O data cu caderea regimului comunist, fabrica de armament din Cugir a pierdut toate contractele cu Orientul Mijlociu. Acest lucru a facut ca in mai putin de un an activitatea sa se diminueze simtitor, iar oamenii sa se intrebe daca a doua zi vor avea acelasi loc de munca. Directorii uzinei au inceput sa caute noi piete de desfacere, dar calitatea proasta a produselor nu i-a ajutat prea mult. Declinul a inceput in decembrie 1995, o data cu semnarea contractului cu firma italiana Sogena.
In 1995, directorul general Gheorghe Murg a decis sa cumpere si sa comercializeze 700 de incalzitoare cu ardere catalitica de la firma italiana Sogena. Ideea era practica si eficienta, deoarece acest contract deschidea noi perspective fabricii, inclusiv garantia de a produce catalizatoare auto. Alegerile din 1996 au dus la schimbarea lui Murg, insa urmasii sai, convinsi de eficienta economica a afacerii, au contractat 4.000 de incalzitoare cu ardere catalitica. Respectivul contract, cu nr. 1021, din 12 decembrie 1995, care a fost derulat integral, prevedea si producerea, la Cugir, sub licenta Sogena, a acestor incalzitoare. Pentru ca produsele se vindeau bine pe piata interna, la 1 octombrie 1996, Uzina din Cugir a semnat un act aditional la vechiul contract aflat in derulare, prin care comanda a fost suplimentata cu alte 4.000 de incalzitoare dezasamblate. Dupa un studiu de piata si o pregatire tehnologica corespunzatoare, conducerea uzinei si-a dat seama ca o parte dintre componentele incalzitoarelor pot fi produse la Cugir, fapt pentru care s-a luat hotararea de a importa numai 30% din componentele unui aparat. In acel moment, in Gheorghe Murg s-a trezit simtul afacerilor. Nu stim daca a urmarit numai avantajul material al concurentei neloiale sau a dorit sa compromita, o data cu disparitia sa din conducerea uzinei, un program ambitios si de perspectivaa. Gheorghe Murg a creat si dezvoltat o societate comerciala privata si prospera cu numele de SC TEHNOINVEST SRL, cu sediul in Cugir, pentru care a semnat o serie intreaga de documente. Firma este trecuta pe numele fiului sau, angajat in functia de consilier la Uzina din Cugir.
Informatii confidentiale folosite in propria afacere
Avand acces la informatiile confidentiale ale uzinei, pe 11 octombrie 1996, cand UM Cugir urma sa-si onoreze obligatia de plata catre firma Sogena in urma achizitionarii celor 4.000 de incalzitoare, Murg lanseaza in numele SC TEHNOINVEST SRL o comanda ferma catre acelasi partener strain. El cere sa i se livreze imediat 950 de bucati incalzitoare cu ardere catalitica in forma finita. Cunoscand cheltuielile facute de uzina in vederea asimilarii in productie a incalzitoarelor, Gheorghe Murg isi accelereaza afacerea, pentru a fi sigur ca va scoate produsul pe piata inaintea UM Cugir. Asa se face ca, pe 11 noiembrie 1996, pe adresa SC TEHNOINVEST SRL soseste la Cugir primul TIR cu 465 de incalzitoare cu ardere catalitica. In graba in care s-au livrat produsele, certificatele de calitate au fost trecute cu vederea. Nu stim daca in mod premeditat s-a adus marfa de proasta calitate, pentru a compromite produsul si a indeparta potentialii cumparatori de uzina. Cert este ca insusi Gheorghe Murg a sesizat in scris ca numai un singur cumparator, care a luat de la el 165 de incalzitoare, i-a returnat 62 de bucati pe motiv ca sunt defecte. La scurt timp, a sosit la Cugir si cel de-al doilea TIR, incarcat cu restul de incalzitoare comandate de SC TEHNOINVEST SRL. Datorita retelei de distributie pe care a creat-o, Gheorghe Murg a reusit sa acapareze piata UM Cugir, iar incalzitoarele defecte au invadat service-urile intreprinderii. Bulversata de reactia negativa a pietei in legatura cu produsul respectiv, conducerea UM Cugir nu si-a putut onora obligatiile contractuale asumate fata de Sogena.
Murg si-a unit eforturile cu un infractor italian
Producatorul extern a insistat pentru livrarea componentelor de incalzitoare deoarece marfa comandata si special ambalata nu putea fi vanduta nici unui alt comerciant, decat unui colos de talia Uzinei din Cugir. Increzatoare in afacere, UM Cugir stabilise graficele de livrare a marfii, lucru ce l-a obligat pe producatorul italian sa realizeze marfa pe stoc pentru a nu depasi termenele de livrare si a plati penalitati. Sogena a fost incurajata si de comunicarea scrisa a conducerii UM Cugir, conform careia -au fost semnate deja toate documentele de plata-. Dar actiunea de bulversare a pietei de catre Gheorghe Murg a facut ca uzina sa ajunga in penibila situatie de a cere partenerului italian rezilierea contractului pe motiv ca incalzitoarele dauneaza potentei masculine. Invocarea unui asemenea motiv de reziliere a unui contract comercial international exprima starea de buimaceala in care a fost adusa Uzina din Cugir.
Bun cunoscator al politicii comerciale a UM Cugir, pe 29 noiembrie 1996, Gheorghe Murg a incercat -sa-l stranga cu usa- pe producatorul italian. El a planuit sa obtina marfa la preturi mai mici decat cele practicate de UM Cugir. Murg a reusit sa deruleze afacerea cu ajutorul cetateanului italian Tihone Luciano, care a fost intre timp cercetat de Politia din Italia pentru evaziune fiscala. Tot acest italian a platit, printr-o firma din Bucuresti, taxele vamale la importul facut de SC TEHNOINVEST SRL. In urma acestei afaceri dubioase, in care UM Cugir a intrat in mod indirect, s-a declansat un scandal de proportii. Uzina a fost actionata in justitie de catre firma italiana Sogena. In urma procesului, Tribunalul Alba si Curtea de Apel Alba Iulia au obligat SC Cugir SA la plata sumei de 268.000 de dolari (aproximativ 7,5 miliarde de lei), care reprezinta contravaloarea marfii comandate si neplatite. Dupa pronuntarea sentintei definitive, se pare ca actuala conducere a SC Cugir SA, reprezentata de Emil Faur, a platit din buzunarul firmei o cautiune de zece milioane de lei la Curtea Suprema de Justitie, pentru amanarea executarii silite pana la inlocuirea sa din functie. Surse din cadrul uzinei, care au dorit sa-si pastreze anonimatul, ne-au spus ca societatea condusa de Murg a mai preluat si alti furnizori italieni, care erau in tratative de afaceri cu fabrica de la poalele Draganei.