Politicienii care și-au frecat mâinile după ce au primit NUP (neînceperea urmăririi penale) în dosarele întocmite de ANI încep din nou să aibă coșmaruri după ce conducerea Agenției a semnat, la începutul lunii, un protocol cu Parchetul General în vederea asigurării unei practici unitare în cauzele în care procurorii sunt sesizați de inspectorii de integritate. Dincolo de declarațiile publice în care s-a subliniat că „obiectul principal al protocolului îl constituie cooperarea în realizarea atribuțiilor ce revin celor două instituții, în cadrul procedurilor de verificare a integrității în exercitarea funcțiilor și demnităților publice“, un punct special din acest protocol le dă fiori pe spate tuturor celor care răsuflaseră ușurați după ce primiseră NUP la sesizările ANI. Este vorba de precizarea conform căreia procurorul general va avea posibilitatea de a examina legalitatea soluțiilor de NUP dispusă în cauzele sesizate de ANI, iar în situația în care le va considera netemeinice și nelegale le va putea infirma. Prevederile acestui protocol, important pentru activitatea ANI, sunt valabile pentru toate cazurile în care s-a dat până în prezent NUP, inclusiv înainte de semnarea protocolului, după cum ne-a precizat Ministerul Public, la solicitarea ziarului ”Curentul”:
„În situația în care inspectorii de integritate consideră că una din soluțiile de neurmărire penală dispusă în cauzele înregistrate ca urmare a sesizării Agenției este netemeinică și nelegală, președintele Agenției, ținând cont de prevederile art.28 alin.(3) din Legea nr.144/2007, republicată, cu modificările și completările ulterioare, înaintează o adresă Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru examinarea legalității soluției, indicând dispozițiile încălcate. Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție va comunica rezultatul verificării, iar în cazul în care se va dispune infirmarea soluției va indica și organul de urmărire penală care va efectua, în continuare, cercetările”.
Cu alte cuvinte, în dosarele soluționate până acum cu NUP și la care ANI consideră decizia netemeinică și nelegală, președintele Agenției poate solicita Procurorului General verificarea legalității soluției , iar acesta, la rândul său poate infirma soluția și poate redeschide cercetările în dosar.
Lista politicienilor care au primit NUP în dosarele întocmite de ani nu este nici scurtă și nici unicoloră din punct de vedere politic. Regăsim pe ea politicieni de la PSD, PDL și PNL, semn că invocarea persecuției politice de către reprezentanții opoziției prinși pe picior greșit de ANI nu este altceva decât un banal tertip populist. Astfel, pe lista beneficiarilor de NUP se află politicieni considerați de primă mână în partidele lor, precum pesediștii Mircea Geoană, Radu Mazăre, Nicolae Nemirschi, Robert Negoiță, democrat liberala Sorina Plăcintă și liberalul Mihăiță Calimente
Cele mai multe NUP-uri pentru vedetele politicii românești au fost date în perioada 2010-2011, dând astfel apă la moară celor care și-au făcut un obicei din a critica frecvent activitatea ANI în speranța că cineva, cândva, îi va scăpa pe demnitari și funcționari de acestă povară care, pentru unii, a devenit mai grea decât DNA.
Jongleriile cu terenuri ale lui Geoană-tratate cu NUP
Probabil cel mai celebru caz de politician verificat de ANI și tratat cu NUP încă de anul trecut este cel al fostului candidat al PSD la Președinție, Mircea Geoană, cel care se află astăzi la un pas de a fi exclus din propriul partid. Anchetatorii au stabilit , în urma sesizărilor primite de la inspectorii de integritate, că tranzacția imobiliară din 2005, referitoare la 17 loturi de teren, în suprafață de peste 9.500 de metri pătrați din București, dobândite de Mihaela Geoana, nu a contribuit la averea familiei din acel an, loturile fiind revândute pentru aceeași sumă de 48.300 de euro.
De asemenea, Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul ICCJ în cazul lui Mircea Geoana, și pentru fals în declarații, în legătură cu achiziționarea unui apartament și a doua locuri de parcare în valoare de 733.000 de euro.
Geoana a negat acuzațiile aduse, spunând ca este vorba despre o tentativa de defăimare a sa, coordonata de Traian Basescu și probabil procurorii l-au crezut, din moment ce i-au dat NUP. De aceeași credibilitate a beneficiat în fața procurorilor și colegul de partid al lui Geoană, deputatul Robert Negoiță, acuzat de inspectorii de integritate de fals în declarații, după ce s-a constatat, printre altele, ca acesta nu a menționat în declarația de avere din iunie 2009 peste 50 de milioane de euro, reprezentând veniturile obținute din transferul unor imobile. În plus, ANI a descoperit că deputatul PSD nu a declarat la valoarea reală soldurile mai multor conturi în lei și valută. Dar se pare că nimic nu i-a convins pe procurori care i-au oferit și lui Negoiță un mare NUP, prilej numai bun pentru acesta să declare că "Este clar că această sesizare a fost constituită pe un fond politic în care se dorește deturnarea opiniei publice de la problemele cu adevărat importante și prin care actuala putere își arată capacitatea de manipulare a instituțiilor statului conform bunului plac".Tot pe cuvânt a fost crezut și fostul ministru al mediului, Nicolae Nemirschi care a ”uitat” să-și treacă în declarația de avere o casă de vacanță și a menționat eronat, în același document, informații legate de locuință, dividende, mașini și conturi.
De asemenea, de clemență din partea procurorilor au beneficiat și reprezentanții puterii. Senatoarea de Vrancea, Sorina Placintă, acuzată de Agenția Națională de Integritate că nu a precizat în declarația de interese faptul că deține funcțiile de administrator și acționar la o serie de firme, a fost tratată și ea cu un NUP de către anchetatorii, la fel ca și fostul său coleg de guvern Gheorghe Pogea. În această morișcă a NUP-urilor pe bandă rulantă a intrat și dosarul fostei deputate PRM Daniela Buruiană, deși aceasta a jonglat cu banii prin declarațiile de avere mai ceva ca maestrul Iosefini.
Lista celor care au beneficiat, în ultimii doi ani, de NUP-urile procurorilor, este mult mai lungă și mult mai variată și cu siguranță cei care s-au crezut norocoși în momentul în care au primit decizia anchetatorilor simt deja fiori pe șira spinării după semnarea protocolului dintre ANI și Parchetul General. Prietenii lor știu de ce.
Iulia Nueleanu