Deși măsura privind split TVA va încurca mediul de afaceri de la 01 ianuarie 2018 și membrii Comisiei Economice din Senat au modificat ordonanța pentru ca ea să se aplice doar firmelor care au contracte cu statul, Liviu Dragnea ține cu dinții de ea.
Dragnea a reacționat după votul din Senat. Revolta senatorilor a fost condusă de Eugen Teodorovici, iar Liviu Dragnea a lăsat de înțeles că acesta și-ar putea pierde funcția de președinte al Comisiei Economice.
”Nu am avut această onoare, probabil că o să o am. În legătură cu acel vot vom avea o discuție în Comitetul Executiv și în grupurile parlamentare. Trebuie să ne aducem cu toții aminte că această majoritate parlamentară este constituită să sprijine un Guvern, nu pentru a-l încurca.
Eu cred că la domnul Teodorovici este o altă problemă. În primăvară a venit la mine și mi-a cerut să-l susțin să devină președinte al Comisiei Economice din Senat. Colegii l-au susținut, dar se pare că este o funcție care poate să-l tulbure foarte mult”, a declarat Liviu Dragnea.
Asta după ce Camera Consultanților Fiscali (CCF) a salutat decizia Comisiei pentru Buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital din Senatul României prin care prevederile cu privire la plata TVA defalcat cuprinse în OG nr. 23/2017 devin obligatorii, începând cu 1 ianuarie 2018, doar pentru persoanele juridice aflate în relații contractuale cu instituțiile publice și pentru companiile cu capital majoritar de stat, urmând ca pentru toate celelalte categorii de persoane impozabile, sistemul de plată defalcată a TVA să rămână în continuare opțional până la data de 1 ianuarie 2019.
Camera Consultanților Fiscali a militat ca în procesul de dezbatere în Parlament a OG nr. 23/2017, să fie aduse amendamente care să prevadă aplicarea opțională a TVA defalcat și după data de 1 ianuarie 2018. Apreciem decizia membrilor Comisiei de a ține cont de solicitările venite din partea tuturor reprezentaților mediului de afaceri, care, în ultima perioadă, și-au prezentat îngrijorarea cu privire la consecințele pe care aplicarea obligatorie și într-un termen foarte scurt a unui astfel de sistem de plată a TVA le-ar putea avea asupra întregii activități economice din România.
„Totodată, ne exprimăm speranța că această decizie de prelungire a aplicării opționale a sistemului de plată defalcată a TVA va fi menținută în procesul de aprobare în ședința de plen a Senatului, cât și în cadrul dezbaterilor ce vor urma în Camera Deputaților. Subliniem încă o dată că, în opinia CCF, mecanismul de plata a TVA defalcat trebuie sa fie un mecanism opțional și nu obligatoriu, până când agenții economici vor reuși să-și adapteze și să-și organizeze evidențele interne pentru a se conforma noilor prevederi.” susțin reprezentanții Camerei Consultanților Fiscali.
Citește și Nota de fundamentare a ordonanței privind plata defalcată a TVA e falsă: neplata și plata cu întârziere a TVA nu reprezintă evaziune fiscală