– Dupa investirea in functia de ministru delegat al Autoritatii Nationale a Controlului (ANC), Ionel Blanculescu demara un control in forta in judetul Teleorman, pentru a verifica firmele familiei prefectului Nitulescu. Dupa un show mediatic incendiar, raportul ANC a -murit-. -A fost prezentat premierului si se vor lua decizii-, spune Blanculescu. El confirma ca unele date din presa referitoare la afacerile prefectului -sunt reale- si sustine ca nu e o infractiune faptul ca firmele acestuia au inhatat fonduri publice (uneori fara licitatie), ci -o problema de ordin administrativ-
– Blanculescu a calcat in forta si la Regia Nationala a Padurilor, dar si in acest caz rezultatele controlului au ramas in ceata. -E un raport care produce efecte tot timpul, pana la finalizarea platii creantelor respective-, spune ministrul
– Nici sistemul sanitar n-a scapat de controalele ANC. Desi a finalizat raportul vizand achizitionarea de aparatura medicala din fonduri externe, Blanculescu n-a dezvaluit rezultatele, cu toate ca in joc e banul public, iar Blanculescu a descoperit ce e in culise: -O bataie de joc, un jaf-
– Impresia lui Blanculescu vizavi de ce este in vama romaneasca: -Cumetrie generala intre vamesi, unii comisionari si diverse firme-
– -La tara sunt batrani care cand ma vad pe mine la televizor, pupa televizorul. Credeti-ma! Pe strada ma ia lumea de mana si imi spune <Bafta!>-, sustine Blanculescu, referindu-se la gradul sau de credibilitate in randul oamenilor.
Acum cateva luni, imediat dupa investirea in functia de ministru delegat al Autoritatii Nationale a Controlului (ANC), Ionel Blanculescu demara un control in forta in judetul Teleorman. Persoana vizata: prefectul Teodor Nitulescu. Tema controlului: subventiile acordate producatorilor agricoli care achizitionau echipamente de irigatii noi din productia autohtona. Motivul controlului: sesizarile din mass-media care aratau ca mare parte a subventiilor urmau sa fie directionate catre firme patronate de sotia prefectului. Controlul a avut loc si pe langa declaratii sforaitoare si mult fum, s-a facut un raport. Ulterior insa, s-a lasat linistea. -Raportul de control a fost prezentat primului-ministru si se vor lua decizii-, spune Blanculescu, care confirma ca o parte din datele aparute in presa vizavi de afacerile familiei Nitulescu -sunt reale-. Surprinzator, desi presa suspecta ca existau aspecte cu tenta penala in afacerile familiei prefectului, Blanculescu n-a -identificat elemente care ar conduce la ideea ca sunt infractiuni-: -Faptul ca pana la momentul acesta raportul n-a ajuns la PNA inseamna ca n-au fost identificate elementele constitutive ale infractiunii, chiar daca anumite operatiuni sunt suspicionate ca ar fi la limita legalului-. Ca atare, suspiciunile legate de ascensiunea financiara a familiei Nitulescu – ale carei firme au accesat fonduri publice – au ramas in coada de peste. -Pentru a considera ca e o infractiune si a o inainta organelor abilitate, trebuie sa ai o proba ca prefectul a influentat decizia unei institutii publice pe care o coordoneaza-. Ca atare, faptul ca firmele familiei Nitulescu au inhatat fonduri publice, uneori fara licitatie, nu e o infractiune, ci doar -o problema de ordin administrativ-, deoarece – dupa cum spune Blanculescu – -Ordonanta 60 nu prevede infractiune faptul ca ai incalcat procedura de achizitie publica-: -Daca dovedim ca prin schimbarea formulei de achizitii sau prin neaplicarea celei de achizitie publica s-a obtinut un venit in buzunarul cuiva, atunci poti sa determini ca intra in zona penala. E nevoie sa am o proba ca prefectul a influentat aceasta decizie, iar proba asta trebuie acceptata in instanta-.
Ulterior controlului din Teleorman, Blanculescu a calcat in forta si la Regia Nationala a Padurilor, unde firme private au devenit parteneri privilegiati ai RNP, chiar si in conditiile in care acumulasera debite foarte mari catre aceasta (n.r. – vezi cazul Tarata Culita). Si in acest caz, rezultatele actiunii ANC au ramas invaluite in mister. Motivul: -Este un raport care produce efecte tot timpul, pana la finalizarea platii creantelor respective-.
