Cazul Elodiei Ghinescu continuă să stârnească controverse. La doar o zi după ce oficial a fost declarată moartă de magistrații Judecătoriei din Brașov, iar conform legii, procurorii puteau să-l trimită în judecată pe soțul acesteia, polițistul Cristian Cioacă, acesta a dispărut. Ieri, când știa că judecătorii se vor pronunța în acest caz, nu a fost de găsit. Polițistul Cristian Cioacă lucrează în prezent la Biroul de informații publice din cadrul Poliției Municipiului Pitești. Ieri însă, când știa că avocata familiei Ghinescu va depune la Judecătoria Brașov cerere pentru declararea pe cale judecătorească a morții Elodiei, Cioacă și-a luat liber. Colegii lui ne-au spus că nu este de serviciu. Nici la locuința lui din Pitești polițistul nu a fost găsit. Mai mult, vecinii spun că nu l-au văzut de câteva zile. În cursul după-amiezii, Judecătoria Brașov a admis cererea formulată de Crina Radu, avocata familiei Ghinescu, iar magistrații au declarat-o moartă pe Elodia pe cale judecătorească. Sentința poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile, de către orice persoană care poate demonstra că Elodia nu este moartă. Dacă nimeni nu o va ataca, atunci se va emite un certificat de deces pe numele avocatei Elodia Ghinescu, dispărută acum mai bine de patru ani.
Avocata familiei Ghinescu crede că certificatul de deces al Elodiei este vital în dosarul de omor. „S-a stabilit ca dată a morții 30 august 2007, data dispariției, dar și data când Cioacă a declarat că a văzut-o ultima oară în viață. Vom depune sentința și certificatul de deces la dosarul de omor deosebit de grav, iar în acel moment eu cred că domnul Cristian Cioacă va fi trimis în judecată. S-a ajuns la încadrarea de omor deosebit de grav deoarece se presupune că domnul Cristian Cioacă a tranșat cadavrul Elodiei. În funcție de rezultatul cercetărilor, încadrarea juridică poate fi schimbată", ne-a spus Crina Radu, avocata familiei Ghinescu. Emilia Ghinescu, mama avocatei decedate speră ca acum, Cioacă să plătească pentru faptele sale. Potrivit acesteia, după ce decizia va deveni definitivă și irevocabilă atunci se va putea cerere trimiterea în judecată a lui Cristian Cioacă pentru omor. Avocata Crina Radu a mai spus, marți, jurnaliștilor că după ce sentința va rămâne definitivă va deschide un alt proces împotriva lui Cioacă. "S-a admis cererea și s-a stabilit data morții pe 30 august 2007. Aștept deocamdată să se redacteze sentința și să ne fie comunicată. Decizia poate fi atacată prin apel în termen de 15 zile. Dacă nu se va întâmpla, urmează să se elibereze un certificat de deces, iar acesta și sentința vor fi depuse la dosarul de omor. Apoi, eu sper, că procurorii îl vor trimite în judecată pe Cioacă", a spus avocata Radu.
Procurorii Parchetului instanței supreme anunțau, în luna septembrie, că așteaptă hotărârea judecătorească de declarare a morții Elodiei Ghinescu, în acest context analizându-se posibilitatea trimiterii în judecată a soțului acesteia, polițitul Cristian Ciocă, principalul suspect în cazul dispariției avocatei brașovene.
Elodia Marilena Ghinescu (38 de ani) din Brașov a dispărut de acasă la sfârșitul lunii august 2007. Soțul acesteia, polițistul Cristian Cioacă, a anunțat Poliția despre dispariția femeii abia în 5 septembrie 2007, la solicitarea șefei acesteia, timp în care bărbatul a apelat la cunoștințe pentru a intra în corespondența electronică a avocatei, scopul fiind – potrivit acestuia – acela de a vedea cu ce bărbat se conversa. Cioacă a spus că doar a căutat indicii cu privire la locul unde ar putea fi, el negând faptul că soția sa ar fi moartă. Anchetatorii au luat în calcul, din primele momente, varianta crimei în cazul avocatei, principalul suspect fiind Cristian Cioacă, deoarece s-au găsit urme de sânge în apartamentul celor doi soți și în autoturismul bărbatului. De altfel, instanța supremă a reținut infracțiunea de omor atunci când anchetatorii au propus arestarea polițistului, însă, în lipsa cadavrului, judecătorii l-au eliberat.
Ulteriror, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT)-Biroul Teritorial Brașov au dispus începerea urmăririi penale în cauza constituită ca urmare a plângerilor formulate de familia avocatei dispărute și a Baroului de Avocați din Brașov față de Cioacă – pentru instigare la acces fără drept la sisteme informatice, instigare la restricționare fără drept a accesului la date informatice și instigare la transferul neautorizat de date informatice, fapte aflate în concurs real, precum și față de Marius Sebastian Breazu și Marius Adrian Nițu – pentru acces fără drept la sisteme informatice, restricționare fără drept a accesului la date informatice și transfer neautorizat de date informatice, fapte aflate, de asemenea, în concurs real. În acest caz, pe numele lui Cristian Cioacă a fost emis mandat de arestare preventivă, în 24 ianuarie 2008, de către Înalta Curte de Casație și Justiție, el stând doar câteva zile încarcerat, întrucât instanța de recurs a admis cererea polițistului de a fi eliberat sub control judiciar. Cioacă a motivat sarcastic, în fața instanței supreme, că doar a căutat indicii cu privire la locul unde ar putea fi, el negând faptul că soția sa ar fi moartă.
Ramona Feraru