Home Actualitate Limitările măsurilor stabilite de Guvern la alegerile locale pentru prevenirea infectării cu...

Limitările măsurilor stabilite de Guvern la alegerile locale pentru prevenirea infectării cu SARS-COV 2

DISTRIBUIŢI

Expert Forum, alături de organizaţiile partenere din Coaliţia FiecareVot au transmis azi Guvernului, Autorităţii Electorale Permanente şi Biroului Electoral Central o listă de comentarii privind planul publicat de Guvern, care tratează organizarea alegerilor locale din 2020, publicat săptămâna aceasta.

Textul integral poate fi consultat pe pagina web www.expertforum.ro/comentarii-organizarea-alegerilor/

Principalele comentarii:

– Deşi multe dintre măsuri răspund provocărilor actuale ale crizei cauzate de virusul SARS-CoV-2, considerăm că anumite recomandări şi măsuri nu ar putea fi puse în aplicare în mod realist sau trebuie transpuse în reglementări clare. De exemplu, măsurarea temperaturii alegătorilor în secţiilor de votare trebuie definită mai clar. De asemenea, votul persoanelor din izolare şi carantină trebuie reglementat, întrucât legislaţia actuală are anumite limitări, normele privind utilizarea urnei speciale neacoperind în mod specific unele din situaţii. O soluţie viabilă ar fi fost introducerea votului prin corespondenţă doar pentru aceste categorii sau introducerea unei forme de vot în avans. De altfel, votul în avans, pe mai multe zile ar fi ajutat la organizarea alegerilor fără a genera aglomeraţie în secţiile de votare.

– Întrucât perioada rămasă este scurtă, considerăm că este necesar ca Guvernul României, Autoritatea Electorală Permanentă şi Biroul Electoral Central să instituie şi să publice reguli clare de protecţie privind toate etapele procesului electoral (incluzând campania electorală, actualizarea şi verificarea listelor electorale, pregătirea membrilor birourilor electorale etc). Apreciem că există un set de recomandări şi măsuri, însă credem că acestea trebuie transpuse în timp util în reglementări aplicabile tuturor participanţilor la procesul electoral.

– Regulile trebuie însoţite şi de sancţiuni disuasive, pentru a permite desfăşurarea procesului electoral în condiţii optime. Astfel spus, este nevoie şi de implementarea fermă a măsurilor la nivel practic. Dacă membrii comisiilor electorale, personalul însărcinat cu paza, operatorul SIMPV, persoanele acreditate, alegătorii nu respectă aceste măsuri, întreaga desfăşurare a procesului de votare în secţia respectivă poate fi compromisă

– Publicarea din timp, în mod regulat, a unor statistici privind numărul membrilor Corpului Experţilor Electorali care pot participa la proces în condiţii de siguranţă. De asemenea, apreciem ca pozitiv faptul că AEP realizează o evaluare a spaţiilor pentru organizarea secţiilor de votare; considerăm, în acelaşi timp, că trebuie să prezinte public cât mai curând rezultatele acesteia şi măsurile alternative de organizare identificate.

– Organizarea pe cât posibil a sesiunilor de pregătire pentru membrii birourilor electorale prin mijloace on-line pentru a reduce riscurile de transmitere a COVID-19

– Elaborarea unui plan clar de acţiuni pentru centralizarea rezultatelor la nivelul birourilor electorale de circumscripţie, spaţii în care în general se creează aglomeraţie, mai ales la alegerile locale. Cu alte cuvinte, trebuie să existe o planificare eficientă care să reducă cozile pentru predarea documentelor la birourile electorale superioare şi să reducă timpii de aşteptare a reprezentanţilor BESV.

– Adaptarea unor etape ale procesului electoral, prin utilizarea mijloacelor electronice. Câteva exemple sunt: înscrierea în Registrul electoral de către votanţii care şi-au schimbat reşedinţa, înaintarea de întâmpinări şi contestaţii, înaintarea de cereri pentru utilizarea urnei speciale.

– Guvernul şi AEP trebuie să desfăşoare o campanie de informare susţinută, prin instrumente cât mai diverse şi adaptate tuturor categoriilor de participanţi la procesul electoral (radio, TV, online, inclusiv pentru minorităţile naţionale şi pentru persoanele cu dizabilităţi) cu privire la măsurile speciale în timp util, pentru a permite alegătorilor să înţeleagă care sunt modificările şi cum trebuie să se comporte în timpul procesului electoral (campanie, ziua votului şi altele).

– Elaborarea acestor proceduri este necesar să se realizeze prin consultarea reprezentanţilor societăţii civile (organizaţiile care observă alegerile, spre exemplu), experţilor electorali şi a altor entităţi interesate, care pot contribui cu expertiză.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.