Home Actualitate Kovesi rade 6 apropiați de-ai lui Ghiță și 6 companii pentru un...

Kovesi rade 6 apropiați de-ai lui Ghiță și 6 companii pentru un prejudiciu de 9,5 milioane EURO

DISTRIBUIŢI

Săptămâna aceasta, Parchetul European din București (România) a trimis un rechizitoriu Tribunalului București împotriva a 12 inculpați (șase persoane fizice și șase companii), în urma unei anchete privind o fraudă de 9,5 milioane de euro care implică proiecte IT, finanțate de UE. Inculpații persoane fizice sunt Mihaela Cosmi, Cătălin Alin Vasile, Minel Popescu, Tiberiu George Croitoru, Răzvan Iulian Băicoianu și Mihaela Elena Culcescu, apropiați ai lui Sebastian Ghiță, fiind trimise în judecată și șase firme cu această calitate – Cymbiot Solutions, RS Next Technologies, Ars Industrial, Binbox Global Services, Itology Tech și Business Service Consult International.

În discuție sunt trei proiecte IT pentru dezvoltarea de soluții software inovatoare, finanțate de Fondul European Regional și de Dezvoltare (FEDR). Pe baza probelor strânse în cadrul anchetei, în perioada 2019 – 2022, beneficiarii proiectelor au depus documente false la autoritatea de management din România care supraveghează fondurile UE, aparent emise de furnizori, pentru achiziționarea de bunuri și prestarea de servicii. Se înțelege că, în unele cazuri, acele documente implicau operațiuni comerciale fictive, în scopul obținerii nejustificate de fonduri de aproximativ 9,5 milioane de euro (47 940 498,03 lei) de la bugetul UE.

Potrivit anchetei, sumele primite ilegal au fost apoi virate în conturile bancare ale unor presupuse firme furnizori, iar companiile internaționale au fost folosite în scopuri care nu au legătură cu proiectele.

Activități de colectare a dovezilor au fost desfășurate în mai multe țări, inclusiv în Cipru, Cehia și Malta, în conformitate cu dispozițiile articolului 31 din Regulamentul EPPO, care permit investigații transfrontaliere mai rapide. În conformitate cu aceste prevederi, procurorii europeni delegați ai EPPO pot cere colegilor lor din alte state membre participante să întreprindă măsuri specifice de investigare, într-un mod mai rapid și mai cuprinzător decât în ​​cazul metodelor tradiționale de cooperare judiciară. În plus, măsuri de investigație au fost întreprinse și în Monaco, Statele Unite și Ucraina, prin cooperare internațională.

Această investigație a contat și pe sprijinul Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF).

Inculpaţii sunt acuzaţi de infracţiuni de corupţie (Legea nr. 78/2000) 18 ind.1 alin.1 si 3 din Lg. nr.78/2000, cu ap. art. 35 alin. 1 C.p.,art.322 alin. C.p. cu ap. art.35 alin.1 C.p,, şi spălare de bani conform art. 49 alin. 1 lit.a din Lg. nr.129/2019,cu ap. art.38 alin.1 C.p. Dacă vor fi găsiți vinovați, suspecții riscă pedepse cu închisoare de la trei la zece ani și șase luni. Companiile se pot confrunta cu confiscarea bunurilor și o amendă de până la 422 000 de euro (2 100 000 lei), la care se pot adăuga penalități suplimentare.

Dacă iese prietenul Victor Ponta președinte îi poate grația pe toți 12.