Prezent joi seara la Antena 2, în emisiunea lui Victor Ciutacu, „Vorbe grele“, liderul BNS Dumitru Costin, după cum ne-a fost prezentat de realizatorul emisiunii, a început să înfiereze cu mânie proletară achiziția de către Trustul B1-VOX NEWS a publicațiilor „Evenimentul zilei“ și „Capital“: „Era de așteptat o astfel de mutare, mai ales că s-a văzut comportamentul în timpul campaniei electorale. Era normal să se întâmple așa ceva. Asta-i societatea bolnavă în care trăim“. Adică dacă s-a făcut o achiziție pe piața media, trăim într-o societate bolnavă? Iartă-ne, Dumitre, dar asta arată că societatea e sănătoasă, poate matale ești bolnav. De fapt, Dumitru Costin n-a vorbit aici în calitate de lider sindical, ci de administrator la Realitatea Media SA, firma care deține postul Realitatea TV, parte a grupului Realitatea-Cațavencu.
Și concurența e grea, nu-i asa? Cum să înflorească trustul Păuneștilor, când Vîntu a fost nevoit să închidă „Cotidianul“? Adică ce, Păuneștii sunt mai tari ca stăpână-su Vîntu? Nu l-am văzut pe Costin să se scandalizeze când Vîntu a cumpărat în urmă cu câțiva ani „Cotidianul“ și „Academia Cațavencu“ și le-a băgat în grupul de unde și Costin mânca o pâine. Și dialogul cu Victor Ciutacu a continuat:
Victor Ciutacu: „Trustul Ringier, cât mai e din el, a anunțat 100 disponibilizări subite. Vi se pare că există vreo neregulă de ordin sindical care merită semnalată?
Dumitru Costin: 100 disponibilizări intră automat pe procedura disponibilizărilor colective. Cu siguranță că nu s-au respectat prevederile legale. Trebuiau făcute notificări prealabile, program de restructurare“.
Auzi, Dumitre, pe ce te bazezi când spui că nu s-au respectat prevederile legale? Ai verificat undeva? Știi tu că nu s-au făcut notificări? Poate s-au dat chiar în ziua respectivă. Dar când grupul Realitatea-Cațavencu a restructurat toți angajații de la „Cotidianul“ și mare parte din cei de la Newsin, s-au respectat prevederile legale? Noi am auzit că ITM-ul a spus că nu. Deci râde ciob de oală spartă?
V.C. (nu râdeți, astea sunt inițialele lui Ciutacu): „Iar de mâine încep negocierile individuale privind micșorarea salariilor între 10 și 30%.
D.C. Este într-adevăr un comportament abuziv din partea angajatorului care poate să fie sancționat. Cei care au nevoie, ne pot cere sprijinul… Dacă vor fi jurnaliști de la «Evenimentul» care au nevoie de ajutor, îi ajutăm. Îi ajutăm fără niciun fel de alte interese“.
Deci când Realitatea Media a scăzut salariile tuturor angajaților la sfârșitul anului trecut, angajatorul a avut un comportament abuziv? Păi angajatorul este, conform articolului 143 indice 2 din Legea 31/1990, reprezentat de administratorii societății, adică chiar de Dumitru Costin. Dar nu, el are voie să scadă salariile că el e și lider sindical, și patron. (sic)
Adică, să traducem: „Eu, Dumitru Costin, ADMINISTRATOR la Realitatea, promit că «total dezinteresat» îi voi ajuta pe angajații de la noile achiziții al competitorului meu, B1-VOX NEWS, să-și păstreze salariile, chiar dacă noul angajator nu le va putea plăti, ceea ce nu ar fi nicidecum în avantajul Realității TV“. Da, de-abia acum înțeleg de ce spune Dumitru Costin că trăim într-o societate bolnavă. Pentru că, deși suntem în UE, practicile sale anticoncurențiale nu i s-au părut deloc așa nici măcar avocatului Sova, care era și el invitat în emisiune și care i-a ținut isonul. A, e de la PSD. Da, înțeleg acum. Ce spune legea românească despre concurența neloială și despre practicile anticoncurențiale: În primul rând, Convenția de la Paris pentru protecția proprietății industriale din 20 martie 1883 și aprobată de România prin Decretul nr. 1177 din 28/12/1968(!) Articolul 10 bis .
2) Constituie un act de concurență neloială orice act de concurență contrar practicilor cinstite în materie industrială sau comercială.
3) Va trebui să fie interzise mai ales: 2. – afirmațiile false, în exercitarea comerțului, care sunt de natură a discredita întreprinderea, produsele sau activitatea industrială sau comercială a unui concurent;
Păi, exact asta a făcut reprezentantul Realitatea Media, Dumitru Costin, a discreditat întreprinderea unui concurent: spunând că nu s-au respectat prevederile legale și că acesta, în calitate de angajator, are un comportament abuziv. Necinstea comercială a lui Costin prevăzută și în legea concurenței neloiale, Legea 11/1991, cu modificările ulterioare, privind concurența neloială, prevede la Art. 4. – Constituie contravenții următoarele fapte, dacă nu sunt săvârșite în astfel de condiții încât să fie considerate, potrivit legii penale, infracțiuni; e) comunicarea, chiar făcută confidențial, sau răspândirea de către un comerciant de afirmații mincinoase asupra unui concurent sau asupra mărfurilor/ serviciilor sale, afirmații de natură să dăuneze bunului mers al întreprinderii concurente. Cum pot fi catalogate altfel decât mincinoase afirmațiile neverificate făcute de Costin în emisiune?
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane