Home Actualitate Judecătorii CCR nu sunt incompatibili! Legea le permite să fie acționari la...

Judecătorii CCR nu sunt incompatibili! Legea le permite să fie acționari la societăți comerciale!

DISTRIBUIŢI

Deși ANI a încercat, „pe surse“, să ne intoxice

Presa a înghițit pe nemestecate informația livrată pe surse ANI, conform căreia patru din cei nouă judecători de la Curtea Constituțională s-ar afla în stare de incompatibilitate, deoarece dețin acțiuni la societăți comerciale. Informația a apărut vineri, în exclusivitate, pe blogul Emiliei Șercan, o ziaristă ce se prezintă ca o expertă în jurnalismul de investigație. Expertă cum e, din păcate, aceasta nu face diferența între calitatea de asociat, care generează incompatibilitatea, și cea de acționar, aruncånd pe piață informația privind starea de incompatibilitate a patru judecători de la Curtea Constituțională. O intoxicare de presă care s-a propagat cu viteza luminii în toate mijloacele de informare, pe fondul emoțional creat de decizia Curții de a declara neconstituționale două capitole importante din Legea de funcționare și organizare a Agenției Naționale de Integritate. O minimă verificare din partea ziariștilor care s-au grăbit să înghită informația și să o dea mai departe ar fi demonstrat că este vorba despre o banală încercare de manipulare, livrată pe surse.
Conform art. 144 din Constituția Romåniei și art. 61, alin. 4, din Legea 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, „Funcția de judecător este incompatibilă cu oricare altă funcție publică sau privată, cu excepția funcțiilor didactice din învățămåntul juridic superior“.
Potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Romåne, semnificația cuvåntului funcție este: „1. Activitate administrativă pe care o prestează cineva în mod regulat și organizat într-o instituție, în schimbul unui salariu; serviciu, slujbă, post; 2. Grad pe care îl deține cineva într-o ierarhie administrativă“.
Așadar, deținerea de acțiuni sau părți sociale la o societate comercială nu oferă nicio funcție unei persoane, ci doar o calitate.
Ulterior, a apărut Legea 161/2003, care a restråns aria compatibilităților, introducåndu-se incompatibilitatea și pentru calitatea de asociat. Art.102 al Legii 161/2003, lege invocată și de ziariștii care au aruncat informațiile pe piață fără să le verifice, prevede că magistraților le sunt interzise urmatoarele:
„a) să desfășoare activități de arbitraj în litigii civile, comerciale sau de altă natură;
b) să aibă calitatea de asociat, membru în organele de conducere, administrare sau control la societăți civile, societăți comerciale, inclusiv bănci sau alte instituții de credit, societăți de asigurare sau financiare, companii naționale, societăți naționale ori regii autonome;
c) să desfășoare activități comerciale, direct sau prin persoane interpuse;
d) să aibă calitatea de membru al unui grup de interes economic.“
Calitatea de asociat este explicată și ea negru pe alb în Legea 31/1990 privind societățile comerciale. Potrivit acestei legi, calitatea de asociat o au deținătorii de părți sociale în societatea cu răspundere limitată și în societatea în nume colectiv, pe cea de asociați comanditați, deținătorii de părți sociale în societatea în comandită simplă și deținătorii de acțiuni în societatea în comandită pe acțiuni. Tot Legea 31/1990 definește deținătorii de acțiuni la societățile pe acțiuni ca fiind ACȚIONARI! Conform acestor definiții oferite de legislație, niciunul dintre cei patru judecători de la Curtea Constituțională invocați de presă nu se află în stare de incompatibilitate, deoarece nu sunt asociați. Ei sunt acționari la societăți pe acțiuni. Tocmai de aceea, informațiile privind calitatea lor de acționari la societăți comerciale au fost precizate chiar în declarațiile de avere ale celor patru, așa cum cere de altfel legea. Nu era nimic de ascuns, pentru că nu era nimic din ceea ce i-ar fi putut plasa într-o stare de incompatibilitate. Conform datelor oficiale aflate pe site-ul Curții Constituționale, judecătorii Petru Lăzăroiu, Ion Predescu, Zoltan Puskas și Augustin Zegrean au calitatea de acționari la diferite societăți comerciale, de unde au încasat, în mod legal, și dividende în funcție de numărul de acțiuni pe care le dețin.
Astfel, Ion Predescu, numit judecător la Curtea Constituțională în 2004, de Senatul României, pentru un mandat de 9 ani, deține împreună cu soția acțiuni la SIF Oltenia. Petru Lăzăroiu, numit judecător la Curtea Constituțională în 2008, de Președintele României, pentru un mandat care expiră în 2010, deține un număr de 3.771 de acțiuni la SC Nufărul SA, în valoare de 18.855 de lei. La råndul său,  Zoltan Valentin Puskas, numit judecător la Curtea Constituțională în 2007, de Senatul României, pentru un mandat de 9 ani, deține 19,97% de acțiuni la Societatea Cooperativă Meșteșugărească Sicomcoop Sfântul Gheorghe. În anul 2008, Zoltan Valentin Puskas a încasat dividende în valoare de 29.946 de lei. Ultimul pe lista judecătorilor înfierați de presă pentru o incompatibilitate inexistentă este Augustin Zegrean, numit judecător la Curtea Constituțională în 2007, de Președintele României, pentru un mandat de 9 ani. Acesta deține 755 de acțiuni la RAAL SA, în valoare de 18.875 de lei. Conform declarației de avere postate pe site-ul Curții, în 2008, Augustin Zegrean a încasat dividende în valoare de 9.200 de lei, în baza acțiunilor pe care le are.
Prin urmare, nici vorbă de vreo incompatibilitate. Doar o manevră ordinară de intoxicare a presei care a picat în plasa propriei sale incompetențe.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.