Home Actualitate Klaus Opris ar putea fi informatorul unui serviciu secret autohton

Klaus Opris ar putea fi informatorul unui serviciu secret autohton

DISTRIBUIŢI

Cetateanul german de origine romana care a ingrozit Elvetia – dupa ce, impreuna cu un presupus cetatean cecen, a ucis-o in regiunea Ticino, in 3 decembrie a.c., pe sotia unui vames elvetian – Klaus Ingo Opris, continua sa fie subiectul zilei in presa din Tara Cantoanelor. Conform psihologilor elvetieni, unda de soc resimtita de locuitorii din Ticino dupa cumplitul asasinat a fost comparata cu cea resimtita de intreaga planeta dupa teribilul atac terorist din 11 septembrie 2001 asupra Gemenilor din Statele Unite. De aceea, desi nu sunt adepti ai pedepsei capitale, tot mai multi elvetieni se intreaba daca nu cumva trebuie reintrodusa pedeapsa cu moartea. -Ce pedeapsa este oare destul de suficienta pentru a-i fi aplicata criminalilor de genul Opris? Pedeapsa cu moartea este prea dulce pentru asemenea gen de ticalosi-, au titrat ziarele elvetiene, dupa ce Opris a fost capturat. Interesati de motivul care a stat la baza crimei, o echipa de jurnalisti elvetieni din Ticino au venit in aceasta saptamana la Bucuresti, unde au investigat impreuna cu ziaristii de la -Curentul- cazul Opris. Surprinzator, ancheta comuna a scos la iveala detalii explozive, nestiute (deocamdata!) de anchetatori, care conduc ideea ca uciderea Flaviei Intete nu a fost un simplu act de razbunare, ci ar putea fi opera unei retele internationale de traficanti de obiecte de patrimoniu, din care sa faca parte, alaturi de Opris, mai multi traficanti, cetateni ai unor state din spatiul ex-sovietic si din Europa Occidentala.

Intrebari fara raspuns

Din declaratiile date de Opris pana acum in fata anchetatorilor romani nu rezulta decat faptul ca uciderea Flaviei Intete n-ar fi fost premeditata. Opris a declarat ca, de fapt, el s-ar fi dus in seara zilei de 3 decembrie a.c. (ora 21.30) la casa vamesului Andrea Bertozzi (care l-ar fi batut in aprilie a.c. la punctul de frontiera Ponte Cariciosa, pe cand se reintorcea din Italia in Germania) pentru a se razbuna. -Voia sa-l schilodeasca pe Bertozzi-, a sustinut avocatul din oficiu al lui Opris, Ion Gheorghinas, care insa nu a putut explica de ce Opris nu si-a luat nici o masura de precautie inainte de a comite acest gest (nu a purtat masca, a lasat urme, a lasat-o in viata pe prietena femeii ucise etc). Un lucru interesant este acela ca pana acum nimeni nu l-a intrebat pe Opris de ce daca doar dorea sa se razbune pe Bertozzi, i-a rascolit casa acestuia inainte ca cecenul sa comita crima, semn ca ar fi cautat un lucru de pret. Mai mult, nimeni nu l-a pus pe Opris sa lamureasca de ce cecenul a comis crima doar dupa ce el i-a telefonat, din casa lui Bertozzi, sotiei sale, Claudia, in Germania si a intrebat-o, scurt (in germana, desi uzual vorbea cu ea in romaneste!!!): -Cum procedam?-.

Coroborate insa toate aceste intrebari fara raspuns (rascolirea casei vamesului, desi se vorbeste de o simpla razbunare, telefonul dat de Opris sotiei sale inainte de comiterea crimei de catre cecen, doar asasinarea Flaviei Intete, nu si a prietenei sale, care se afla in casa si care i-a vazut pe Opris si pe cecen, legaturile lui Opris cu estici), cu informatiile deja stiute (Opris a incercat frontiera dintre Italia si Elvetia in noaptea de Paste, transporta icoane despre care sustine ca erau fara valoare, pe care le-a cumparat de la Manastirea Cernica si pe care voia sa le vanda in Italia, scandalul dintre Opris si Bertozzi), pot conduc la ideea ca uciderea Flaviei Intete nu este o simpla razbunare pentru tratamentul dur aplicat de vamesul elvetian lui Opris in martie acest an. -Si eu m-am gandit la treaba aceasta-, a sustinut avocatul Gheorghinas, care a adaugat ca -prima chestie la care m-am gandit a fost ca si Bertozzi ar putea fi implicat-. -Orice supozitie este deschisa. Orice. Dar va imaginati ca toate scenariile care se fac o sa fie verificate si de romani, si de elvetieni, si de germani-, a mai sustinut Gheorghinas.

