Fostul patron al Parcului de vacanță Hermes din municipiul Slobozia, Ilie Alexandru, a încetat din viață, în urma unui accident vascular, el fiind unul dintre primii milionari apăruți în România după 1989, transmite corespondentul Mediafax. Ilie Alexandru, născut pe 20 august 1952, a încetat din viață în noaptea de vineri spre sâmbătă. El a realizat la Slobozia copii ale Turnului Eiffel din Paris și a celebrei ferme Southfork a familiei Ewing, din serialul „Dallas“. Ulterior, a primit titulatura de „miliardar de carton“ și a intrat în conflict cu legea, fiind condamnat la 12 ani de închisoare pentru înșelăciune și închis la Penitenciarul Slobozia.
După eliberare, activitatea sa economică a scăzut continuu, averea fiind preluată treptat de către copii și fostele soții ale acestuia. Prietenii spun că în ultima perioadă Ilie Alexandru trăia singur și nu mai avea bani nici măcar pentru un trai modest. Trupul neînsuflețit al acestuia a fost depus la Catedrala „Înălțarea Domnului“ din Slobozia. Miliardarul de carton a început să-și construiască un imperiu cu numai 80 de dolari. Fabrici de ulei, mezeluri, TV, restaurante, hoteluri și un cazino, toate în Slobozia. Mai mult, inspirat din celebrul serial „Dallas“, și-a construit o copie a fermei Southfork, un sat de vacanță, un teatru de vară și o grădină zoologică.
Sumele de bani investite la vremea respectivă au fost fabuloase. În satul de vacanță a simțit nevoia să aducă și un aer parizian, așa că a făcut și o copie a Turnului Eiffel. Ilie Alexandru, fostul patron al Parcului de vacanță Hermes, supranumit „Dalasul“ Romåniei, a ajuns și el pe lista „marilor nevinovați“ de la Judecătoria Slobozia. Acesta a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru fraude în valoare de miliarde de dolari, evaziune fiscală și afaceri ilegale cu cereale. Interlopul a fost eliberat pe motiv de bună purtare. Ar mai fi avut de ispășit 4 ani grei din cei 12 pe care i-a primit, dar, pentru că s-a cumințit, a scăpat mai ieftin.
În fond, lui Ilie Alexandru – JR-ul României – totul i s-a tras de la… rapiță, grâu și orz. A cumpărat de la Romcereal 3.000 de tone de grâu subvenționat, pe care l-a exportat în mai multe țări. La vremea respectivă, poliția a declarat că prejudiciul s-a ridicat la 800 miliarde de lei.
Un alt păgubit al lui Ilie Alexandru a fost un partener de afaceri german. JR i-a vândut, în 2001, 5.000 de tone de rapiță, dar rapița n-a mai mai ajuns niciodată la destinatarul care plătise marfa și o aștepta.
JR a tras în piept și multe bănci. A pus umărul la falimentul lor. Una dintre acestea este Bancorex, care s-a dus la fund la scurt timp după ce Ilie Alexandru a luat un „mic“ împrumut de 4 miliarde de lei și 3 milioane de dolari. După gratii, se pare că JR a avut timp să mediteze și să se cunoască mai bine.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane