Justitia romana a dat, inca o data, dovada ca, in Romania, legea nu-i una pentru toti. In timp ce micii gainarii fac ani grei de puscarie, marii tepari sunt pusi in libertate sau sunt scosi basma curata. Dupa ce a emis cererea de eliberare conditionata, formulata de celebrul cap al lumii interlope, Fane Spoitoru, Tribunalul Bucuresti a dispus, ieri, revocarea mandatului de arestare emis pe numele lui Sorin Beraru. Decizia instantei mentionate survine la doar cateva zile dupa ce controversatul om de afaceri a depus a doua cerere de revocare a mandatului emis pe numele sau pentru fals si uz de fals. Parchetul de pe langa Curtea Suprema de Justitie a inceput urmarirea penala impotriva lui Beraru pe 11 mai, dupa ce Politia a constatat ca, pentru achizitionarea pachetului majoritar de la societatea CI-CO, israelianul folosise o declaratie autentificata la notariat, in care numarul pasaportului era fals. De altfel, dosarul CI-CO era singurul carlig cu care Politia il putea agata pe Beraru, desi numele acestuia este legat de cele mai veroase afaceri. Reamintim aici celebra caracatita Phoenixmed, condusa din umbra de Beraru, care si-a intins tentaculele in 514 unitati sanitare din Romania, reusind sa mulga de la bugetul Sanatatii peste 1.000 miliarde de lei. Nu trebuie uitate insa nici tunurile de la RECO si Flamura, societati pe care a reusit sa le falimenteze la scurt timp dupa ce le-a achizitionat de la FPS. Daca un individ de talia lui Beraru este scos de sub urmarire, inseamna ca Justitia romana a pierdut simtul dreptatii.
Dupa ce, joi, Tribunalul Bucuresti a dispus eliberarea celebrului Fane Spoitoru, cunoscut cap al lumii interlope, vineri, aceeasi instanta a dispus revocarea mandatului de arest emis pe numele unei alte -celebriati-, Sorin Beraru, omul care a falimentat societatile CI-CO, RECO si FLAMURA si care, prin caracatita Phoenixmed, a reusit sa suga importante sume de bani de la bugetul Sanatatii. Decizia Tribunalului intervine la doar cateva zile dupa ce Sorin Beraru a depus a doua cerere de revocare a mandatului de arestare emis pe numele sau. Mandatul fusese emis in dosarul in care Sorin Beraru este cercet pentru infractiunile de uz de fals, fapta prevazuta si pedepsita de articolul 291 din Codul penal.
-Gratiat- pentru fals si uz de fals
Pe 30 martie 1999, cu prilejul achizitionarii pachetului majoritar de actiuni la societatea CI-CO Bucuresti, Sorin Beraru a prezentat o declaratie autentificata la notariat, din care rezulta ca este posesorul unui pasaport emis de autoritatile romane. Ulterior, s-a constatat ca numarul pasaportului este fals. Pe 11 mai 2001, la propunerea Politiei, Parchetul de pe langa Curtea Suprema de Justitie incepe actiunea penala impotriva acestuia si emite un mandat de arest preventiv, iar pe 17 mai 2001, Beraru este dat in urmarire generala. Acesta parasise Romania, iar autoritatile nu au putut emite un mandat de urmarire internationala. -Avand in vedere prevederile articolului 2 din Conventia Europeana de extradare pe care Romania a ratificat-o, inculpatul Sorin Beraru nu a putut fi dat in urmarire internationala, deoarece minimul pedepsei infractiunii pentru care s-a emis mandatul este de sase luni, iar acest text stipuleaza ca minimul pedepsei pentru fapta pentru care se cere extradarea trebuie sa fie de cel putin un an-, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Claudiu Lucaci, dupa intalnirea -nefericita- pe care premierul a avut-o, la Tel Aviv, cu Beraru si Naor.
O decizie cu multe semne de intrebare
Decizia Tribunalului Bucuresti este cel putin surprizatoare, tinand cont de faptul ca, in ultima perioada, numele lui Beraru a fost vehiculat in foarte multe afaceri necurate. Dupa ce a fost acuzat ca, prin itermediul firmei Phoenixmed, precum si a altor firme, a reusit sa castige, prin metode neortodoxe, licitatiile organizate de Casele de Asigurari de Sanatate din aproape toata tara, Tribunalul Bucuresti se grabeste sa dea curs cereri de revocare a mandatului de arestare formulate de Beraru. Reamintim ca, la inceputul lunii august, ministrul sanatatii, Daniela Bartos, interzicea, public, unitatilor sanitare din Romania sa deruleze afaceri cu firmele controversatului om de afaceri Sorin Beraru si dispunea o mega-ancheta in cele peste 514 unitati sanitare, care au fost aprovizionate de firmele acestuia. Tot atunci, ministrul sanatatii solicita sprijinul Procuraturii in vederea definitivarii cercetarilor in ceea ce-l priveste pe acelasi Beraru. Reamintim, de asemenea, ca APAPS a cerut rezolutionarea contractelor de privatizare incheiate de firmele lui Beraru cu societatile RECO si Flamura, dupa ce au fost constatate grave nereguli in ceea ce priveste respectarea clauzelor contractuale. Despre Beraru au curs rauri de cerneala. Se pare, insa, ca a fost inutil. Omul va putea veni acum in Romania oricand, fara sa mai aiba nici o grija, desi, nu cu mult timp in urma, acesta ne-a declarat ca nu s-ar intoarce in Romania nici daca ar fi gratiat. Apropo de gratiere, proiectul promovat de Guvern privind gratierea unor pedepse si-a atins scopul, marii tepari sunt eliberati sau sunt scosi basma curata. Asta da dreptate.