Inconjurul lumii in 10 zile

Un element nou, nedezvaluit pana acum, este acela ca Opris nu este asa modest financiar cum a lasat sa se inteleaga: venit lunar de numai 2.000 de marci germane, provenit din intermedieri. Cel putin asa reiese din declaratiile sale referitoare la traseul pe care sustine ca l-a parcurs dupa comiterea crimei. In prima faza, Opris a spus ca a fugit cu complicele sau cecen la bordul unui Audi A4 (MZ-LL 8205) spre Vaduz (Lichtenstain) – loc unde au abandonat masina. Ulterior, el a dezvaluit ca vreme de 10 zile (pana sa fie prins in Romania) a facut un mic ocol al pamantului. Lucru extrem de costisitor. El a aratat ca de la Vaduz a luat un taxi spre Viena si de acolo i-a telefonat Claudiei, in Germania, cerandu-i sa ia primul avion spre Rio de Janeiro (Brazilia). Apoi, spune el, a luat un avion spre Rio de Janeiro, dar neintalnindu-se cu Claudia (nu stia ca femeia fusese intre timp arestata in Germania in timp ce incerca sa vina spre Romania cu cei doi copii), a luat un alt avion spre Londra. De acolo, Opris sustine ca a plecat, tot pe calea aerului, spre Varsovia (Polonia), apoi a luat o masina cu care s-a deplasat in Ucraina, pentru ca, in final, tot cu un autoturism sa vina in Romania.

De unde a avut Opris bani?

-Declaratiile lui Opris de pana acum trebuie luate cu toata circumspectia. Trebuie verificate. Desi pare labil, este capabil sa manipuleze mersul anchetei pentru a trage de timp sau pentru a ne pune pe o pista gresita-, sustin anchetatorii. Punandu-si si el intrebarea de unde a avut Opris bani pentru a face inconjurul lumii, avocatul Gheorghinas a remarcat: -Va trebui sa explice si cu privire la sumele pe care le-a cheltuit. Daca a avut bani si sustine ca i-a strans din munca cinstita, presupun ca banii s-au plimbat prin niste conturi ce pot fi verificate. In cartea lui de credit trebuie sa apara anumite operatiuni, pentru ca in Germania nu-ti da nimeni bani in poala ca sa te duci cu ei acasa-.

Implicat, in Germania, in intermedieri cu obiecte de arta

Un alt aspect care ne duce cu gandul ca este implicat in afaceri cu obiecte de arta il reprezinta faptul ca, in Germania, Opris se ocupa cu intermedieri. Chiar el a spus anchetatorilor ca lucra cu o firma, VIRA AG. Mergand pe acest fir, am depistat ca VIRA AG este implicata in licitatii cu obiecte de arta vechi. Coroborand acest aspect cu relatiile lui Opris cu cetateni din spatiul estic (n.r. – rusii si moldovenii sunt implicati in traficul cu icoane vechi), legatura sa cu firma germana specializata in licitatii cu obiecte de arta, drumurile lui in Italia (stat unde se face trafic cu cele mai multe icoane furate din est), incercarea lui Opris de a trece cu icoanele in noaptea de Pasti ne conduce la posibilitatea ca romano-germanul sa fie pionul unei retele internationale care se ocupa cu traficul obiectelor de arta. Ca atare, s-ar putea ca uciderea Flaviei Intete sa nu fie rezultatul unei simple razbunari, ci al unei afaceri pentru care Bertozzi a trebuit sa plateasca.

-Sunt extraordinar de multe semne de intrebare-

-Cine stie? Orice supozitie ramane deschisa!-, a spus avocatul Gheorghinas, care nu a infirmat si nici nu a confirmat informatia conform careia este posibil ca Opris sa fie informator al unui serviciu secret autohton, implantat special intr-o retea internationala a traficantilor cu obiecte de patrimoniu. Caci altfel nu se explica de ce oare n-a ramas Opris in Brazilia (stat care nu extradeaza) sau nu s-a -pierdut- in Ucraina si a preferat sa vina direct in plasa Politiei Romane? Mai mult, de ce refuza acum cu incapatanare Opris sa fie dus in puscarie in Elvetia pe motiv ca va fi ucis acolo? Vom reveni.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.