Home Actualitate Justiția din Cipru i-a dat cu flit Alinei Gorghiu: Beny Steinmetz a...

Justiția din Cipru i-a dat cu flit Alinei Gorghiu: Beny Steinmetz a fost eliberat

DISTRIBUIŢI

Magnatul israelian al mineritului Beny Steinmetz, condamnat la cinci ani închisoare în România, a fost eliberat condiţionat după ce a fost reţinut în Cipru şi urmează să se prezinte din nou în faţa instanţei la 14 septembrie, a declarat miercuri un oficial al poliţiei cipriote, citat de Reuters. Purtătorul de cuvând al lui Steinmetz a declarat că mandatul european emis de România a fost anulat „din cauza viciilor semnificative prezente în procesul juridic urmat în România”. Acest lucru este, de asemenea, în conformitate cu concluzia la care Grecia, Italia şi Interpol au ajuns în trecut” și urmează ca justiția cipriotă să se asigure de acest lucru.

În urmă cu trei zile, ministrul Justiției Alina Gorghiu a creat false așteptări românilor când a declarat pentru News.ro:

„Statul roman este activ în problematica fugarilor. În decembrie 2020, STEINMETZ Benyamin a fost condamnat definitiv, de ÎCCJ, la pedeapsa de 5 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat. Pe numele acestuia a fost emis un mandat european de arestare, de către Curtea de Apel Braşov. În noiembrie 2021, Steinmetz a fost găsit, prin intermediul organelor de poliţie din România, pe teritoriul Greciei. În martie 2022, Curtea de Apel de la Atena a respins cererea instanţelor române de extrădare a acestuia, pe motiv că i-ar fi fost încălcat dreptul la un proces echitabil şi pentru că ar fi existat riscul de a fi supus unui tratament discriminatoriu şi degradant”, a precizat ministrul Justiţiei. Alina Gorghiu a subliniat că „la acest moment, organele române de poliţie l-au identificat pe fugar în Cipru, unde a fost reţinut de autorităţile de acolo, în baza mandatului european de arestare”. „În continuare, instanţele cipriote trebuie să decidă dacă dispun sau nu predarea lui STEINMETZ Benyamin autorităţilor din România, în conformitate cu prevederile Deciziei-cadru 2002/584/JAI”, a mai spus Gorghiu. Potrivit ministrului Justiţiei, „cooperarea judiciară în materia mandatului european de arestare are loc pe cale directă, între autorităţile judiciare române şi străine”. „Ministerul Justiţiei, în calitate de autoritate centrală, are posibilitatea de a facilita cooperarea şi o va face cu promptitudine dacă instanţele vor aprecia necesar. Ministerul Justiţiei îndeplineşte cu promptitudine toate atribuţiile pe care le are în această materie. De asemenea, Ministerul Justiţiei, prin Administraţia Naţională a Penitenciarelor, va sprijini cu toate datele necesare, dacă va fi cazul. Aşteptăm să vedem dacă instanţele cipriote vor formula solicitări”, a mai precizat Alina Gorghiu.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.