Home Actualitate Jonglerii financiare cu spatiile comerciale ale municipalitatii

Jonglerii financiare cu spatiile comerciale ale municipalitatii

DISTRIBUIŢI

Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Politiei Capitalei ancheteaza o schema infractionala total atipica. In ecuatie apar o firma a municipalitatii, un spatiu comercial foarte mare si doi chiriasi care au ocupat spatiul respectiv, dar nu au platit nimic pentru el. Politistii doresc sa afle la cate dintre activele societatii Orizont SA Bucuresti, detinuta de Administratia Fondului Imobiliar, s-a aplicat aceasta metoda.

Oamenii legii vor sa stabileasca totodata felul in care managerii de la Orizont au emis facturi in valoare de peste 10 miliarde de lei, pe care nu le-au inregistrat in contabilitate. O expertiza contabila aflata la dosar indica faptul ca, in acest caz, -jongleriile- financiare ale functionarilor de la Orizont constituie infractiune.

In acest timp, cifra de afaceri a firmei a scazut constant de la an la an. In 2002, Orizont SA a avut o cifra de afaceri de 7,3 miliarde de lei. Un an mai tarziu, aceasta a scazut la 5,9 miliarde, pentru ca, in anul 2004, in contabilitate sa apara o cifra de afaceri de numai 4,4 miliarde de lei.

Politia, parchetul, judecatorii si expertii financiar-contabili s-au minunat de tupeul gestionarilor de la firma de stat Orizont SA, firma care detine in administrare mai multe spatii comerciale si este controlata de vechii directori din vremea comunismului. Acestia din urma par sa nu isi fii schimbat practicile.

11 ani chiriasi fara chirie

In 1990, doua companii de stat se ocupau de administrarea spatiilor comerciale ale Bucurestiului: Vest si Orizont. Cele doua aveau o gestiune greoaie, mostenita din vremea comunismului, activele uneia dintre cele doua firme fiind deseori administrate de cealalta. Asa se face ca, imediat dupa revolutie, Vest administra restaurantul Orizont de la SC Orizont SA si a inchiriat o buna parte din acest activ Monicai Tausanu si lui Dorin Barbu. In 1999, Vest se privatizeaza, bineinteles, fara spatiile comerciale respective, dar chiriasii continua sa le ocupe.

Nimeni nu a putut explica politistilor catre cine au platit chiriasii sumele necesare ocuparii respectivelor spatii comerciale. Cu toate acestea, oficialii de la Orizont SA s-au indreptat, in mod suspect, spre alte persoane fizice si juridice pentru recuperarea banilor.

Evaziune fiscala

Pentru a acoperi pagubele cauzate prin neincasarea chiriei, managerii de la Orizont SA au inceput sa emita facturi in stanga si-n dreapta. -Cele 52 de facturi emise de SC Orizont SA a caror valoare este de 10.134.594.125 lei, din care TVA 1.639.431.656 lei, nu au fost inregistrate in evidenta contabila a SC Orizont SA. (…) Omisiunea cu stiinta a inregistrarilor in contabilitate, avand drept rezultat denaturarea veniturilor, cheltuielilor, a elementelor de activ si de pasiv ce se reflecta in bilant, constituie infractiune-, se arata in expertiza financiar-contabila existenta la Dosarul 1608146/2004 aflat la Directia Generala de Politie a municipiului Bucuresti.

Ciudat este faptul ca facturile emise de catre functionarii de la Orizont erau adresate oricui, numai chiriasilor nu. Din acest motiv, organele de ancheta doresc sa afle daca nu mai sunt si alte spatii comerciale aflate in posesia Administratiei Fondului Imobiliar prin SC Orizont SA, care sa fi fost -exploatate- in acelasi mod defectuos.

Zeci de procese impotriva Orizont

In afara de pagubele create prin neincasarea banilor de la chiriasi, Orizont SA s-a ales si cu procese de la persoanele de la care ceruse chirie in mod nejustificat si catre care emisese facturile pe care nu le inregistrase in contabilitate. Judecatoria, Tribunalul si Curtea de Apel au dat verdicte in defavoarea managerilor penali de la firma de stat.

De altfel, proasta organizare a acestora face ca pe rolul Tribunalului Municipiului Bucuresti sa aiba aproximativ 40 de dosare asemanatoare. De asemenea, judecatorii Curtii de Apel au in lucru aproape 80 de dosare in care Orizont se afla in conflict cu diverse companii sau cu persoane fizice. Alte circa 30 de dosare se afla pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.