Conducerea SC -Laminorul- SA a mintit Inspectoratul pentru Protectia Mediului (IPM) in legatura cu Poluarea Dunarii cu oxizi de fier, produsa in urma cu aproximativ trei saptamani. Directorul de productie povesteste, intr-o informare adresata patronatului -Laminorul-, cum i-a dus de nas pe inspectorii de mediu. Din relatarea acestuia reiese ca: -Laminorul- a produs cu buna-stiinta poluarea, ca deversarea apelor a inceput pe 9 iulie, si nu pe 10 iulie, asa cum stia IPM, si ca incidentul a avut loc la sectia Bare Trase, si nu la bazinul decantor al Laminorului 3. Miza minciunii: autorizatia de mediu pentru sectia Bare Trase.
Un document-surpriza
In dupa-amiaza zilei de marti, 10 iulie a.c., IPM a fost sesizat ca, in Dunare, a fost deversata apa poluata. Ajunsi la fata locului, cateva ore mai tarziu, inspectorii IPM au constatat ca poluarea pornea de la -Laminorul- SA, ca apa deversata continea oxizi de fier, limitele maxim admise fiind depasite de patru ori. Conform constatarilor, apele uzate ar fi provenit de la bazinul decantor al laminorului 3.
Din informarea adresata patronatului de catre directorul de productie, Vasilescu, rezulta ca lucrurile au stat cu totul altfel si ca poluarea nu s-a produs la Laminorul 3. Mai mult, incidentul nici macar nu a avut loc pe 10 iulie, ci cu o zi inainte. Iata relatarea amanuntita a acestuia, asa cum a fost redactata de sus-numitul director:
-Pe 09.07.2001, am fost informat de maistrul Masgras Stelian – inlocuitor sef sectie Bare Trase – ca nu mai poate sa decapeze sarma (in vederea trefilarii), deoarece baia de decapare nu mai are acid si trebuia descarcat in baia de neutralizare. Deoarece baia de neutralizare era plina, iar aceasta trebuia descarcata in decantorul radial cu pod raclor, care este golit in vederea decolmatarii, am fost nevoiti – pentru a continua procesul de trefilare – sa deversam o parte din baia de neutralizare, direct in canalizarea intreprinderii -, se arata in respectiva informare. De ce s-a procedat asa, explica tot directorul Vasilescu: -Lucram la decolmatarea decantorului radial cu pod raclor cam de o luna si o sa mai lucram cel putin o saptamana sau doua. Se cara cam doua-trei masini cu slam la groapa de gunoi de la Baldovinesti. Canalizarea fabricii se intalneste cu canalizarea de ape menajere a cartierului Viziru si se deverseaza in Dunare.-
Cu alte cuvinte, activitatea sectiei Bare Trase nu ar fi putut continua, din moment ce decantorul aferent era inchis de o luna, asa ca acesta a fost ocolit, iar o parte din baia de neutralizare a fost golita direct in canalizare, de aici producandu-se poluarea Dunarii.
-Canalizarea intreprinderii se intalneste cu canalizarea de ape menajere a cartierului Viziru si se deverseaza in Dunare. Aceasta manevra s-a facut luni, 09.07.2001, dupa ora 15.00. Pe 10.07.2001, ora 18.00, am fost sunat de dispecerul de serviciu ca inspectorul-sef Popescu si dl inspector Tudose (de la IPM Braila) au venit si, impreuna, au mers la Dunare, la gura de deversare a canalizarii, unde este un mic golf, in care apa avea o culoare rosiatica. In jurul orei 19.00, am sosit si eu la Dunare, unde am constatat ca apa era rosiatica, in special pe marginea golfului. Trebuie sa va informez ca, dupa-amiaza, in zona, se aduna multi tineri care fac plaja si baie. E posibil ca unul dintre ei sa fi informat IPM-, da raportul directorul Vasilescu.
Demascarea
Cum au fost pacaliti inspectorii de mediu, aflam din continuarea informarii. Relatarea directorului Vasilescu este cu totul senzationala si arata cat de usor s-a lasat convins respectivul inspector, Furtuna, care a venit la -Laminorul-, pe 11 iulie, pentru -a verifica, pe teren, cele intamplate-. Iata cum au stat lucrurile, conform celor expuse, in informare, de directorul de productie: -Deoarece noi suntem amanati cu autorizarea de mediu, tocmai din cauza sectiei Bare Trase (baia de neutralizare), am hotarat sa-i abatem atentia inspectorului catre alta sursa de poluare, respectiv bazinul de decantare al Laminorului 3. Inspectorul a crezut ce i-am spus noi si a intocmit procesul-verbal. Societatea a fost amendata cu 15 milioane de lei, iar inlocuitorul sefului sectiei Laminorul 3, Nicusor Manea, cu trei milioane de lei. In realitate, acesta nu avea nici o vina. Pe 12 iulie, au venit in control si inspectori de la Apele Romane, care au incheiat, la randul lor, un proces-verbal, prin care l-au sanctionat pe responsabilul apelor de la SC -Laminorul-, Tudorel Butu, cu suma de 2.700.000 lei.
-Imi pare rau ca nu le-am dat amenda mai mare-
Inspectorului-sef al IPM, Maria Popescu, nu i-a venit sa creada ca -Laminorul- a pacalit inspectoratul in legatura cu sursa de poluare. -Asta ar fi chiar culmea!-, a spus inspectorul-sef. Citind insa informarea intocmita de directorul de productie, sefa IPM s-a aratat indignata de cele relatate.
-Ca sa vezi cat sunt de… Aha! Bravo, dom*le!-, exclama aceasta, in timp ce citea respectiva informare. -Imi pare rau ca nu le-am dat o amenda mai mare… Sa induci in eroare in halul asta, nu stiu ce sa mai cred… Eu am spus ca poluarea e de la Bare Trase, dar domnul Furtuna ne-a sunat de acolo si ne-a spus ca decantorul de la aceasta sectie e gol si uscat. Nu mi-a trecut prin cap ca a ocolit decantorul. Cand am ajuns acolo, ne-au spus ca sectia de Bare Trase nu functioneaza de doua luni. Ba, la inceput, nici nu au vrut sa recunoasca faptul ca poluarea este de la ei. Spuneau ca-i drojdie de la o fabrica de alcool. Nici nu stii in cine sa mai ai incredere!-, a spus inspectorul-sef al IPM.
Contactat telefonic, directorul de productie Iulian Vasilescu a spus doar atat: -Cum s-a spus in presa, asa s-a intamplat- si, poc!, ne-a trantit telefonul, dupa care nu a mai fost de gasit.
Mircea Doaga