Sistemul sanitar – -o bataie de joc, un jaf-, vama – -o cumetrie-
Si sistemul sanitar a fost luat la puricat de Blanculescu. A fost finalizat chiar si un raport recent, care arata ca si acest domeniu este macinat de coruptie. Fara a dezvalui rezultatele controlului, ministrul spune ca a depistat ca dintr-un credit extern de 500 mil. USD, primit in 1999 si destinat achizitionarii de aparatura medicala, -au fost cumparate echipamente si dispozitive care n-au nici in clin, nici in maneca cu ratiunea-. -Efectiv, e o bataie de joc, un jaf-, a spus Blanculescu, adaugand ca fara a pune la socoteala valoarea aparatelor achizitionate, acestea functioneaza foarte mult sub pragul de rentabilitate (n.r. – aparat de radiologie estimate la 467.000 USD/buc. alocate spitalului Braila, care a fost utilizat in doi ani la doar 300 de expuneri, ceea ce a facut ca o radiografie sa coste 500 USD). Fara a dezvalui masurile pe care le va lua, Blanculescu stie doar ca la rectificarea bugetara pentru achitarea creditului destinat achizitionarii de aparatura medicala care zace pentru ca e nefolosita sau stricata va fi nevoie de circa 1.900 mld. lei.
In calitate de ministru ANC, Blanculescu coordoneaza si Autoritatea Nationala a Vamilor (ANV), institutie ai carei angajati au fost deseori subiect de scandal mediatic. Intrebat care a fost prima impresie cand a preluat coordonarea ANV, Blanculescu a raspuns sec: -Exista o cumetrie generala intre vamesi, anumiti comisionari si diverse firme-. Pentru a contracara fenomenul, Blanculescu a introdus atragerea raspunderii vamesilor, actiune care in opinia sa -are efecte devastatoare-, dar care (deocamdata!) nu se prea vad.
-N-am in mine microbul averii-
Desi rezultatele controalelor intreprinse de ANC sunt invaluite in ceata, la nivel declarativ Blanculescu spune ca e decis sa continue lupta cu coruptia: -La nivelul meu nu se poate vorbi de vreo actorie. Nu poti sa declari razboi intregii crime organizate si sa lupti cu ea decat daca ai dorinta, esti curat si crezi ca poti sa faci lucrul asta. Pot sa fiu acuzat ca politic fac chestia asta? Ca e un joc de imagine? Nu ma intereseaza imaginea si n-am in mine nici microbul averii…-. Ce are insa de castigat Blanculescu din tot acest razboi declansat coruptiei: credibilitate pentru partidul din care face parte. -La tara sunt batrani care cand ma vad pe mine la televizor, pupa televizorul. Credeti-ma! Pe strada ma ia lumea de mana si imi spune <Bafta!>. La nivelul tarii s-a ajuns la un nivel de incredere extraordinar. Daca-l comensurez, nu va vine sa credeti. De ce? Au incredere in mine. Am demonstrat si la AVAB, si aici ca lupt. Sunt tipul de politician care imi fac treaba foarte bine-. Autocaracterizandu-se -un tip cuminte de cand m-am nascut, un elev din ala silitor, totdeauna cu nota 10, nu tocilar, dar un tip din zona care s-a considerat din zona de elita pe fiecare treapta de invatamant-, caruia nu-i plac restaurantele, ci doar cartea si al carui unic hobby e sofatul, Blanculescu spune ca inregimentarea sa politica era necesara deoarece -daca in structurile politice nu patrund personalitati de valoare, nu trebuie sa ne asteptam ca tara va putea fi bine condusa-. Intrebat daca nu cumva, in lipsa unui sistem de vot uninominal, de voturile electoratului acordate profesionistilor vor profita si lichelele politice, Blanculescu a raspuns sec: -Dati-mi o padure fara uscaturi. Asta e, n-ai ce sa faci. Cred ca in 2004 partidul va selecta foarte atent si nu vor mai ajunge toate ciurucurile-.