Când presa a relatat cazul pacientei arse de la Spitalul Floreasca, jurnaliștii au fost atacați de medici pe rețelele de socializare că sunt plătiți sau/și că sunt proști, că incidentul nu trebuia raportat și că nu se pot încurca substanțe în sala de operație. Totul după modelul ucideți mesagerul că ne dă vești proaste. Președintele Colegiului Medicilor chiar a cerut foștilor pacienți ai plagiatorului Beuran să sară în apărarea chirurgului. Iată însă că astăzi (ANMCS Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate) a anunțat că suspendă acreditarea Spitalului Floreasca iar ministrul Sănătății a precizat că la Spitalul Floreasca „protocoalele nu au fost respectate” iar dezinfectantul folosit nu se folosește niciodată în acest tip de operații .
„Există nişte protocoale standard. (…) Este un eveniment deosebit de grav, un eveniment santinelă îl numim noi, un eveniment care nu trebuie să se întâmple niciodată şi care trebuie raportat imediat. De asemenea, aceste evenimente sunt deosebit de rare şi o să dau mai multe detalii săptămâna viitoare”, a spus Victor Costache, menţionând că astfel de cazuri „nu sunt muşamalizate”.
Costache a mai declarat că în spital erau „cantităţile absolut necesare de produse dezinfectate, de toate tipurile”, precizând că dezinfectantul pentru mâini, de la care femeia ar fi luat foc, nu se foloseşte „niciodată” în acel tip de intervenţii, iar cel care a folosit acel tip de dezinfectant ar trebui să fie tras la răspundere. „Aceste electrocautere sunt folosite pe larg în practica chirurgicală. Se fac zeci de mii de intervenţii pe zi cu astfel de dispozitive, care sunt foarte sigure”, a mai spus ministrul Sănătăţii.
Iată și comunicatul integral al ANMCS:
Cu privire la evenimentul advers asociat asistenței medicale de tip santinelă, apărut la Spitalul Clinic de Urgență București, vă comunicăm următoarele:
- Spitalul Clinic de Urgență București a fost acreditat în ciclul I, prin Ordinul Președintelui ANMCS nr. 515/ 12.08.2016, cu un punctaj total de 70,20%.
– În conformitate cu cerințele standardului 2 din referință 9, legate de prevenirea și gestiunea riscurilor, precizăm că la momentul acreditării nivelul de conformitate a fost de 55% adică există „o politică de gestionare a riscului generat de aparatele, instrumentele și dispozitivele medicale cu indicatorul procedurii privind prevenirea riscurilor tehnologice pentru fiecare tip de aparat sau dispozitiv medical implementate”.
– Conform Metodologiei de monitorizare a unităților sanitare acreditate, aprobată prin Ordinul Președintelui ANMCS nr. 639/2016, acestea sunt obligate să raporteze la ANMCS o serie de date referitoare la evoluția implementării măsurilor de asigurare și îmbunătățire a calității serviciilor de sănătate și a siguranței pacientului. Astfel, art. 8 referitor la Monitorizarea evenimentelor adverse/ santinelă/ “near-miss” precizează că raportarea evenimentelor adverse asociate asistenței medicale „este obligatoriu a fi făcută de către unitățile sanitare în maximum 24 ore de la apariția lor și trebuie urmată, în maximum 30 zile de la raportare, de un raport de analiză a cauzelor care au dus la apariția evenimentului și a măsurilor identificate pentru prevenirea repetării”.
– Spitalul Clinic de Urgentă București nu a raportat niciun eveniment advers și niciun alt indicator de monitorizare din data de 01.01.2018 și pană în prezent. Evenimentul mediatizat în prezent a fost raportat pe data de 29.12.2019, la 7 zile de la producerea acestuia.
– ANMCS a comunicat situația conformării spitalului la cerințele procesului de monitorizare Direcției de Sănătate Publică a Municipiului București și Ministerului Sănătății.
– Având în vedere constatarea de către Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate a apariției la nivelul Spitalului Clinic de Urgentă București a unui eveniment advers grav asociat asistenței medicale neraportat de către unitatea sanitară în termenul prevăzut la art. 8 alin. (2) din Metodologia de monitorizare a unităților sanitare acreditate aprobată prin Ordinul Președintelui Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate nr. 639/2016, dar și referatul Unității de Evaluare și Acreditare a Spitalelor, din 30.12.2019, vă comunicăm că ANMCS a emis ordinul de suspendare a acreditării Spitalului Clinic de Urgență București.
– Suspendarea acreditării unității sanitare se dispune pană la remedierea de către aceasta a deficiențelor care au condus la suspendarea acreditării, dar nu mai mult de 6 luni de la data intrării în vigoare a ordinului de suspendare.
– În termen de maximum 5 zile lucrătoare de la primirea ordinului, unitatea sanitară elaborează și transmite A.N.M.C.S. spre avizare planul de măsuri pentru remedierea cauzelor care au condus la suspendarea acreditării.
Acest plan trebuie să conțină, pentru fiecare măsură, responsabilul desemnat de unitatea sanitară și termenul de îndeplinire a măsurii.
– Pe parcursul perioadei de suspendare, unitatea sanitară raportează săptămanal către A.N.M.C.S. măsurile adoptate pentru remedierea neconformităților.
– Încetarea suspendării acreditării unității sanitare se constată prin ordin al Președintelui A.N.M.C.S. după verificarea remedierii neconformităților cuprinse în planul de măsuri.
– Remedierea deficiențelor care au dus la suspendarea acreditării reprezintă condiția obligatorie în vederea inițierii vizitei de evaluare a Spitalului Clinic de Urgentă București în cadrul ciclului II de acreditare.
Menționăm că Ministrul Sănătății a fost informat despre decizia de suspendare a acreditării Spitalului Clinic de Urgentă București.
Vine revelionul Dorinuca!
Mergi de te coafeaza.
Lasă doctorii in pace ca nu iti mai scrie nimeni nici un msg
Get a life darling!
Ce-i mimi, a scris Dorinuca de tine? Ca altfel cat de prost sa fii sa o provoci in felul asta? Ca borcean! S-a luat de presa, sa te tii de acum cum o sa ne calareasca jurnalistii!
Asa-ti trebuie Dorina Lascar! Nu erai tu aia care militai ca o nebuna sa le creasca salariile medicilor? Na, le-au crescut si tot se pisa pe pacienti! Acum se pisa si pe tine!