Aproape 80 milioane de euro se vor duce pe apa Sambetei din cauza faptului ca fostul primar din Suceava a anulat o licitatie in mod ilegal, iar actualul edil-sef nu face nimic pentru a repara situatia. Firma dezavantajata a castigat in instanta dreptul de a realiza pentru municipalitatea suceveana un studiu in baza caruia sa se obtina o finantare enorma, dar exista riscul ca termenul-limita de depunere a documentatiei sa fie depasit, iar banii – pierduti.
Cu respectivele sume date de Uniunea Europeana, sucevenii ar fi trebuit sa isi optimizeze retelele de apa si canalizare si sa modernizeze statia de epurare din oras.
Fostul primar Marian Ionescu este acuzat ca a incercat sa anuleze licitatia pentru ca favoritii sai pierdusera. De asemenea, el se pare ca le-a cerut explicatii participantilor pentru ca oferisera preturi prea mici. Reprezentantii Intergroup Engineering declara ca firma care era sustinuta de edil a facut presiuni pentru ca ei sa se retraga din competitie.
Ion Lungu, care a fost ales in acest an in fruntea primariei din Suceava, cunoaste aceasta problema, dar evita sa vorbeasca despre ea. Daca studiul nu va fi depus la Bruxelles pana la 30 septembrie, finantarea va fi pierduta.
Primaria din Suceava este la un pas sa piarda o finantare de aproape 80 milioane de euro din cauza unor neintelegeri legislative. Desi problemele cele mai importante sunt create de vechea conducere, nici actualul primar nu pare sa faca prea mult pentru rezolvarea lor. Milioanele de euro sunt blocate din cauza unui infim contract de 100.000 de euro, care a fost anulat fara nici un motiv de edilii orasului. Desi firma care avea cea mai buna oferta a contestat in instanta decizia si a castigat, lucrurile nu par a se fi corectat, iar termenul-limita pentru aprobarea bugetului de catre Uniunea Europeana este peste aproape doua saptamani. In acest timp, actualul primar, Ion Lungu, incearca sa evite discutiile pe aceasta tema, desi greseala principala ii apartine fostului edil-sef, Marian Ionescu.
Povestea celor 80 milioane de euro pe care primaria din Suceava ar trebui sa le primeasca de la Uniunea Europeana pentru reabilitarea si optimizarea sistemelor de alimentare cu apa si canalizare a inceput in anul 2003. De asemenea, banii respectivi urmau sa fie folositi si pentru modernizarea statiei de epurare din oras. Pentru a putea depune un proiect in acest sens, municipalitatea a lansat o oferta de participare la licitatie pentru ca documentatia sa fie intocmita de o firma de specialitate.
Primarul de la acea vreme, Marian Ionescu, a fost de parere ca suma pentru respectivul proiect nu trebuie sa depaseasca 200.000 de euro si a avut de selectat din ofertele depuse de patru firme. Doua institute de proiectare si doua societati particulare. La doua zile de la deschiderea ofertelor, primaria din Suceava cerea societatii Intergroup Engineering, in mod surprinzator, sa justifice preturile din oferta, din cauza faptului ca acestea sunt prea mici. Aceasta societate avusese o oferta de doua ori mai mica decat limita maxim admisa, fiind cea mai mica oferta din cele existente la dosar, doua dintre celelalte oferte apropiindu-se simtitor de plafonul impus. In momentul in care Intergroup Engineering a trimis motivarea pretului mic al ofertei sale, autoritatea contractanta a decis sa anuleze toata licitatia. Decizia a fost luata in aprilie, cu aproape doua luni inainte de alegeri.
Ilegalitate flagranta la primaria din Suceava
Imediat, firma care avusese cea mai buna oferta a contestat decizia, sustinand ca decizia de anulare avea ca motivare faptul ca preturile ar fi fost de fapt mari, lucru contrazis de prima cerere a primariei, totodata decizia edilului-sef de la Suceava era si in contradictie cu legea – -in conformitate cu articolul 68 din OUG 60/2001, licitatia poate fi anulata avand aceasta motivatie numai in cazul depasirii bugetului estimat de catre autoritatea contractanta-, se arata in plangerea facuta de firma Intergroup la Tribunalul Suceava.
Reprezentantii firmei dezavantajate se aratau de asemenea nemultumiti si de faptul ca decizia de anulare a licitatiei fusese luata in absenta unora dintre membrii comisiei de evaluare. Totodata, ei aratau si faptul ca luarea unei decizii de acest gen in conditiile in care nu era vorba despre un serviciu pentru care exista monopol incalca si Legea concurentei.
Primarul, suparat ca preferatii lui au pierdut
In concluziile depuse la dosar de avocatul Intergroup Engineering acuzele par sa devina din ce in ce mai directe, iar luptele de interese care sunt pe cale sa ii priveze pe cetateni de investitii de 80 milioane de euro ies la iveala. -Motivul adevarat: societatea noastra a prezentat o oferta mai buna decat societatea preferata de parata, societate care ne-a contactat, cerandu-ne sa ne retragem-, se arata in expunerea avocatului.
In aceste conditii, firma contestatara a castigat procesul pe fond, iar o data cu alegerile, multi se asteptau ca lucrurile sa se clarifice, iar documentatia sa fie depusa la Uniunea Europeana pana la data-limita.
Cu toate acestea, actualul edil-sef, Ion Lungu, a evitat sa vorbeasca cu noi pe aceasta tema. Desi el a decis ca la institutia pe care o conduce sa nu functioneze un birou de presa si el sa fie purtator de cuvant, mai-marele Sucevei lasa aceste probleme pe seama sefei de cabinet. In acelasi timp, consilierul Dan Dura, care este cu mult mai familiarizat cu afacerea, el lucrand de noua ani in primarie, s-a ferit sa vorbeasca despre aceasta afacere, sustinand ca numai primarul Lungu cunoaste cu adevarat problema.
Firma castigatoare a mai facut documentatii
Intergroup Engineering a mai efectuat astfel de documentatii pentru orasele Buzau si Piatra Neamt sau pentru judetele Teleorman si Dambovita. De asemenea, firma a mai efectuat doua studii de mediu pentru Primaria Municipiului Bucuresti si a castigat in 2002 un contract de aproape un milion de dolari oferit de Institutul National de Statistica in consortiu cu alte doua firme. Aceasta firma a fost infiintata in 2000 si are cinci actionari, dintre care doi detin 33% – Vasile Lupu, Constantin Laurentiu Vama -, iar Florin Silviu Novac are 32,6%. Trebuie precizat ca Lupu si Vama au fost pe functii de conducere in Ministerul Mediului in timpul guvernarii taraniste.