Home Actualitate Jumătate din Biroul Rutier Piatra Neamț lua mită; avocații susțin că buzunarele...

Jumătate din Biroul Rutier Piatra Neamț lua mită; avocații susțin că buzunarele uniformei sunt mici

DISTRIBUIŢI

Motivarea judecaătorilor care au decis ca șapte polițiști rutieri de la Neamț să fie arestați preventiv arată că luarea de mită era o practică răspândită printre toți lucrătorii de poliție care au fost repartizați să efectueze servicii în perioada monitorizării audio-video pe un autovehicul, aceștia reprezentând jumătate din efectivul Biroului Rutier.

„Gravitatea faptelor reținute în sarcina inculpaților rezultă atât din limitele ridicate ale pedepselor prevăzute de lege, cât și din conținutul concret al faptelor comise, valorile sociale lezate, numărul mare de acte materiale săvârșite de inculpați într-o perioadă scurtă de timp. Monitorizarea inculpaților s-a realizat pe o singură autospecială din dotarea Biroului Rutier al Poliției municipiului Piatra Neamț, constatându-se că faptele de luare de mită sunt săvârșite zilnic, în cadrul oricărui schimb, indiferent de componența echipajului de poliție, și reprezintă o practică răspândită printre toți lucrătorii de poliție care au fost repartizați să efectueze servicii în perioada monitorizării pe acea autospecială, lucrători ce reprezintă jumătate din efectivul Biroului Rutier. Valoarea sumelor primite de inculpați de la conducătorii auto (între 50 lei și 400 lei) nu prezintă în cauza de față o relevanță deosebită sub aspectul gravității faptelor comise, fiind mai importante în acest sens activitatea infracțională constatată în ansamblul ei, prin implicarea unui număr mare de lucrători din cadrul Biroului Rutier (jumătate din efectivul acestuia), prin caracterul continuat al actelor de primire a sumelor de bani, ca mită, prin implicarea ofițerului de poliție Andronic Viorel — care desfășura activități de planificare a lucrătorilor pe serviciile desfășurate cu autospeciala dotată cu RADAR, în scopul obținerii unor sume de bani cu titlu de mită de la conducătorii auto. Determinante sub aspectul gravității infracțiunii de luare de mită în prezenta cauză sunt nu cuantumul mitei, ci consecințele primirii acesteia, și anume neaplicarea măsurilor legale cu privire la persoanele care încalcă regulile circulației pe drumurile publice, conduita polițiștilor rutieri fiind de natură să încurajeze încălcarea legii, (…), și, implicit, să faciliteze producerea de accidente de circulație soldate de multe ori cu pierderi de vieți omenești, vătămarea integrității corporale a persoanelor implicate sau producerea de pagube materiale”, consideră judecătorii.

Instanța a considerat că lăsarea în libertate a inculpaților în acest stadiu al procesului ar induce „un puternic sentiment de insecuritate socială, de nesiguranță în opinia publică, precum și de neîncredere în capacitatea organelor judiciare de apărare a societății împotriva infracțiunilor”.

„Periculozitatea pe care inculpații o prezintă rezultă și din faptul că, deși aceștia aveau bănuieli asupra faptului că ar putea fi urmăriți, respectiv interceptați sau înregistrați ambiental, aceștia persistă în comiterea acțiunilor specifice elementului material al infracțiunii de luare de mită”, se arată în motivare.

Avocatul comisarului șef de poliție Viorel Andronic a susținut că buzunarele de la uniformă sunt mici iar inculpații puneau banii personali în mașina de serviciu.

„De asemenea, nici faptul că din imagini rezultă că ofițerul și subofițerul numărau niște bani, nu poate fi reținut acest aspect, întrucât erau bani proprii pentru cumpărături personale, alimentația zilnică din timpul serviciului. (…) Arată că banii erau personali, se completa registrul cu acești bani personali la începerea serviciului, registru care nu se regăsește atașat la dosarul de urmărire penală. Apreciază că inculpații nu aveau nimic de ascuns, respectiv bani luați cu titlu de mită, ci pentru faptul că buzunarele de la ținuta de serviciu sunt mici pentru chei, telefon etc. inculpații puneau banii personali în mașină. Nu se poate reține că inculpații luau mită de la persoane necunoscute”, a arătat avocatul, conform motivării.

Procurorul de ședință l-a contrazis pe avocat susținând că „nu există niciun dubiu că sumele au reprezentat bani personali pentru că niciunul dintre inculpați nu a relatat că au pus bani personali în torpedoul autospecialei. Banii sunt înmânați de conducătorii auto direct lucrătorilor de poliție sau printre actele înmânate acestora pentru control, lăsate în portiera autospecialei sau în interiorul acesteia. Aceste sume de bani erau depozitate în torpedou și împărțite între membrii echipajului la sfârșitul serviciului, ori nu se poate presupune că aceștia își împărțeau banii personali sau că își cumpărau mâncare”.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.