Prezenta elementelor toxice in lapte se datoreaza DTT-ului, substanta care este interzisa in Romania de acum 10 ani, dar este luata de rromi din gropa de reziduuri de langa orasul Turda si vanduta taranilor.
Specialisti din tarile UE au depistat ca laptele si produsele lactate provenite din Romania contin substante organoclorurate peste limita admisa. Aceste substante toxice, din categoria carora fac parte DDT-ul si lindavetul, au fost utilizate in domeniul agricol, pana acum zece ani, pentru combaterea insectelor daunatoare si pentru deparazitarea animalelor. Organocloruratele au remanenta mare in sol si in grasimea animalelor, eliminandu-se prin laptele acestora. Laptele infestat, desi toxic, nu produce consumatorului intoxicatii acute, ci se depoziteaza in grasime, afectand sanatatea omului. Odata solul afectat, este greu de combatut infestarea animalelor, si asta pentru ca nu exista un antidot pentru neutralizarea lor.
Crescatori de animale, in pragul falimentului
2.500 de crescatori de animale din judetul Cluj au ramas fara principala sursa de venit, dupa ce autoritatile locale au interzis colectarea laptelului pe rutele Buru, Dumbrava, Sic, Santejude, Faurei si Aiton. Autoritatile au luat aceasta decizie, dupa ce au gasit in laptele colectat pe aceste rute urme de reziduuri de la Uzina Chimica Turda. Se pare ca acestea au fost cumparate de fermieri pentru tratarea plantelor si a animalelor. Laptele care a fost colectat anterior acestei decizii a fost transformat in lapte praf. Si Directia Sanitar-Veterinara Bistrita-Nasaud a sistat colectarea laptelui din 13 localitati ale judetului, pana la clarificarea situatiei contaminarii cu pesticide. Taranilor din Beudiu, Nuseni, Vita, Bidiu, Chetiu, Manic, Ilisua, Uriu si Reteag nu le mai este acceptat laptele de vaca, iar celor din Rusu de Sus, Tentea si Ciceu-Giuresti, laptele de bivolita.
Mai mult, -Transilvania Fromagge Prod- SRL din localitatea bistriteana Beclean, societatea care produce si comercializeaza produsul din lapte de bivolita Cagliata, si-a intrerupt activitatea, deoarece italienii cu care lucreaza au constatat ca produsele lor contin substante toxice cancerigene, provenite din lapte. Si in judetul Suceava, testele de laborator au semnalizat existenta de substante toxice, peste limitele admise, in laptele bovinelor si al ovinelor, dupa ce Agentia Nationala Sanitar-Veterinara a dispus directiilor sanitare din intreaga tara efectuarea de analize de laborator ale laptelui provenit de la bovine si ovine. Analizele facute la Cluj, Bistrita-Nasaud si Suceava au confirmat prezenta substantelor toxice in lapte, dar sunt semnale ca si in Salaj si Maramures ar fi zone contaminate. Unitatile de profil din tara au fost, de asemenea, atentionate sa verifice cu atentie laptele colectat de la diversi producatori, in vederea comercializarii sau a prelucrarii acestuia. Saptamana viitoare, se vor intalni la Timisoara, specialisti din intreaga tara pentru a evalua situatia la nivel national. Din cauza ca nimeni nu le mai preia laptele, taranii au ajuns in pragul disperarii. O parte dintre ei au spus ca laptele era singura sursa de venit pe care o aveau si ca nu le mai ramane altceva de facut decat sa-l dea la animale.
Depozitul Uzinei Chimice Turda va fi inundat
Depozitul Uzinei Chimice Turda, sursa infestarii laptelui din mai multe judete ale tarii, este pazit, terenul respectiv urmand a fi inundat cu purin. O alta solutie propusa a fost detonarea, dar suprafata mare – 1 ha – face nerentabila aceasta solutie, din cauza cheltuielilor prea mari. Inspectoratul pentru Protectia Mediului Cluj a depus deja la Parchetul Turda denunturi penale impotriva Uzinei Chimice Turda, care era obligata sa asigure protejarea si paza deseurilor, precum si impotriva unor cetateni rromi care le exploatau.