Ieri, cu o zi inainte de sedinta in care Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) va lua in discutie solicitarile a doua organizatii privind demisia judecatoarei Florica Bejinaru, membru al Consiliului, aceasta a anuntat ca a cerut Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) sa faca verificari cu privire la unii membri ai Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS). Bejinaru a acuzat-o si pe Monica Macovei, ministrul justitiei, de acte de politie politica exercitate prin presiuni mediatice.
A colaborat, nu a colaborat…
In sedinta din 22 august, presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR), Viorica Costiniu, a cerut ca Florica Bejinaru sa-si dea demisia intrucat nu-si mai poate da votul in Consiliu asupra carierei magistratilor, in conditiile in care moralitatea judecatoarei este pusa la indoiala de faptul ca ar fi colaborat cu Securitatea. Cu o zi inainte, in 21 august, organizatia Societatea pentru Justitie (SoJust) a cerut demisia judecatorului din functia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, precum si a tuturor judecatorilor si procurorilor care au fost agenti, informatori sau colaboratori ai Securitatii.
Cele doua cereri surveneau unor anunturi din partea unor membri ai CNSAS, care se bateau cap in cap. In luna mai 2006, Ticu Dumitrescu declara presei ca CNSAS ar fi stabilit ca judecatoarea Florica Bejinaru a fost colaborator al fostei Securitati ca politie politica. Decizia Colegiului CNSAS, anuntata de Cazimir Ionescu in 7 august, spunea insa ca judecatoarea Florica Bejinaru nu a colaborat cu Securitatea ca politie politica.
Bejinaru acuza, Macovei ii da peste degete
Intr-o declaratie pe care a trimis-o ieri presei, judecatoarea Bejinaru a acuzat, la fel ca in plangerea adresata Parchetului, ca unii membri CNSAS si-au incalcat deontologia profesionala prin aceea ca nu au asigurat confidentialitatea si secretul documentelor si informatiilor administrate. -Ca judecator si membru CSM respect si aplic legile statului si normele deontologice ale profesiei de magistrat. Sustin ca ceea ce mi se intampla este un act de politie politica exercitat prin presiuni mediatice de ministrul justitiei, Monica Macovei, care a afirmat: <Aici ar trebui ca ceilalti membri CSM, colegii ei, sa discute cu ea. Pana acum au protejat-o si i-au spus sa nu isi dea demisia, dar poate sa isi schimbe aceasta atitudine. Daca nu, vor vedea saptamanal in presa cate un articol pe tema asta care afecteaza credibilitatea institutiei>-, arata in plangere Bejinaru.
In replica, Monica Macovei sustine ca atitudinea judecatoarei Florica Bejinaru se reflecta negativ asupra imaginii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) si a reamintit ca standardul actual pentru membrii CSM, alesi dupa data de 25 iulie 2005, este necolaborarea cu Securitatea, fara mentiunea -ca politie politica-. -Judecatoarea Bejinaru vorbeste de asa-zisele presiuni mediatice pe care le-ar exercita, dar uita sa aminteasca de <presiunile> directe venite din partea a doua asociatii profesionale – AMR si SoJust – care-i cer demisia-, a spus Macovei.
In plus, ministrul justitiei a cerut Curtii de Apel Bucuresti sa analizeze probele noi aparute in dosarul de informator al judecatoarei Bejinaru, astfel incat aceasta sa nu mai fie considerata ca un colaborator al Securitatii, ca politie politica.
Macovei cere CSM revocarea sefilor Curtii de Apel Craiova si Tribunalului Dolj
Chiar daca se razboieste cu Florica Bejinaru, Monica Macovei a gasit timp sa solicite CSM sa ia in discutie situatia presedintilor Curtii de Apel Craiova si Tribunalului Dolj, pentru revocarea din functie a acestora. Cererea ministrului a survenit unei vizite, din 25 august, in zona din jurisdictia celor doi sefi de instante, pentru a vedea modul in care sunt utilizate computerele furnizate pentru toti judecatorii din tara. Ministrul a constatat ca cei doi presedinti nu s-au implicat in realizarea obligatiilor de instalare a echipamentelor primite in raza instantelor din circumscriptiile respective, nici unul din calculatoarele livrate in luna martie 2006 nefiind instalat la Tribunalul Dolj, nici la judecatoriile din circumscriptia acestuia, iar la Curtea de Apel Craiova nu erau finalizate nici macar retelele IT si electrice.