Președintele ÎCCJ, Livia Stanciu, a declarat marți că nu a urmărit afirmațiile lui Traian Băsescu și că le știe doar din preluările din presă, dar a precizat că este regretabil că un fost șef de stat s-ar putea exprima în astfel de termeni.
„Dacă dvs îmi spuneți că s-ar fi făcut acest gen de afirmații de către fostul președinte al statului, nu pot să spun decât că, din punctul meu de vedere, este regretabil că un fost președinte de stat s-ar putea exprima în astfel de termeni. De ce spun aceasta? Pentru că un președinte de stat, și eu spun cu atât mai mult un fost președinte, care are exercițiul mai multor mandate în această funcție, ar trebui să reprezinte un model de comportament public. (…)
Așa cum mă cunoașteți, nu intenționez și nu voi intra niciodată în acest gen de dialog și mai ales nu înțeleg logica acestui tip de discurs dacă într-adevăr afirmațiile au fost de genul pe care le-ați spus”, a afirmat Stanciu la sosirea la CSM.
Ea a spus că are anumite rețineri deoarece au mai existat situații în care în presă au fost prezentate trunchiat afirmații și erau scoase din contextul problematicii supuse analizei la acel moment.
Referitor la declarația lui Băsescu potrivit căreia datorită lui fiecare șef din justiție, inclusiv Livia Stanciu, se află în funcție, șefa ÎCCJ a precizat că aceia care activează în sistemul judiciar au înțeles că nu trebuie să fie dependenți de cei care i-au numit, ci doar de lege.
„Cred că ar trebui să ne întrebăm cu toții de ce se întâmplă aceste lucruri în ultima perioadă în societate. Și eu nu pot găsi decât un unic răspuns: faptul că sistemul de justiție din România în ultimii ani a arătat, și eu spun că nu numai a arătat, a dovedit, că a reușit să impună respectarea legii la nivel național de către orice persoană, indiferent de nivelul ierarhic al funcției pe care îl deține la un anumit moment.
Tot s-a vorbit de reformarea acestor instituții ale statului — eu spun că într-adevăr ele s-au reformat. De ce? Pentru că oamenii care activează în cadrul sistemului judiciar au înțeles că nu trebuie sub niciun fel să fie dependenți de către cei care au creat acele instituții sau de cei care i-au numit pe unii sau alții pe anumite funcții de conducere sau ca judecători la instanța supremă și că ei trebuie să fie doar dependenți de lege”, a subliniat Stanciu.
Ea a menționat că sistemul de justiție a demonstrat că își dorește ca România să reprezinte și să fie privită de celelalte state europene ca un stat onorabil, cu o justiție la cele mai înalte standarde europene.
Stanciu a precizat că, din păcate, în ultima perioadă sunt din ce în ce mai multe atacuri, dure și extrem de dure, de cele mai multe ori nejustificate, la adresa magistraților, cu deosebire a celor care au instrumentat importante dosare de corupție.
„Asistăm la o adevărată dezlănțuire inovativă a fenomenului corupției în această țară, dar aceste atacuri nu fac altceva decât să ne descalifice ca țară, să ne facă să pierdem din ce în ce mai mult în credibilitate și cred că la acest lucru ar trebui să se gândească toți cei care, indiferent că vorbim de oameni politici sau cei care, într-o formă sau alta, își exprimă puncte de vedere uneori de-a dreptul iresponsabile cu privire la activitatea magistraților,” a mai spus ea.
Fostul președinte Traian Băsescu a susținut luni seară, într-o emisiune televizată, că după încheierea mandatului nu i-a sunat pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, pe adjunctul directorului SRI, Florian Coldea, sau pe Livia Stanciu, președintele ÎCCJ, „din silă”, „pentru că ei sunt artizanii acestui mod răvășit de a face justiție și fără respect pentru cel care nu e condamnat”.
Întrebat dacă a fost dezamăgit de Kovesi, Coldea sau Stanciu, Băsescu a spus: „Le-am văzut și alte fețe, (…) a doua zi după ce am terminat mandatul. Eu am avut o colaborare bună cu ei”.