– Actualul sef al Directiei Regionale Vamale Iasi, Eugen Butur, a ocupat functia de sef al Brigazii de Supraveghere si Control Vamal, desi a absolvit sectia -Arme intrunite- a Academiei de Inalte Studii Militare
– In calitate de sef al Brigazii de Control Vamal, Butur a trecut cu vederea falsificarea unor chitante vamale, escrocherie care a adus grave prejudicii bugetului de stat
– Construirea actualului sediu al DRV Iasi, unul dintre -megaproiectele- propuse de Butur, a intrat sub lupa Curtii de Conturi. Uriase cantitati de materiale de constructi au disparut fara urma
Pe 21 aprilie are loc examenul de -instalare a noilor- sau -reinstalare a vechilor- directori de regionale vamale. Detinem informatii ca multi dintre actualii sefi de regionale au facut tot ce le-a stat in putinta pentru a-si pastra mult ravnitele jilturi. Se pare ca Eugen Butur, actualul sef al Regionalei Vamale Iasi, va fi unul dintre cei reinstalati. Cum o reinstalare in functie se face, in general, din ratiuni profesionale, am citit presa locala pentru a vedea cat de eficient a fost Bucur in functia pe care a ocupat-o. Va prezentam, in continuare, o sinteza a presei iesene, care poate fi considerata un -curriculum vitae- al actualului director al regionalei, cu care se poate prezenta la examenul de la sfarsitul saptamanii. Ii uram bafta!
Butur vrea sa fie sef
In 1993, Eugen Butur, actualul sef al Directiei Regionale Vamale Iasi, ocupa postul de inspector de specialitate in cadrul Brigazii de supraveghere si control vamal de pe langa Regionala Vamala Iasi. Absolvent al Facultatii Politice Militare, sectia -Arme intrunite-, Butur acuza, la vremea respectiva, PDSR de politica vamala eronata, in ceea ce priveste importurile scutite de taxe din Republica Moldova. Numai ca atacul la adresa reprezentantilor puterii nu a avut rezultatul scontat: unicul rezultat a fost descoperirea faptului ca Butur detinea abuziv o functie. Absolvent al unei facultati militare, Butur nu avea pregatirea necesara ocuparii unei functii de control financiar-contabil, respectiv de sef de brigada. Cu alte cuvinte, un angajat al Regionalei Vamale Iasi facea controale financiar-contabile, desi in facultate invatase sa traga cu pusca. Butur si-a depus dosarul de participare la concursul de sef de brigada de supraveghere si control vamal, acesta fiindu-i respins. In acest moment, Butur solicita -ajutorul- Ministerului Muncii si Protectiei Sociale. Acesta ii raspunde ca diploma de absolvire a Academiei Militare – Facultatea de Stiinte Politice, specialitatea Stiinte politice militare ii da dreptul absolventului, in baza articolului 6(3) din Decretul nr. 1.037/1968 (republicat in 1978) si a nomenclatorului elaborat de Ministerul Invatamantului si Stiintei si avizat de Ministerul Muncii cu nr. 4.769/1979, de a fi incadrat in functiile civile si specialitatile din domeniul culturii, editurii, presei si publicatiilor, economie de planificare, aprovizionare si desfacere, pentru care indicatoarele de studii si vechime prevad studii superioare. Mai mult, motivul respingerii este intarit de un document emis de Directia Generala a Vamilor. In acest act, emis in septembrie 1996, se precizeaza ca Butur nu indeplineste conditiile stabilite pentru ocuparea functiei de sef de brigada. Mai mult, se arata in actul DGV, atributiile si competentele acestei functii cer cunostinte in domeniul economic cu specialitatea financiar-contabila, cerute de insasi continutul activitatii brigazii de supraveghere si control vamal.
-Afacerile- lui Butur
Ajuns sef al Brigazii de Supracontrol Vamal, din cadrul Directiei Regionale Vamale Iasi, Eugen Butur pune in practica politica. El da OK-ul pentru falsificarea unor chitante de taxe vamale, prejudiciind astfel statul roman cu sume considerabile.
