case“ are ambiția să radă Pădurea Dumbrava din preajma Muzeului Astra pentru a face un ștrand de 55 milioane de euro în buza unui cartier rezidențial de lux. Coaliția KAZ-GRIVCO-FNI (PNL-PSD-PC-UDMR), involuată de la 322 la 252, se ambiționează pentru menținerea lui Klaus Johannis într-o poziție nelegală de candidat la funcția de prim- ministru al Romåniei. Beneficiar al unei campanii de propagandă moguliană de tip Potemkin, dacă îi dai jos spoiala „primarului-minune“ rămåne o ruină morală plină de putreziciuni și mucegaiuri. De altfel, aceasta a fost și formula prin care s-a remarcat în Sibiu, luånd ochii lumii cu zugrăveala fațadelor pe principiul „afară-i vopsit gardul, înăuntru’ leopardu’“.
După ce în trecut a fost investigat pentru mijlocirea dubioasă a unei operațiuni de trafic de copii (vezi ancheta video pe site-ul ziarului „Curentul“), pe plan local a reușit rapid să-și asigure tăcerea presei, care, totuși, pe långă „Johannis – șase case“, l-a poreclit și „Primarul-BMW“, după plăcerea sa de a deține ultimul model al mașinii germane, pe care și-l etalează sfidător în Piața istorică din Sibiu. De altfel, Johannis este singurul cetățean sibian – de fapt al Romåniei – care are acest drept, conferit de… primar, adică de el, prin „ordin verbal“. Asta n-ar fi nimic însă, pe långă tunurile pe care le pregătește acum „primarul-premier“. O publicație locală care nu a cedat mafiei zonale, „Dacii liberi“, compusă din ziariști membri ai Ligii Jurnaliștilor Sibiu, relatează cu lux de amănunte despre afacerile „a doi mari jucători imobiliari sibieni“: primul – primarul Klaus Johannis, al doilea – un om de afaceri local. După ce și-a propus să våndă stadionul Voința din centrul Sibiului cu numai 96 euro/mp, primarul Johannis își dezvoltă acum aptitudinile imobiliare. Cei doi proiectează în conivență cartiere rezidențiale și parcuri de distracție tocmai în Pădurea Dumbrava, chiar în proximitatea a două centre de maxim interes turistic: Muzeul în aer liber ASTRA, cel mai important muzeu de artă și tradiție romånească, distins cu nenumărate premii internaționale, și comuna Rășinari, localitate istorică, unde s-au născut și filosoful Emil Cioran sau poetul și omul politic Octavian Goga.
Ciudățenia face că primarul s-a trezit că este cazul să radă o bună parte din Pădurea Dumbrava pentru a face loc pentru o scăldătoare. Proiectul „ștrand municipal – Zonă de agrement“ ar costa nici mai mult, nici mai puțin decât 55 milioane de euro, preț de criza.
De fapt, ciudățenia – care ar merita să intre de-acum în atenția DNA – este ridicată la pătrat printr-o nouă știre de interes național. Lipit de ștrandul primarului, un magnat din Top 300 lansează un proiect simultan, tot în Dumbrava, tot în buza Muzeului ASTRA, cu riscul de distruge nu numai pădurea, ci și giuvaierul culturii și tradițiilor romånești: un cartier rezidențial de lux care prevede și cåteva blocuri-turn de 17 etaje (!).
Firul afacerii și eliminarea profesorului Bucur
Deși par lipsite de legătură, cele două investiții de zeci de milioane de euro sunt legate, ombilical, de câteva aspecte ce pot fi ușor sesizate: 1. În primul rând, cartierul rezidențial are nevoie de infrastructură. 2. Apoi, cartierul magnatului trebuie să se racordeze la o rețea de gaze, canalizare, apă etc, pe care proiectul primarului Johannis le-ar aduce gratis la ușa miliardarului. 3. Este cunoscut faptul că firmele profitorului imobiliar sunt cuplate cu firmele protejate ale primarului Johannis, atât în proiectele de infrastructură locale, dar mai ales în tărăgănata centură ocolitoare a Sibiului. Prin urmare, nu ar strica o nouă afacere de zeci de milioane de euro care să fie derulată cu firmele de casă ale celor doi decidenți locali, scrie revista „Dacii liberi“.
Se pare, de altfel, că exact aceste interese imobiliare au dus la eliminarea profesorului Corneliu Bucur din fruntea Complexului Național Muzeal ASTRA, cel care a reușit să obțină în timpul administrației sale cele mai mari distincții europene pentru Muzeu. Profesorul Bucur a fost executat prin votul din Consiliul Județean Sibiu controlat de oamenii lui Johannis, după ce primarul își exprimase deja această dorință.
