În anul 2022, fosta judecătoare Lavinia Coțofană, avertizoare de integritate și angajată la Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, ASSMB, primea Fișa de evaluare a performanțelor pentru anul 2021 în care la criteriul „Capacitatea de evitare a stărilor conflictuale și respectarea relațiilor ierarhice” fusese notată cu 3, pentru restul criteriilor având note maxime. ASSMB era condusă atunci de omul PSD-ALDE, JR Vasile Apostol.
Lavinia Coțofană a contestat nota la comisia desemnată dar o comisie formată din oameni de încredere ai lui Apostol i-au respins contestația. Consiliera juridică s-a adresat instanței de judecată. Deși între timp Vasile Apostol fusese schimbat din funcție, noua conducere, preocupată să acopere ilegalitățile perpetuate pe care Lavinia Coțofană le identificase și le raportase, a luptat în instanță pentru ca nota 3 să fie menținută.
În noiembrie 2022 Lavinia Coțofană câștiga litigiul cu ASSMB, instanța anulând nota 3 acordată de instituție. Croiți din același aluat ca și fostul director general Apostol, interimarii Cristian Plută și Oana Sivache (foto dreapta) numiți de USR la conducerea ASSMB au făcut apel dar au pierdut definitiv procesul.
Judecătorii au șters pe jos cu ASSMB în motivare
În motivarea deciziei, judecătorii au imputat reprezentanților ASSMB că deși au susținut în prelegerile lor că Lavinia Coțofană nu ar evita stările conflictuale și nu ar respecta cerințele ierarhice ale instituției, la dosar nu s-au depus probe în acest sens.
„Potrivit dispozițiilor art.272 Codul Muncii, angajatorul este cel care are sarcina probei în litigiile de muncă, astfel încât, instanța apreciază că în situația contestării” unei fișe de evaluare, cade în sarcina angajatorului să dovedească situațiile concrete care au justificat scăderea notei, ceea ce ASSMB nu a făcut.
Totodată judecătorii au constatat că „fișa de evaluare întocmită nu cuprinde o justificare a notei acordate la criteriul referitor la capacitatea de evitare a stărilor conflictuale și respectare a relațiilor ierarhice, raportată la împrejurări concrete care să evidențieze conduita reclamantei. Astfel, instanța apreciază că pentru justificarea acordării notei 3 trebuie individualizate situații sau împrejurări în care să se fi constatat în concret că „reclamanta a apelat la stilul agresiv de comunicare, a intensificat și menținut o stare conflictuală, a făcut aprecieri defăimătoare la adresa instituției și a angajaților săi ori a încălcat relațiile ierarhice ale instituției.
Caracterul serios al evaluării este dat tocmai de sprijinirea acesteia pe date concrete, pe care angajatorul le deține, el fiind cel care are atributul organizării unității, fiind ca atare deținătorul tuturor dovezilor care surprind modul de desfășurare a activității în cadrul său. În această calitate, trebuie să poată dovedi acele situații care au fost eventual semnalate dar și verificate. (…)
Chiar dacă în cadrul evaluării nu există obligația evaluatorului de a motiva notele acordate, în cazul unei contestații, comisia desemnată pentru a o soluționa trebuie, în primul rând, să solicite acestuia motivarea calificativelor, iar în al doilea rând să verifice dacă aprecierile acestuia se fundamentează pe anumite situații concrete verificabile. În același timp, având în vedere că sarcina probei în cazul conflictelor de muncă revine angajatorului, salariatul nu este obligat să probeze că nu merita nota stabilită de evaluator.”
Așa că, pe viitor, ASSMB și orice angajator trebuie să aibă argumente concrete și verificate atunci când acordă o notă mai mică decât cea maximă la evaluarea anuală, pentru că altfel, instanțele vor anula notele scăzute nejustificat.
De altfel, aceasta nu e singura nedreptate la care conducerile politice ale ASSMB, și cea veche, și cea nouă, au supus-o în ultimii trei ani pe consiliera juridică a Spitalului Colțea, însă Lavinia Coțofană și-a găsit de fiecare dată dreptatea în instanță, aceasta câștigând toate litigiile cu ASSMB, la fel ca și mulți alți angajați, instituția mustind de mediocritate, neprofesionalism și angajări politice sau pe pile.