„Respinge ca nefondate contestațiile declarate de DIICOT Timișoara, precum și de inculpații: Crăciun Mihuț Constantin, Ciobanu Daniel, Bărculeț Pavel, Enache Florin-Claudiu, Niculescu George, Corodan Gelu Ioan, Mutașcu Mihai, Rădulescu Stănel, Derscaru Cristian-Valeriu, Luca Ovidiu-Dumitru, Voica Maria, împotriva încheierii penale pronunțate de judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Timiș. Admite în parte contestația formulată de inculpatul Filip George Corneliu împotriva aceleiași încheieri penale, în sensul că înlocuiește dispoziția impusă de judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul Timiș, de a nu depăși limita teritoriala a județului Timiș, cu măsura de a nu depăși limita teritorială a României, fără acordul prealabil al organelor judiciare. Definitivă”, arată soluția Curții de Apel Timișoara pronunțată în ședința Camerei de consiliu.
Libanezul conectat cu PSD, devenit cetățean român în anul 2000 împreună cu fratele său, (vezi AICI) , Tawil Abbas a fost monitorizat de procurori după cum reiese din referatul de arestare:
„Trebuie remarcat că, așa cum se desprinde din cercetări, la finele lunii decembrie 2016, CFR Marfă SA a scos la licitație, prin Bursa de Mărfuri, un nou lot de vagoane, conivența existentă între inculpați urmărind casarea și vânzarea acestora în aceeași modalitate frauduloasă pentru CFR Marfă SA”, se arată în referat.
Interesul Remat Călărași pentru noul lot de vagoane reiese din mai multe discuții purtate de „acționarul și administratorul de fapt al societății”, Tawil Abbas, cu un reprezentant al firmei care urma să cumpere fierul vechi. Într-o interceptare din 27 decembrie 2017, Tawil Abbas i-a spus interlocutorului că nu se va prezenta la licitația deschisă pentru vânzarea de vagoane, pentru a atrage o scădere a prețului cerut prin bursă, intenționând să facă o ofertă în februarie 2017, când prețul urma să fie mai mic.
„Trebuie evidențiată amploarea pe care a înregistrat-o în timp activitatea infracțională a inculpaților, precum și atenta premeditare a activității infracționale, inculpații implementând modalități clar conturate prin care să se realizeze vânzarea lotului de 2.450 de vagoane (…), precum și proceduri exprese prin care să se procedeze la casarea vagoanelor și evidențierea deșeurilor rezultate în documente doveditoare cu caracter fals. Se impune evidențiat totodată faptul că, pe parcursul procedurilor de casare, în situațiile în care unii dintre angajați refuzau să intre în comisiile de casare, realizând caracterul ilegal al demersurilor efectuate și al actelor ce trebuiau întocmite în fals pentru a oculta activitatea infracțională, funcționarii din conducerile sucursalelor și reprezentanții societății beneficiare exercitau amenințări și presiuni asupra angajaților cu desfacerea contractelor de muncă, determinându-i pe unii să-și reconsidere poziția inițială”, se menționează în referat.
În manoperele frauduloase au fost implicați factori de decizie de la nivelul central și teritorial a societății de transport, precum și reprezentanții societății beneficiare.
1. Primul nivel al grupului infracțional organizat a fost constituit din conducerea executivă a societății S.N.T.F. MARFĂ ”C.F.R. MARFĂ” S.A, compusă din inculpaţii Crăciun Mihuţ Constantin, director general, Ciobanu Daniel, director operațiuni dezvoltare, Bărculeţ Pavel, director departament vânzări – trafic, Tudor Eugen, director economic – financiar, Alupoaie-Dragoescu Constantin-Nicolae, director trafic, Enache Florin-Claudiu, director vagoane, Niculescu George, şef al serviciului exploatare vagoane.
Aceștia au inițiat vânzarea la bursa de mărfuri a celor 2450 de vagoane la preț de fier vechi, prin subevaluarea lor și obținerea unui preț mai mic decât valoarea reală. În urma declarării ca și câștigătoare a SC REMAT SA CĂLĂRAȘI, la data de 25.08.2016, a fost încheiat un contract de vânzare-cumpărare între S.N.T.F. MARFĂ ”C.F.R. MARFĂ” S.A. și S.C. REMAT S.A. CĂLĂRAȘI, având ca obiect vânzarea de ”fier vechi provenit din tăierea a 2450 de vagoane pe roți proprii”, cu o valoare de 5.880.000 euro, din care 4.265.000 euro au reprezentat avansul inițial plătit de SC REMAT SA CĂLĂRAȘI.
