Elevii Liceului Reformat au inceput cel de-al doilea semestru din acest an scolar intr-un nou spatiu de invatamant. Ei s-au mutat -in mare liniste-, in perioada vacantei, in cladirea veche a Liceului -Gheorghe Sincai- – cunoscuta de elevi de generatii sub numele de -Bastilia- – spatiu care a fost dubios atribuit Eparhiei Reformate in baza OU nr. 83/1999. Aceasta -retrocedare- s-a facut in ciuda faptului ca voci autorizate au reclamat ca proprietarul cladirii a fost, si inainte de 1948, statul roman, astfel incat Eparhia nu are nici un drept de proprietate. In plus, cladirea fost declarata monument istoric, fapt care elimina orice tip de instrainare, indiferent de solicitant, iar toate cheltuielile, inclusiv cele de functionare si reparatii, au fost suportate, inca de la infiintare, din banii publici. Actiunea a provocat nemultumirea elevilor romani, iar pe de alta parte profesorii sustin ca ea ar putea avea drept scop infiintarea unei universitati maghiare.
Caderea -Bastiliei-
Eparhia Reformata din Ardeal a amenintat, la sfarsitul anului trecut, ca va sesiza forurile internationale daca nu va intra in posesia imobilelor in care functioneaza, in prezent, Liceul teoretic -Gheorghe Sincai- din Cluj-Napoca. Se pare ca amenintarile specifice anilor *90 au avut efectul scontat si acum, in anii 2000. Liceul Reformat functioneaza, incepand din acest semestru, in cladirea veche a Liceului -Gheorghe Sincai- – -Bastilia-. Spatiile pe care le ocupa in prezent liceul au apartinut Clubului Sportiv Scolar Viitorul, club caruia i-au fost atribuite opt sali in cadrul Scolii Nr. 16, spatiu in care functionase Liceul Reformat. -Rocada- s-a facut in mare liniste, in perioada vacantei de iarna a elevilor. Din acest motiv, patru clase de elevi apartinand Liceului -Sincai- sunt nevoite sa vina la scoala dupa-amiaza. -Schimbul s-a facut pe baza unui protocol, aprobat de Inspectoratul Scolar, semnat, in cursul lunii decembrie, intre conducerile Liceului Reformat, a Liceului <Sincai> si a Clubului Viitorul. Eparhia Reformata a insistat sa mute liceul pentru ca elevii sai sa fie mai aproape de biserica si de capela. Am ales aceasta varianta in ideea de a oferi sanse egale de exprimare tuturor cultelor din Romania-, declara inspectorul scolar general, Valentin Cuibus.
Procesul continua
Cu trei ani in urma, Eparhia Reformata a apelat la instanta. Dupa doi ani, nevoiti fiind sa achite taxa de judecata reprezentand 10% din valoarea solicitata, reformatii au renuntat la acest proces si au deschis altul. De cealalta parte se afla Inspectoratul Scolar, Liceul si Consiliul local care, in prima instanta, au pierdut procesul. Singura institutie care a facut apel a fost Inspectoratul Scolar. In momentul de fata, dosarul se afla pe rol la Tribunalul Cluj, urmatorul termen de judecata fiind 14 ianuarie.