În mod firesc, dezvăluirile făcute de ziarul „Curentul“ privind rețeaua de ziariști plătită generos de Vântu pentru a-și asigura liniștea și influența în celelalte trusturi de presă ar fi trebuit să producă un adevărat tsunami în presa românească. Singura „revoluție“ s-a produs pe Internet, domeniu pe care Sorin Ovidiu Vântu, în ciuda banilor cu care se laudă, nu a reușit să-l stăpânească. Zeci de site-uri de știri și bloguri au preluat și au comentat dezvăluirile apărute în „Curentul“, în timp ce televiziunile moguliene au ignorat cu desăvârșire subiectul, la fel procedând și publicațiile unde lucrează ziariștii vizați de ancheta noastră. Tot cu ignoranță a tratat articolul și site-ul de știri Hotnews, semn că subiectul Vântu este abordat în funcție de interese sau se merge pe principiul românesc „nici usturoi n-am mâncat, nici gura nu-mi miroase“. Mulți au încercat să acrediteze ideea că cei remunerați de SOV au fost răsplătiți pentru calitatea lor de invitați la diferite emisiuni ale Realitatea TV. Deci au fost un soi de Simona Sensual sau Moni Columbeanu care cereau și ele 2-300 de euro ca să apară la o emisiune și să facă ceea ce le spuneau producătorii. Spre deosebire de Sensuală și de Moni, deontologii plătiți de Vântu ascultau probabil doar de indicațiile mogulului. Dincolo de aceste comparații extrem de pertinente având în vedere faptul că diferența constă probabil doar în numărul de zerouri, rămâne o realitate hidoasă: independența ziariștilor este cumpărată la colț de stradă, pe drepturi de autor. În aceste condiții se naște o întrebare firească: vor reuși mogulii să transforme presa într-un simplu mijloc de manipulare? Evident, întrebarea este retorică, iar răspunsul ni-l va oferi doar viitorul.
Dacă publicațiile celelalte au ignorat dezvăluirile făcute de ziarul „Curentul“, organizațiile media și politicienii au fost mult mai sensibili la ancheta noastră:
Președintele Asociației Jurnaliștilor din România, Cezar Ion: „Un conflict moral de interese“
Consultat de către ziarul „Curentul“, președintele Asociației Jurnaliștilor din România, Cezar Ion, ne-a spus că nu se poate pronunța în privința moralității deoarece trebuie verificat fiecare caz în parte, dar în cazul în care două trusturi media dezvoltă același tip de presă, ar putea exista anumite carențe morale. „Poți să îl numești un conflict moral de interese, dar aici este de văzut caz cu caz, pentru că dacă este un jurnalist de presă scrisă și lucrează la un alt trust care nu are și televiziune, aici nu poate fi acuzat de conflict de interese pentru că cele două entități nu sunt în concurență directă. Până nu văd documente mi-e foarte greu să mă pronunț pentru că există tot felul de formule care să estompeze conflictele de interese. E o formă de concurență neloială, dar totuși trebuie verificat cu foarte mare atenție de la caz la caz“, a declarat Cezar Ion.
Senatorul PDL Iulian Urban: „Este ca și cum m-ați întreba dacă este moral să fim curve“
Senatorul Iulian Urban a condamnat profesionalismul îndoielnic al celor care primesc stipendii din toate părțile.