Același palier decizional al grupului infracțional organizat a dispus sucursalelor din teritoriu ale S.N.T.F.M. ”CFR MARFĂ” S.A, omiterea menționării cantităților de fier greu și de oțel obținute din tăierea vagoanelor, solicitând ca în documentația de casare să fie menționate doar cantități de fier vechi. În acest sens, a fost emisă o adresă, înaintată sucursalelor S.N.T.F. MARFĂ ”C.F.R. MARFĂ” S.A, Timișoara, Brașov, Iași, Galați, Craiova, Cluj, Constanța, privind aducerea la îndeplinire a contractului încheiat între S.N.T.F. MARFĂ ”C.F.R. MARFĂ” S.A. și S.C. REMAT S.A. CĂLĂRAȘI, prin care s-a solicitat demararea formalităților de casare conform ”Convenției comune de lucru”, stabilită între părți.
2. Al doilea palier al grupului infracțional organizat a fost reprezentat de către funcționarii din cadrul sucursalelor S.N.T.F. MARFĂ ”C.F.R. MARFĂ” S.A. – Timișoara, Brașov, Iași, Galați, Craiova, Cluj, Constanța.
În baza dispozițiilor date de nivelul de conducere al societății, funcționarii din teritoriu au dispus întocmirea documentației de casare, prin omiterea consemnării cantităților de oțel și fier greu, obținute din tăierea vagoanelor, facilitând astfel traficarea în folosul S.C. REMAT S.A. CĂLĂRAȘI a diferenței rezultate din prețul de deșeuri de oțel sau fier greu și prețul de deșeu de fier vechi.
În vederea punerii în aplicare a contractului de vânzare cumpărare, prin decizia inculpatului Mașcovescu Mircea, s-au constituit la nivelul Centrului Zonal Marfă Timișoara cinci comisii de casare, pentru tăierea a 411 vagoane aflate în gestiunea acestei sucursale.
În urma constituiri celor cinci comisii de cazare de la nivelul Centrului Zonal Marfă Timișoara, membrii desemnați ai comisiilor au procedat la casarea vagoanelor, omițând să menționeze în procesele verbale cantitățile de deșeuri de oțel și de fier greu rezultate în urma casărilor.
S-a constatat, de asemenea că, întrucât unii dintre angajații sucursalelor au refuzat să intre în comisiile de casare, realizând caracterul ilegal al demersurilor efectuate și al actelor ce trebuiau întocmite în fals pentru a oculta activitatea infracțională, funcționarii din conducerile sucursalelor au exercitat presiuni asupra acestora cu desfacerea contractelor de muncă, determinându-i pe unii dintre aceștia să-și reconsidere poziția inițială.
3. Al treilea palier al grupului infracțional organizat a fost constituit din reprezentanții S.C. REMAT S.A. CĂLĂRAȘI, beneficiara contractului în cauză, documentul fiind semnat de către inculpatul Ion Găbreanu, director general, de către contabila societăţii, precum și de către inculpatul Stănel Rădulescu, responsabilul de contract.
În vederea preluării deșeurilor rezultate din casare, societatea a desemnat la nivelul fiecărei comisii de casare constituite la nivelul sucursalelor S.N.T.F.M. ”CFR MARFĂ” S.A, câte un reprezentant care conform ”Convenției comune de lucru”, emisă de către Serviciul de Exploatare Vagoane din cadrul structurii centrale a firmei de transport, au întocmit împreună cu reprezentanții comisiilor de casare documentele aferente procesului de casare, respectiv procese verbale de predare-primire, procese verbale de tăiere, note de cântar etc, documente în care, cu știință, s-a omis menționarea cantităților de deșeuri de oțel și de fier greu.
De asemenea, unii dintre reprezentații SC REMAT SA CĂLĂRAȘI au exercitat, la nivel local, constrângeri asupra membrilor comisiilor de casare, amenințând intervenția pe lângă conducerea unității în vederea destituirii din funcție, în cazul în care nu se conformau planului infracțional.
Cele 2450 de vagoane supuse casării însumează cantitățile de 35.002,12 tone de oțel și 16.584,50 tone de fier vechi greu, cantități care au fost menționate în documentele încheiate ca fier vechi.
Prejudiciul cauzat S.N.T.F.M. ”CFR MARFĂ” S.A prin activitatea infracțională se ridică la valoarea de 6.313.748,52 euro.”, susțin procurorii.