Home Actualitate La o licitatie pentru anvelope, Michelin a fost alungat de un SRL...

La o licitatie pentru anvelope, Michelin a fost alungat de un SRL -de casa- al RATC Iasi

DISTRIBUIŢI

La Regia Autonoma de Transport in Comun Iasi (RATC), legea a devenit o carpa de sters pantofii afaceristilor. In dosul unor licitatii organizate suspect, miliarde de lei se scurg in conturile unor firme obscure. Ultimul exemplu de afacere care miroase de la o posta este licitatia pentru anvelope, din luna februarie 2002. Un intermediar cu doar doi angajati si-a adjudecat licitatia, in valoare de peste trei miliarde de lei, desi concura cu un producator de talie mondiala: Michelin. Acesta din urma a fost defavorizat din start, caietul de sarcini al licitatiei prevazand si achizitia a sase licente de programe Windows de la ofertantul anvelopelor. Lucru care nu putea fi oferit de distribuitorii -Michelin-, acestia neavand in domeniul de activitate asa ceva. Intrebarea pe care ar trebui sa o puna Politia si Curtea de Conturi este daca RATC voia si licente software, de ce nu a organizat o licitatie separata, pentru a obtine pretul cel mai mic?

Licitatia

Pe 26 februarie a.c, RATC organizeaza licitatie pentru achizitia a 500 de anvelope necesare autobuzelor si troleibuzelor regiei de transport. Numai doua firme se prezinta la licitatie: SC -Karus Impex- SRL din Iasi si distribuitorul liderului mondial: -Michelin Distribution Romania-, filiala Iasi. -Am aflat absolut intamplator de licitatia de la RATC, nicidecum pe cale oficiala, si asa am participat la licitatie-, a spus Cornel Arcip, directorul -Michelin- Iasi. Acesta a achizitionat caietul de sarcini si a aflat cu stupoare ca o parte din punctele oferite de regia de transport pentru adjudecarea licitatiei nu are nici o legatura cu anvelopele. Conform caietului de sarcini, 15, din totalul de 100 de puncte, erau oferite pentru -facilitati-, mai exact sase licente pentru programe Windows de computer. Practic, mecanismul de punctare a ofertelor licitate seamana cu sistemul de notare a elevilor la scoala. Nota maxima pe care o poate obtine un elev este 10, punctajul maxim pe care-l poate obtine o firma care liciteaza un produs este de 100 de puncte. Din moment ce obiectul de activitate al -Michelin- il reprezinta numai producerea si distributia de anvelope, reiese ca aceasta firma nu are nici o posibilitate sa furnizeze licente pentru programe Windows, asa cum se cerea in caietul de sarcini. Cu totul altfel s-a prezentat situatia pentru -Karus Impex-, care s-a angajat din start sa ofere -facilitatile-. -Pe mine nu ma intereseaza de ce caietul de sarcini prevedea oferta de licente Windows. Asta s-a cerut, asta am oferit-, s-a justificat Costel Nechita, patronul -Karus Impex-, considerata firma de casa a RATC.

SRL-ul a castigat la facilitati si la modalitati de plata

Din totalul de 100 de puncte, in caietul de sarcini al licitatiei se prevedea ca 60 reprezinta pretul, 20 – modalitatea de plata, cinci – cifra de afaceri si 15 – -facilitatile-. Ca producator de anvelope, -Michelin- a oferit un pret de 2,7 miliarde de lei, fara TVA, pentru cele 500 de anvelope licitate. Pretul oferit de -Karus Impex- a fost mai mare cu cateva sute de milioane de lei. Desi a castigat toate cele 60 de puncte puse in joc pentru pret, -Michelin- nu putea acumula mai mult de 85 de puncte in final, pentru ca nu avea licentele Windows. Ca urmare a acestui sistem de punctare, -Michelin- a contestat licitatia. La aproape trei saptamani de la licitatie, raspunsul oficial a confirmat insa faptul ca jocurile fusesera facute: -Karus Impex- si-a adjudecat licitatia pentru 500 de anvelope. Desi a fost punctata mai slab la capitolul pret, -Karus Impex- si-a scos parleala la capitolul -facilitati-, pentru care a primit maximum de puncte, ca si la modalitati de plata. -Michelin- a oferit o singura modalitate de plata: la 30 de zile. -Karus Impex-, in schimb, a oferit solutii multiple de plata, de la cea facuta pe loc pana la cea facuta la 50 de zile. Este clar, in aceasta situatie, ca pretul anvelopelor livrate de -Karus Impex- a crescut, pentru ca a oferit o plaja de plata mai larga. Procedura este, insa, cel putin dubioasa din punct de vedere legal. Conform Ordonantei 60/2001, privitoare la achizitiile publice, ofertantilor trebuie sa li se aplice un tratament egal. (Catalin Prisacariu)


Ziaristi de la -Monitorul-, amenintati cu moartea

Dezvaluirile facute in ultimele saptamani de ziaristii de la -Monitorul de Iasi-, in legatura cu afacerile dubioase derulate la RATC, au starnit reactii dintre cele mai diverse. Atitudinea unui om de afaceri din Iasi are insa o relevanta aparte. Respectivul, patron al unei societati comerciale care face afaceri de miliarde de lei cu regia locala de transport, a solicitat o intalnire ziaristilor care scriu despre acest caz in -Monitorul-. Din primele cuvinte, acesta le-a cerut ziaristilor sa nu mai publice nici un articol legat de afacerile necurate de la RATC, spunandu-le, verde in fata, ca vrea sa-i mituiasca. -O Dacie nou-nouta si 30 milioane de lei-, a sunat, sec, oferta omului de afaceri. Pentru a dovedi ca intentia este cat se poate de serioasa, ieseanul si-a sunat, de pe telefonul mobil, un angajat. -Aduci 20. In bancnote mici. Imi dai un apel cand ajungi in fata restaurantului din Podu* Ros*-, au fost frazele rostite de acesta la mobil. Dupa numai cinci minute, alarma telefonului a sunat. Era apelul asteptat. Afaceristul a iesit in fata restaurantului pentru cateva minute. S-a intors repede si s-a reasezat calm la masa. Dupa cateva secunde, a intins spre jurnalistul de la -Monitorul- o punga transparenta in care se vedea o -caramida- compusa din bancnote de 100.000 de lei. Pentru ca ziaristul a refuzat mita propusa, afaceristul a trecut la amenintari. -Daca scrii ceva care sa-mi atinga afacerile mele la RATC, nu mai iesi viu din Iasi. Cu tine oricum as cheltui prea mult. Pot sa dau 150 de dolari la un moldovean, pentru ca am si cunostinte de-astea, si sa te lase fara maini sau fara picioare. Sa stii ca am facut asa ceva pana acum-, au fost cuvintele acestuia. In debutul discutiilor, cand nu isi manifestase inca intentiile, omul de afaceri a insistat sa nu fie inregistrat si a cerut ca reportofonul sa stea tot timpul inchis si la vedere, pe masa. Atitudinea sa a fost dura si amenintatoare. Nu putem sa ii publicam numele, deoarece discutia nu a fost inregistrata. Pentru a descuraja insa asemenea practici si pentru siguranta fizica a ziaristilor Razvan Moldoveanu si Catalin Prisacariu, am considerat oportun sa publicam acest text. Politia supravegheaza acest caz.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.