Nava transportor frigorific Polar X a parasit, la remorca, bazinul Santierului Naval Aker Tulcea, pe 19 martie, cu destinatia Burgas – Bulgaria, unde urmeaza sa fie taiata la fier vechi. Polar X a fost vanduta prin licitatie publica organizata de lichidatorul CRPO Tulcea, firma Expert Cont Audit SRL Buzau, pe 3 martie a.c., cu cinci miliarde de lei, firmei Metal Rom SRL Bucuresti. Pentru a parasi apele teritoriale romane, nava a fost reinmatriculata provizoriu sub pavilion Belize, pe 14 martie. Toate acestea fara a tine cont ca nava facea obiectul unei garantii pentru creditul de 4,107 milioane de dolari, acordat de Raiffeisen Bank – Filiala Londra, CRPO. Si nu este singurul caz in care creditorii companiei au fost ignorati cu buna-stiinta.
Legalitatea documentelor pentru nave, sub semnul intrebarii
Obtinerea de catre firma Metal Rom SRL Bucuresti, in calitate de armator, a certificatului de inmatriculare provizoriu, valabil pe perioada 14 martie – 13 iunie 2003, s-a facut in imprejurari cel putin dubioase, nava nefiind radiata din Cipru, unde a fost inregistrata, in anul 1993, alaturi de alte 28 de nave ale CRPO. Primul document obligatoriu pentru eliberarea certificatului de inmatriculare este -bill of sale- (act de vanzare-cumparare standardizat la nivel international), act care trebuia incheiat de lichidatorul SC Expert Cont Audit SRL Buzau. Pana in prezent, lichidatorul a evitat sa semneze asemenea acte, in lipsa certificatelor de radiere, de aceea inmatricularea navei Polar X este destul de ciudata, in conditiile in care Capitania Zonala Tulcea nu si-a asumat raspunderea de a elibera certificatul de radiere din cauza situatiei juridice neclare a tuturor navelor CRPO.
Precizam ca, in anul 1993, 29 de nave ale CRPO, intre care si Polar X, au fost inmatriculate provizoriu in Cipru. ca societati proprietare de unica nava, constituite de asemenea in Cipru, cu aprobarea Ministerului Transporturilor si a CIMS de la CRPO Tulcea. Intrucat nici autoritatile romane si nici conducerea CRPO nu au facut demersurile legale pentru desfiintarea SRL-urilor din Cipru si radierea navelor, lichidatorul Expert Cont Audit nu putea proceda la instrainarea vapoarelor fara sa clarifice situatia juridica a acestora. Cu toate acestea, in perioada 29 ianuarie – 3 martie a.c., SC Expert Cont Audit SRL Buzau a vandut la foc automat navele Pietrosu, Jijia, Bahlui, Magura, Bistrita, Tarnava, Costila, Polar III, Polar X si Polar XI. In total, peste 30.000 de tone de fier vechi.
Polar X este ipotecata la Raiffeisen Bank
Vanzarea lui Polar X frizeaza ilegalitatea si din cauza ca nava face obiectul unei ipoteci in favoarea bancii RZB – Filiala Londra, din anul 1996, asa cum rezulta din adresa trimisa de banca administratorului CRPO, Florica Nicolau, in data de 18 noiembrie 1998 (facsimil). Cu toate acestea, lichidatorul SC Expert Cont Audit SRL Buzau nu a adus la cunostinta potentialilor cumparatori sarcinile de care este grevata nava, motiv pentru care licitatia a fost contestata. In conditiile in care toate vanzarile de nave efectuate pana in prezent de lichidatorul CRPO sunt inca pe rolul justitiei, eliberarea actelor si scoaterea Polar X din tara apar ca fapte penale. Surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul spun ca situatia este cunoscuta la nivelul Inspectoratului de Politie Transporturi Constanta si, cu toate acestea, nu s-au luat nici un fel de masuri pentru blocarea exportului navelor CRPO, asa cum s-a intamplat in martie 1998. Atunci, escrocii greci Ioannis Dimakos si Theodoros Ladas au fost arestati dupa ce au scos din tara pescadorul Cindrelu, ultima din cele cinci nave ale CRPO praduite de acestia la fier vechi. Ca o coincidenta cel putin bizara, si aceste nave au parasit tara cu acte si pavilion de Belize.
Vanzare de nave prin societati-suveica
Chiar daca ar fi adevarate numai jumatate din motivele invocate in contestatiile formulate impotriva vanzarii celor 10 nave ale CRPO, si tot ar trebui sa ne punem mainile in cap. In viziunea contestatarilor, lichidatorul Expert Cont Audit se face vinovat ca le-a ascuns cumparatorilor sarcinile de care sunt grevate navele, ca nu a facut publicitate corespunzatoare vanzarilor si, faptul cel mai grav, ca licitatiile au fost masluite. -Disfunctiile aparute in efectuarea publicitatii electronice, alaturi de intarzierea aparitiei anunturilor in presa scrisa ne conduc la concluzia ca lichidatorul a urmarit, si de aceasta data, ca licitatiile se desfasoara cu o participare cat mai restransa, pentru a-si onora intelegerile de culise cu anumiti cumparatori-, se arata in contestatia creditorului Emsan Denizcilik din Turcia.
La toate acestea se adauga pretul modic obtinut pe cele 10 epave, si anume sub 30 de dolari pe tona, desi la ora actuala scrapul (n.n. – fierul vechi de provenienta navala) se vinde foarte bine datorita cererii mari pe piata turceasca. Din informatiile pe care le detinem, pretul pe tona de fier vechi depaseste 110 dolari la Aliaga, in Turcia, iar la Constanta nu se dau mai putin de 50 de dolari. Cu gandul la onorariul de 6% din vanzari, lichidatorul s-a grabit sa dea navele CRPO pe degeaba, motiv pentru care fericitii cumparatori au inceput sa le revanda la pretul pietei. Astfel, am aflat ca noii proprietari ai pescadoarelor Pietrosu si Jijia, firmele Euro Internet SRL Bucuresti si Amber Industries SRL Constanta, le-au revandut deja catre Global Operations SRL Constanta.