Un spectacol mediatic de prost gust s-a produs, vineri, cånd Curtea Constituțională (CC) a decis ca pensiile să nu fie reduse cu 15%. În ipostaza de martir pe altarul pensiilor a pozat judecătorul CC Valentin Zoltan Puskaș, care a fost prezentat de iRealitatea lui Vîntu drept apărător suprem al pensionarilor, un fel de Superman care a împărțit dreptate poporului în detrimentul guvernanților diabolici. Valentin Zoltan Puskaș (propus de UDMR la CC) a înclinat balanța spre decizia de neconstituționalitate pentru două prevederi din Legile austerității, votul celorlalți 8 judecători fiind divizat (4 pentru constituționalitate, 4 pentru neconstituționalitate). În mod neobișnuit, la scurtă vreme după anunțarea deciziei am aflat, și nu pe surse cum se întåmplă de obicei, cine este și „salvatorul“ pensiilor romånilor, așa cum a fost proslăvit toată ziua de către trusturile dedicate. Era vorba de judecătorul Valentin Zoltan Puskaș, fost senator UDMR. El a declarat că votul decisiv în Curtea Constituțională i-a aparținut menționånd, tot la televizor:
„În timpul dezbaterilor nu am simțit niciun fel de influență politică din partea nimănui“. Din păcate nu a simțit nici influența legilor, pe care le-a încălcat cu o nonșalanță nedemnă pentru poziția pe care o ocupă. „Motivul votului meu este convingerea mea juridică, ce se referă la faptul că tăierea pensiilor este o măsură necunstituțională“, a precizat fostul senator UDMR, gådilånd auzul aplaudacilor opoziției.
Din dorința de a poza în eroul salvator al pensiilor romånilor și de a mai trage puțin spuza pe turta partidului care l-a susținut pentru această funcție, Valentin Zoltan Puskaș nu a mai ținut seama de niciun principiu legal.
Ce lege a încălcat Puskas
Reamintim că ieșirea la rampă a unui judecător al CC cu declarații după un astfel de vot extrem de important este una fără precedent și, mai mult, este ilegală. Ca urmare, îi aducem la cunoștință judecătorului Valentin Zoltan Puskas că a încălcat însăși Legea privind Organizarea și funcționarea Curții Constituționale nr. 47/1992, care se referă la atribuțiile și normele pe care trebuie să le respecte un membru al Curții Constituționale. La articolul 64, aliniatul B, al acestei Legi scrie negru pe alb că „judecătorii CC sunt obligați să păstreze secretul deliberărilor și al voturilor și să nu ia poziție publică sau să dea consultații în probleme de competența Curții Constituționale“. Tocmai acest lucru nu l-a făcut Puskas în intervenția avută pentru iRealitatea lui Vîntu. Prin acest gest, fostul senator al UDMR a încercat să pună această reușită pe umerii fostului său partid pe care încă îl slujește chiar și în această poziție care cere derogaarea de orice culoare politică. Același articol 64, aliniatul E, interzice „folosirea funcției pe care o îndeplinesc (judecătorii CC – n.r.) în scop de reclamă comercială sau propagandă de orice fel“. În concluzie, două aliniate ale Legii de funcționare a CC au fost călcate în picioare premeditat și în scopul propagandei politice. „Puskas a acționat la ordinele UDMR“ ne-a declarat un senator din Comisia Juridică, precizând că, din păcate, nimeni nu îi poate trage la răspundere pe judecătorii de la CC.
Ilegalistul Predescu
Judecătorul Valentin Zoltan Puskas nu a fost însă singurul care a încălcat legea. Alături de el, decanul de vastă din CC, Ion Predescu, a declarat la råndul său, înainte de anunțarea oficială a verdictului Curții, că pensiile nu pot fi reduse, deoarece reglementează un fenomen „pentru munca trecută“ și sunt comparabile unei „haine“, adică nu poți să tai o månecă, atunci cånd ea este făcută cu două. Despre rațiunile care au condus la votul său de neconstituționalitate a legii privind tăierea pensiilor, Predescu a răspuns: „La salarii și celelalte alocații sunt active și pentru viitor, pensia e un fenomen trecut, pentru munca trecută, e altfel stabilit dinainte, nu umbli tu pentru viitor la ea, cånd ea e stabilită înainte. Măi, dacă o haină are două måneci, tu îi lași una? E făcută cu două“. Bineînțeles că pensiile nesimțite de sute de milioane ale judecătorilor au rămas neschimbate pe principiul că „cine împarte, parte își face“. Doar nu puteau „imparțialii“ judecători de la CC să își taie singuri craca de sub picioare, pardon pensiile. CC a decis vineri că articolul care prevede reducerea tuturor pensiilor cu 15% este neconstituțional, la fel și articolul care prevede recalcularea pensiilor de serviciu ale magistraților, în schimb măsura reducerii salariilor bugetarilor cu 25% a fost considerată drept constituțională. Mai grav este că și Curtea Constituțională a început să facă „justiție televizată“ și să își bată joc de propriile reguli de funcționare.
Nu pot fi trași la răspundere
Deși calcă în picioare chiar propria lege de funcționare, judecătorii de la Curtea Constituțională nu pot fi trași la răspundere de nimeni, ne-au declarat specialiști în drept constituțional. Potrivit acestora, pot exista doar sancțiuni în interiorul Curții, dar pe principiul „corb la corb nu-și scoate ochii“, niciun judecător nu a fost sancționat vreodată. „Nu există autoritate care să-i verifice pe judecătorii CCR și să poată da sancțiuni în caz de nerespectare sau încălcare a legii“, ne-au declarat aceleași surse, care ne-au precizat că, odată aleși, judecătorii de la CCR nu mai pot fi revocați, imunitatea lor fiind extrem de extinsă.