Cei care au trecut ieri prin fata Curtii de Apel Bucuresti au avut parte de o scena mai putin obisnuita, desprinsa dintr-un film de prost gust, care a mai rulat cu multi ani in urma in Capitala. Dinu Patriciu, inconjurat de un alai de lideri liberali, s-a prezentat ieri, la Curtea de Apel, unde s-a judecat contestatia procurorilor privind punerea sa in libertate. Teodor Melescanu, Crin Antonescu, Ludovic Orban, Cristian Boureanu sunt doar cativa dintre fruntasii liberali care au dorit sa-i arate lui Patriciu ca nu e singur in fata magistratilor, calcand astfel in picioare principiul eliminarii oricarui amestec al politicului in treburile justitiei, asumat public de actuala putere.
Scena de ieri de la Curtea de Apel era asemanatoare cu sustinerea acordata de pesedisti lui Gabriel Bivolaru in 1997, cand acesta a fost chemat de procurori la audieri pentru fraudarea BRD. Sub masca unei solidaritati -la greu- si cu scopul declarat de a se evita exercitarea presiunilor asupra judecatorilor sau procurorilor, politicienii liberali nu fac altceva decat sa repete punct cu punct greselile predecesorilor pesedisti, tratand justitia de pe pozitii de forta.
Contactat telefonic, Teodor Melescanu ne-a declarat: -Eu am fost in calitate de om care sunt, ma rog, coleg si, prieten e mult spus, om care este intr-o relatie apropiata cu dl Patriciu. Scopul a fost acela de a exprima solidaritatea pe care o am cu el si incurajarea mea pentru ca sa depaseasca toate dificultatile momentului. Numai daca este cineva care nu poate sa inteleaga deosebirea fundamentala intre cele doua situatii, si anume prezenta PSD avea ca obiectiv exercitarea de presiuni asupra procuraturii pentru ca sa-l scape pe Bivolaru. Noi am fost astazi la tribunal ca sa sprijinim decizia adoptata de un tribunal care a infirmat mandatul de retinere a dlui Patriciu. Gestul nostru nu a fost de a exercita presiuni, ci de a nu permite exercitarea de presiuni, avand in vedere modalitatea in care a iesit domnul procuror Botos pe televiziune, cu ochii congestionati si aproape furios de decizia adoptata de TMB in mod absolut intemeiat, pentru ca existau numeroase motive de nulitate absoluta a intregului dosar. Modul violent in care a iesit si a protestat, evident ca reprezinta chiar un mod de a incerca sa se impuna o anumita solutie-.
Interesant punct de vedere. Aceasta s-ar putea traduce ca, de teama unor eventuale presiuni, este preferabil sa nu stai cu mainile in san. Daca PSD, asa cum a declarat Teodor Melescanu, facea presiuni asupra procurorilor pentru a-l lasa liber pe Gabriel Bivolaru, liberalii au incercat sa transmita un mesaj judecatorilor CAB ca nu este tocmai indicat sa se lase cumva, Doamne fereste, influentati de punctul de vedere al procurorului general, adica tot o mica presiune psihologica. Este clar ca regula trebuie sa fie cercetarea in stare de libertate, iar masura arestului, ca exceptie, sa fie aplicata cat mai limitativ cu putinta.
Patriciu se mandreste ca e capitalist
Judecatorii CAB au inceput ieri dupa-amiaza discutiile in cazul recursului facut de procurori la decizia de punere in libertate a lui Dinu Patriciu. Judecata fusese amanata, cu cateva ore, pe motiv ca aparatorii omului de afaceri au cerut timp pentru a studia motivele contestatiei procurorilor, care au invocat doua exceptii pentru a sustine mentinerea in libertate a clientului lor – faptul ca ordonanta de retinere a fost emisa de procurori, in noaptea de joi spre vineri, cu incalcarea normelor procedurale privind audierea obligatorie si necompetenta materiala a procurorului anchetator, precum si necompetenta procurorului care a semnat actul de declarare a recursului, ceea ce duc la nulitatea absoluta in acest caz (avocatii au spus ca, initial, urmarirea penala a fost inceputa de procurorii PNA, iar dosarul a fost trimis ulterior la Parchetul ICCJ, fara ca ordonanta sa fie infirmata, ceea ce a dus la un conflict de competenta intre cele doua institutii). Procurorul de sedinta a spus ca PNA si-a declinat competenta, in septembrie 2004, catre Parchetul ICCJ si ca dreptul la aparare a lui Dinu Patriciu a fost respectat de procurori, in timpul audierii acesta fiind asistat de sase avocati.
-Mi-am dorit sa construiesc o corporatie puternica si cred ca am reusit-, a declarat Patriciu in fata judecatorilor, sustinand ca o mare corporatie nu poate gresi sau face ilegalitati in conditiile in care are parteneri straini si auditori care o verifica. El a mai spus ca ancheta, care porneste de la un memorandum, are un risc, fiind o lupta cu sistemul. -Stiu ca risc in lupta politica. Nu am furat niciodata. Sunt mandru ca sunt capitalist in aceasta tara si sper ca ma veti lasa sa fiu capitalist in continuare-, si-a incheiat apararea liberalul.
Dinu Patriciu a fost pus in libertate in noaptea de 27 spre 28 mai, de Tribunalul Bucuresti, care a apreciat ca el poate fi cercetat in stare de libertate in dosarul -Petromidia-, dupa ce, cu o noapte in urma, acesta fusese retinut de procurori, dupa o audiere de aproape 18 ore. Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a declarat recurs impotriva acestei decizii.
Procurorii din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au efectuat verificari si acte de urmarire penala sub mai multe aspecte ce tin de derularea activitatii post-privatizare a SC Petromidia SA. S-a inceput urmarirea penala fata de Dan Costache Patriciu, Florin Eric Chis, Sorin Marin si Alexandru Nicolcioiu – care reprezinta conducerea societatii, pentru evaziune fiscala, spalare de bani si inselaciune.