18 hectare de pădure la tăiere
La baza inițiativei primarului Klaus Johannis stă Hotărârea nr. 39 a Consiliului Local Sibiu din 28.02.2007. Inițiat de același primar Johannis, proiectul transformă, dintr-un condei, 18 hectare de pădure în teren cu construcții. Specialiști cadaștri susțin că această manevră de extindere a spațiului construit pe deasupra fostelor depozite de muniție, de la 4,9 ha la peste 18 ha, este ilegală. Mai mult, pentru a nu se cunoaște în realitate situația din teren, nici pånă acum nu a fost realizată ridicarea topografică, singura în măsură să arate câți copaci sunt în pădure și câți urmează să fie tăiați.
Dezbaterile publice – o bătaie de joc
Demonstrația faptului că primarul Johannis are o temă de îndeplinit, chiar cu riscul de a pierde mandatul din 2012, poate fi susținută fie și numai prin bătaia de joc comandată personal în cadrul dezbaterilor publice pe marginea „ștrandului“. Absent permanent al dezbaterilor, primarul Johannis trimite la dezbateri 15-20 de angajați ai Primăriei Sibiu, care ocupă locurile în sală și totodată „reprezintă“ poporul deși sunt sub mandat administrativ. Singurul vorbitor permanent desemnat de primar este arhitectul-șef al orașului, Dorin Laschescu, personaj depășit de evenimente fie și numai pentru că interimatul său a expirat legal de foarte multe luni. Însă, cel mai grav în cadrul dezbaterilor îl reprezintă faptul că niciuna dintre pozițiile exprimate fie de Ordinul Arhitecților, fie de specialiști în materie de mediu, fie de activiști civici nu sunt luate în considerare. Prin urmare, Primăria Sibiu, la comanda primarului Johannis, organizează dezbateri exclusiv pentru a bifa o procedură prevăzută de lege și nimic mai mult, după cum observă „Dacii liberi“.
Presa sibiană – mută, politicienii – surzi și orbi
„Noi avem planul făcut pentru acel loc. Sigur, un alt ștrand se poate face oriunde, dar noi pentru această locație avem planul“, declară Johannis ziarului „Tribuna“. Deși proiectul mega-ștrandului începe să facă suficiente valuri pentru a fi cunoscut de politicienii locali, atåt reprezentanții PNL și PSD, cåt și ai PD-L au tăcut pånă acum, surzi la plångerile cetățenilor Sibiului și orbi la faptul că, pe långă pierderea pădurii, va fi afectat și Muzeul ASTRA.
Din păcate pentru adevăr și dreptate, presa locală cotidiană continuă să evite subiectul. Asistăm prin urmare la o manipulare publică prin omisiune, câtă vreme nici televiziunile locale nu abordează subiectul în valoare de 55 milioane de euro, iar acum nici televiziunile naționale, angrenate în Coaliția KAZ-GRIVCO-FNI.
Argumentele specialiștilor, respinse de „Primarul-BMW“
În cadrul dezbaterilor publice, specialiști în diferite domenii au prezentat o serie de riscuri și efecte negative generate de proiectul primarului Johannis. Primul și cel mai important este acela al dispariției faunei specifice pădurii. Monitorizările efectuate în ultimii ani arată că numărul căpriorilor, urșilor și lupilor a ajuns la cote foarte scăzute. Al doilea argument este legat de dispariția florei, odată cu defrișarea copacilor, și apariția factorului uman, demonstrat ca unul eminamente nociv mediului. Al treilea argument vizează poluarea mediului, în condițiile în care zona va fi asaltată de mii de mașini, de oameni cu tot ce produce o astfel de aglomerare. Dacă la momentul aprilie 2009 Primăria Sibiu încă nu comandase un studiu de impact pe mediu, devine clar și evident faptul că nu se dorește abordarea realistă a proiectului. Al patrulea argument vizează capacitatea de recuperare a investiției, ținându-se cont de faptul că din 12 luni, patru sunt cu îngheț și cel mult patru pot fi considerate „estivale“. Cu alte cuvinte, investiția nefastă de 55 milioane de euro care duce la distrugerea Pădurii Dumbrava s-ar putea amortiza în vreo 550 de ani. Un al cincilea și foarte important argument este că această intreprindere dubioasă se realizează împotriva voinței sibienilor, la comanda unor personaje venite fie din Germania, Austria sau de la Cacova, afirmă „Dacii liberi“. De altfel, sibienii au inițiat și o Petiție online – http://www.petitieonline.ro/ petitie-p32892052.html – la care, însă, „societatea în civil“, sau marii noștri „eco-vazioniști“ care vor „respect“, nu a achieșat.
Pe långă faptul că „primarul-premier“ e cercetat de DNA cu soție și soacră cu tot, pentru alte afaceri imobiliare dubioase, relatate de „Curentul“ în articolul „Klaus Johannis – Baronul 322“, credem că Direcția Națională Anticorupție are acum o nouă pistă de lucru. De criză.