„Este ca și cum m-ați întreba dacă este moral să fim curve. Și nu cred că este moral și să ne dăm fete mari, iar materialul d-voastră arată cum băieții ăștia au fost crescuți timp de 20 de ani, acești formatori de opinie, acești deontologi pentru care atâți tineri absolvenți de jurnalism care într-adevăr ar vrea să facă anchete nu au loc de acești brontozauri. Aceștia au fost crescuți în solarii și cei care îi manevrează știau că trebuie să vină cu o întreagă generație de «deontologi» care trebuia să știe să manipuleze și să sucească mințile românilor pentru ca ei să poată face ceva palpabil în interesul lor. Din punctul meu de vedere este o aberație să fii plătit într-o asemenea manieră, practic asta înseamnă curvăsăreală și arată faptul că noi, în România, în momentul de față, nu avem o presă liberă, ci o rețea de indivizi care sunt aserviți unor proprietari de presă și care se fac în mare parte vinovați de decăderea morală a acestei națiuni. Cred că dacă vrem să rezolvăm această problemă, acești băieți ar trebui rași, scoși de pe ecranele televizoarelor și din presă, practic toată această generație de jurnaliști care nici măcar nu se pot numi așa“.
Lustrația presei
De asemenea, Urban a declarat pentru ziarul „Curentul“ că presa din România are nevoie de o curățenie totală a acestei specii de jurnaliști-afaceriști, pentru ca tinerii absolvenți ai unor facultăți de profil să poată să-și găsească o slujbă în domeniul în care s-au pregătit. „Presa are nevoie de o lustrație, și nu neapărat a jurnaliștilor care au trăit în comunism, ci de această generație crescută după anii ‘90 de către băieții care s-au orientat bine în perioada anilor 1990-2000. De aia au bani în băncile din străinătate, de aia se tot vorbește de amnistie fiscală, pentru că au jefuit toată economia națională și știau că apoi, pentru a-și aduce banii în țară, aveau nevoie acești salvatori ai națiunii de o generație de astfel de «spălători de creiere». Există oameni care se poartă abject la televiziuni, sunt oameni care ne dau sfaturi și ne spun cât de deștepți sunt ei. În concluzie, presa din România are nevoie de o lustrație și trebuie făcut loc tinerei generații de jurnaliști care intră în această meserie. Ei nu au locuri în televiziuni și radiouri pentru a-și face meseria și care să scrie liber despre oamenii de putere, cei din opoziție sau chiar despre un consilier municipal dintr-o comună uitată în fundul țării sau despre un primar.“ Iulian Urban a mai spus că singura șansă pentru ca mediul politico-economic românesc să își revină este o presă într-adevăr liberă și puternică. „Altfel presa nu are nicio șansă. Și vă mai spun un lucru. Dacă am face o lustrație în presă mult mai repede și-ar reveni și mediul politic, și mediul economic din România. Este fundamental acest lucru“.
Senatorul PSD Toni Greblă: „Este clar un conflict de interese“
Poziționându-se pe aceeași linie care condamnă astfel de atitudini total imorale, președintele Comisiei Juridice din Senat, senatorul PSD Toni Greblă, a declarat pentru „Curentul“ că astfel de jurnaliști se află într-un vădit conflict de interese. „Este clar un conflict de interese și unul dintre cele două trusturi concurente să reacționeze și să ia poziție pentru a-l rezolva unul dintre cele două trusturi (…) E ca și cum eu aș fi cercetător la un institut de cercetare și să lucrez și pentru un altul concurent. Practic lucrul pe care îl inventez eu la primul institut, l-aș da celui de al doilea“, ne-a spus senatorul social-democrat.
Eugen Nicolăescu (PNL): Jurnaliștii trebuie să se ghideze după un Cod
Eugen Nicolăescu, fostul ministru al sănătății, parlamentar PNL, a declarat pentru „Curentul“ că în meseria de jurnalist, cei care o practică ar trebui să se ghideze după un anumit Cod Deontologic. „Breasla jurnaliștilor ar trebui să aibă un Cod Deontologic. De exemplu, în auditul financiar, există un asemenea Cod care asigură obiectivitatea meseriei“, ne-a precizat Nicolăescu. Amintim că există un astfel de Cod Deontologic, emis de Clubul Român de Presă, după care jurnaliștii ar trebui să își facă meseria, dar care este tratat cu nepăsare de mulți ziariști, deoarece nu-i sancționează nimeni pentru încălcarea lui.