Scandalul „Băneasa Investments“, care a condus la ancheta DNA, urmată de reținerea lui Puiu Popoviciu, dar și a fostului șef al Direcției de Informații a MAI, este folosit ca armă de atac împotriva președintelui Traian Băsescu. Mogulii au dat fråu liber imaginației jurnaliștilor de la televiziunile Antena 3 și Realitatea, care, folosindu-se de tehnici de manipulare a opiniei publice, au dat de înțeles că Băsescu este direct implicat în acest scandal. Au omis însă informații prețioase, care l-ar putea duce pe privitor cu gåndul către adevărații vinovați în acest scandal. „Lătrătorul de serviciu“, folosit atåt de Antene cåt și de Realitatea (distorsionată) a lui Vîntu, a fost Mugur Ciuvică, vechi activist mogulian care, din neglijență, a scăpat și informații adevărate.
Consiliul General dominat de PSD, atent cu Popoviciu
Chiar el declara săptămåna trecută, la „Sinteza Zilei“, că „în anul 2001, printr-o hotăråre a Consiliului General al Capitalei, cele 224 de hectare au fost scoase din circuitul agricol și trecute în intravilan. E prima condiție ca să poți să construiești“. Nu Traian Băsescu, ci Consiliul General dominat de PSD, cu care Băsescu, primar la acea vreme, se afla într-un conflict de notorietate. Textul de mai sus e ilustrarea modului în care fac presă jurnaliștii deontologi de la cele două trusturi de televiziune ale mogulilor. Dar, ca manipulare, evident, grosolană, după o rețetă cunoscută, a mers. A lăsat, totuși, un dubiu telespectatorilor: Oare Băsescu ar fi putut trece de Consiliu, format în majoritate din oamenii PSD-istului Marian Vanghelie, în condițiile în care se știa că niciun proiect de-al său nu putea trece? În plus, mai rămåne o problemă nerezolvată. Nu trecerea din extravilan în intravilan a fost adevărata problemă, ci transferarea terenului din proprietate publică a statului în proprietate privată a statului, prin Hotăråre de Guvern. Abia apoi Puiu Popoviciu a întreprins demersurile necesare ca terenul să fie trecut în intravilan. „Pentru a trece un teren din extravilan în intravilan, înainte de toate, trebuie făcut un proiect. Apoi se inițiază o documentație de plan urbanistic zonal (PUZ) și prin aprobarea de către consiliul județean a acesteia se face trecerea. Practic, în Romånia orice teren extravilan poate fi trecut în intravilan doar respectånd această procedură și costurile aferente care nu sunt foarte mari“, a declarat Alexandru Nițescu, director departamentul Proiecte și Investiții din cadrul companiei de consultanță imobiliară Regatta.
Lobby la nivel înalt
Apoi, tot Consiliul General al Municipiului București, după o campanie de lobby, a propus Agenției pentru Dezvoltare Regională București-Ilfov, în luna septembrie 2001, susținerea pentru obținerea de fonduri europene pentru proiectul „Ameliorarea zonei suburbane de nord a Bucureștiului – rețea de apă și canalizare“, plan care viza exact finanțarea racordării zonei cu pomi la conductele de canalizare și apă ale Capitalei. Procedura pentru obținerea finanțării s-a derulat rapid, astfel că, în 6 martie 2003, Consiliul General al Municipiului București a emis Hotărårea nr. 55, prin care s-a aprobat studiul de fezabilitate pentru realizarea rețelei de apă și canalizare pentru zona de nord a municipiului București, de fapt pentru zona Fermei Băneasa. Însă, despre aceste lucruri deontologii discută mai puțin sau deloc.
Pun accentul că la acea vreme primar era Traian Băsescu. Dar mai pun accent pe un lucru: ambele trusturi duc o campanie fățișă de susține a lui Crin Antonescu, folosindu-se de mesaje subliminale și de atacuri constante la adresa președintelui țării. Îmbătător miros de manipulare!