Liberalii au ales: întorc spatele profesorilor, refuzând creșterea salarială solicitată de aceștia și îmbrățișează pe mai departe clientela politică a partidului, care și-a negociat deja procentele din capitolul investiții în învățământ.Problema principală nu este lipsa banilor în buget pentru creșterea salariilor profesorilor, ci proasta gestionare a fondurilor. Liderii PNL s-au întâlnit ieri, la prânz, la Palatul Victoria, șiau decis să meargă pe aceeași linie, a intereselor de partid. au decis să meargă pe aceeași linie, a intereselor de partid. Majorarea salariilor profesorilor nu ar crește nici deficitul bugetar, nici nu ar scădea ratingul de țară, așa cum ne prezintă înfric scădea puțin din profiturile clientelei politice, care nu ar mai avea acces ușor la banii publici.
Numai că o decizie contrară intereselor clientelei dăunează grav în campania electorală, întrucât o bună parte din fonduri sunt acordate cu generozitate de sponsori. Care sponsori așteaptă la rândul lor servicii și acces la banii publici. Ca dovadă că guvernanții nu pun mare preț pe interesele profesorilor, liderii sindicali din educație au fost ieri chemați la guvern pentru o discuție de principii, privind o viitoare lege a salarizării bugetare, gata probabil în vreo jumătate de an. Nicio vorbă despre majorarea salariilor profesorilor cu 50%, așa cum a votat Parlamentul. Probabil astăzi, în ședința de guvern, cabinetul Tăriceanu va căuta o soluție legală pentru a bloca aceste majorări.
Acuzat de abuz în serviciu
De altfel, în plan politic, președintele PD-L Emil Boc a anunțat că partidul pe care îl conduce va depune plângere penală împotriva premierului Călin Popescu Tăriceanu pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă Guvernul va adopta ordonanța de urgență pentru înghețarea salariilor profesorilor. Pe de altă parte, Boc a declarat că PD-L va depune moțiune de cenzură pentru căderea Guvernului. "Textul moțiunii de cenzură va fi finalizat chiar marți (n.r. astăzi). Toți cei care au votat majorarea salariilor profesorilor sunt invitați să semneze moțiunea de cenzură.(…) Vom vedea complicitatea lui Tăriceanu cu Geoană. Dacă Geoană este cu adevărat sincer când spune că e de acord cu majorarea salariilor profesorilor, va trebui să voteze pentru ridicarea imunității prietenului lui, Tăriceanu. Dacă nu, înseamnă că merg până la moartea politică împreună, așa cum sunt de doi ani încoace". Totodată, prim-vicepreședintele PD-L Theodor Stolojan a afirmat că "dacă cineva nu va semna moțiunea de cenzură, înseamnă că este împotriva majorării salariilor profesorilor". Liderii PC și cei ai PRM au declarat că vor susține și vor vota moțiunea de cenzură. Poziția PSD este însă diferită. Cristian Diaconescu, purtătorul de cuvânt al partidului, a afirmat că PSD nu va vota moțiunea PD-L, însă a ținut să precizeze că "dacă Guvernul va promova o ordonanță de urgență, noi vom fi cei care vom susține discutarea ei în Parlament și eliminarea rapidă printr-o lege de respingere a acesteia". Dana Iliescu,