In perioada 1994-1995, societatea SC International Impex SRL Iasi, inmatriculata la Registrul Comertului sub numarul de J22/1726/1992, facea export de confectii si tricotaje. Astfel, administratorul firmei, Florin Oproiu, intra in legatura cu lucratorii vamali ai DRV Iasi. In mai putin de doi ani reuseste, cu ajutorul fostului sef al Brigazii de Supracontrol Vamal, Eugen Butur, o escrocherie prin care pagubeste statul roman de taxele vamale pentru multe bunuri intrate in tara, folosindu-se de chitante false. Totul a fost posibil datorita faptului ca Eugen Butur a acceptat prezentarea unor documente false, calculand o suma modica drept taxa vamala pentru persoana fizica Oproiu.
Butur face legea
Fara vreo legatura cu trecutul sau ca inspector al Brigazii de Supracontrol din cadrul DRV Iasi, Eugen Butur devine seful regionalei iesene. O raspundere mult mai mare, care nu mai cere neaparat studii economico-financiare, dar unde un bun tragator este binevenit.
Bine instalat in scaunul de director al DGV Iasi, Butur incepe sa faca legea in sistemul vamal. In mai 1998, vamesii din Piatra Neamt confisca dintr-un colet suma de 45.000 marci germane si 1.000 franci elvetieni. Proprietarul, Fanica Carabulea, depune o plangere la seful Vamii Piatra Neamt, considerand ca banii i-au fost confiscati ilegal. Din analiza tuturor documentelor – adeverinta de retinere a sumelor, proces-verbal de contraventie, plangerea pagubitului – si a reglementarilor incidente acestui caz reiese ca Biroul Vamal Piatra Neamt a procedat in conformitate cu cadrul legal existent. Asadar, banii confiscati de catre lucratorii vamali sunt depusi la bugetul statului. Culmea, nu peste mult timp, printr-o decizie data de Directia Regionala Vamala Iasi, careia ii sunt subordonate toate unitatile vamale din zona Moldovei, banii au fost inapoiati destinatarului. Semnatura acestei hotarari apartine sefului directiei, Eugen Butur.
Sediul DRV Iasi – palatul lui Butur
In martie 2001 a fost inaugurat un nou sediu al DRV Iasi, de altfel unul dintre cele mai moderne din tara. Povestea acestei cladiri este una interesanta, fiind presarata, se pare, cu numeroase ilegalitati. Unele dintre ele au fost semnalate de catre Curtea de Conturi cu un an si jumatate in urma. Dar, chiar daca ilegalitatile au continuat si dupa aceasta prima sesizare a Curtii de Conturi, alte controale nu au mai existat.
In decembrie 2000, directorul DRV Iasi i-a solicitat fostului sef al Directiei Generale a Vamilor, Nini Sapunaru, suma de doua miliarde de lei pentru finalizarea lucrarilor la noul sediu. Ciudat este ca, desi suma nu a fost aprobata de catre o comisie de necesitati pentru investitii, banii au ajuns totusi la destinatie, dar se pare ca pe o alta filiera decat cea obisnuita. Mai mult, desi comisia a considerat ca acesti bani nu erau neaparat necesari pentru un nou sediu, este ciudat cum banii au ajuns totusi la destinatie si nimeni nu este interesat sa afle cum.
Daca banii au ajuns intr-o maniera ciudata la DRV Iasi, tot la fel au fost utilizati. Se pare ca uriase cantitati de materiale de constructii, platite de directia ieseana pentru noul sediu, au disparut fara urma. De fapt, aceste materiale au intrat in posesia DRV Iasi numai pe hartie, in realitate nefiind cunoscut adevaratul traseu.
Dinu -Vama- a decis, la un moment dat, sa faca ordine
Cu doar o luna si jumatate in urma, Dinu Gheorghe, seful Directiei Generale a Vamilor, anunta, intr-o conferinta de presa, ca este decis sa -coboare militaria din pod-. Fiind constient ca -institutia vamala din Romania are multe puncte slabe-, Dinu -Vama- promitea ca va insista pe eliminarea coruptiei din interior, una dintre bolile cele mai grave ale sistemului pe care il conduce.
Nu ne indoim de sinceritatea acestor declaratii, cum nu ne indoim nici de faptul ca actualul sef al DGV se va hotari, pana la urma, -sa dea militaria jos din pod-. Dar ii amintim ca de la acele declaratii a trecut ceva timp, iar directia pare ca tot amana acel moment al adevarului. Care sunt adevaratele motive, nu stim. Noi semnalam in continuare neregulile grave din sistemul vamal, sperand ca se va lua totusi atitudine.
Dumnezeu sa-l ierte! Pe lumea asta a platit destul.