Home Actualitate Laura Codruța Kovesi i-a reclamat la CSM pe judecătorii care au tergiversat...

Laura Codruța Kovesi i-a reclamat la CSM pe judecătorii care au tergiversat dosarul lui Marian Oprișan vreme de peste opt ani

DISTRIBUIŢI

 

Laura Codruța Kovesi, Procurorul șef al DNA, a sesizat, joi, Inspecția judiciară din cadrul CSM cu privire la unele posibile abateri disciplinare care ar putea fi comise de magistrații de la Judecătoria Cluj, care, vreme de peste opt ani, nu au fost în stare să soluționeze „dosarul Oprișan”. Este vorba despre dosarul penal în care președintele CJ Vrancea, Marian Oprișan este acuzat de corupție, dosar care a fost trimis în judecată încă din iunie 2006. Atunci, după 18 termene parcurse la Judecătoria Focșani, dosarul a fost strămutat la Tribunalul Cluj. Apoi, după alte zece termene de judecată, același dosar a fost trimis la Judecătoria Cluj. În anii care au urmat, procesul „baronului” de Vrancea a făcut un „ocol” pe la Înalta Curte de Casație și Justiție care l-a retrimis la Judecătoria Focșani. Acolo, alte amânări, altă „distracție” în urma căreia procesul lui Oprișan a revenit pe masa magistraților de la Judecătoria Cluj. Iar cursul acestor ani lungi, în care dosarul s-a tot plimbat „de la Ana la caiafa”, în procesul lui Marian Oprișan nu a apucat să înceapă cercetarea judecătorească propriuzisă.

În sesizarea sa, Laura Codruța Kovesi menționează că, din anul 2010, de când se află pe rolul judecătoriei Cluj Napoca, în „dosarul Oprișan” au fost acordate 29 de termene, dintre care patru termene la solicitările succesive ale celor 6 inculpați care le-au cerut, fie pentru pregătirea apărării ori depunerea la dosar a unor precizări scrise, fie pentru aducerea lor, cu mandat de aducere, în vederea audierii. „Sub acest aspect, în cele 24 de termene (în perioada 16.06.2011 – 22.05.2014) s-a amânat cauza numai pentru audiere de martori, deci în total 1.071 de zile. Având în vedere faptul că prin rechizitoriu au fost citați 72 de martori. rezultă ca în 25 de termene, pe parcursul a patru ani, s-au audiat 2,8 martori/termen. Subliniem de asemenea faptul că, de la un termen la altul, pe parcursul celor 4 ani de când dosarul se afla pe rolul Judecătoriei Cluj-Napoca, însumând 1.263 zile, s-au acordat termene de la 49 zile, la 56 zile și chiar de 105 zile de amânare de la un termen la altul, pentru audierea celor 72 martori. Așa fiind, pe parcursul celor 1.263 zile , judecătorul fondului nu a dispus nici o măsura pentru a judeca cu celeritate, deși cunoaște că dosarul cauzei este de peste opt ani pe rolul instanțelor de judecată, iar din cei opt ani, de patru ani se află pe rolul acestei instanțe”, se arată în sesizarea trimisă de Laura Codruța Kovesi. „Solicităm efectuarea de verificări, existând indicii rezonabile pentru antrenarea încălcării duratei rezonabile a soluționării cauzei. Invocam sub acest aspect al duratei rezonabile jurisprudența Inspecției Judiciare. Se observa așadar că judecătorul instanței de fond de la Judecătoria Cluj-Napoca este exponentul judecării unei cauze fără a avea în vedere cerințele de celeritate, durată rezonabilă a procedurii, considerându-le, probabil, chestiuni facultative în economia dosarului pe care a fost investit să-l judece. Un asemenea mod de aplicarea a dispozițiilor legale referitoare la durata rezonabilă a unei proceduri judiciare sunt profund străine spiritului ce se degajă din scopul, condițiile generale de desfășurare a judecății unei cauze și denotă încălcarea normelor de procedură și încălcarea dreptului la judecarea cauzei într-un termen rezonabil”, menționează șefa DNA în sesizarea transmisă CSM. În acest context, Kovesi trage concluzia că de la data de 2.12.2010 până la data de 22.05.2014 (la aceasta dată fiind acordat termen pentru 10.07.2014), rezultă indicii conform cărora judecătorul fondului din cadrul Judecătoriei Cluj-Napoca a acordat 29 termene (din care 3 pentru pregătirea apărării, depunere de documente, 24 de termene pentru audieri de martori, alte amânări), toate pentru considerente legate de apărare, audiere de martori și nu pentru considerente de complexitate a cauzei, astfel încât se impune efectuarea de verificări sub aspectul tergiversării.

Ceea ce nu menționează Codruța Kovesi, pentru că asta nu este treaba ei, este faptul că, în tot acest timp în care judecătorii de la Cluj au „tras de timp” și au tergiversat dosarul mult dincolo de limitele bunului simț, Marian Oprișan, mare „baron” de Vrancea a tot apărut pe micile ecrane, unde a pozat în „victimă a justiției”. Ba mai mult decât atât, cu doar câteva zile în urmă, el s-a lăudat că trimiterea sa în judecată, a fost prețul plătit cândva pentru admiterea României în UE. Habar nu avem ce va decide inspecția judiciară din cadrul CSM. Totuși, recentele dezvăluiri privitoare la acei magistrați care, preschimbați în niște jalnici negustori ambulanți, au vândut justiția precum mărunțișurile dintr-un talcioc de mahala, ne fac să credem că șefa DNA are dreptate. Rămâne de văzut cât de solidă va fi „coloana vertebrală” a ștabilor din CSM. Asta ca să nu mai amintim că și „Dosarul ICA” în care turnătorul Dan „Felix” Voiculescu a fost deja condamnat în primă instanță, s-a tot plimbat, și el, pe mesele judecătorilor, până s-a apropiat periculos de mult de termenul de prescriere al infracțiunilor.

 

 

 

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.