La 20 de ani după Revoluție, dosarele Securității sunt văzute cu un interes aparte de către presa franceză, care consideră că rădăcinile acestui regim se mai regăsesc încă în politica și administrația romånească.
Într-un articol intitulat „Otravă în vene“ (Le poison dans les veines), jurnaliștii de la „Le Monde“ surprind imagini din regimul și vremurile pe care țara noastră le dorește demult apuse, dar care, din perspectiva străină, își fac încă simțită prezența.
În acest sens, cotidianul francez reiterează viața unui disident romån, Vasile Gavrilescu, întemnițat de mai multe ori în închisorile comuniste.
„În timpul erei comuniste, Vasile Gavrilescu a fost condamnat de două ori. El este un supraviețuitor, un fel de copac baobab, care rezistă căldurii istovitoare. În 1948, cånd regele Mihai I a fost forțat să meargă în exil, Vasile a fost împușcat în piept“, își începe „Le Monde“ povestea despre viața romånului.
Abandonat la naștere și cu o copilărie nu tocmai de vis, Vasile Gavrilescu ajunge alături de viitoarea soție să pună bazele unei rețele clandestine, inspirat de revolta maghiară din 1956.
La scurt timp, cei doi sunt prinși, soția sa este condamnată la 12 de ani de închisoare, iar Vasile – la 22 de ani.
Eliberat din închisoare în 1964, împreună cu soția sa, Vasile Gavrilescu devine electrician, dar ofițerii Securității îi fac viața mizerabilă.
Încearcă să treacă ilegal Dunărea, ajunge aproape de Iugoslavia, dar este arestat și dat autorităților romåne, contra unui vagon de sare. Condamnat la șapte ani de închisoare, acesta reușește să scape însă mai devreme.
După trei ani și jumătate de detenție, își cunoaște fiica născută cåt timp a fost încarcerat. Pentru a-și descărca ura față de regimul comunist, începe să scrie. În urma unui control în locuința sa, manuscrisele sale sunt găsite într-un sertar.
În speranța de a scăpa din țară, în 1985 se mută la Paris, cu Aurora și cei doi copii. Deși i se retrăsese cetățenia romånă, în 1993 Gavrilescu revine în Romånia.
Înfruntarea demonilor
Jurnaliștii francezi susțin că romånii nu au reușit să treacă de ororile trecutului nici măcar după ce regimul comunist a căzut.
„Puterea a revenit unui vechi cadru al Partidului Comunist, Ion Iliescu, ales de două ori președinte, a mizat nu pe transparența privind crimele trecutului, ci pe uitare. Fără a ține vreun discurs nostalgic, el a vrut să întoarcă pagina, să o ardă“, arată „Le Monde“.
Deși odată cu crearea CNSAS trecutul s-a impus în cele din urmă dezbaterii publice, comunismul a fost „reglat“ abia de Traian Băsescu.
„Trebuia să vină anul 2004 pentru ca Romånia să își înfrunte demonii“, adaugă cotidianul francez, făcånd referire la modul în care președintele a condamnat comunismul.