Poate ca nimic nu da mai bine masura starii materiale a unui popor decat un talcioc, un loc in care, contra unei taxe modice, poti sa vinzi si sa cumperi aproape orice. Este curios cum oamenii, chiar daca nu cauta ceva anume, vin la targul Vitan-Barzesti ca la un loc de distractie, ca intr-un parc unde pot sa piarda cu usurinta cateva ore. Aici poti gasi tot ce vrei, cu conditia sa ai rabdare sa cauti si sa nu te sperie aglomeratia si galagia care te inconjoara si care te face sa te simti ca in interiorul unui stup de albine furioase. Aici se intalnesc polii opusi ai unei societati care a facut din ban criteriul valoric. Unii care vand -de prin casa- pentru a scoate ceva banuti, cat pentru cateva kilograme de cartofi, iar ceilalti, care obtin profituri de sute de milioane numai dintr-o singura tranzactie: masini de lux.
– Mici, bere si robinete uzate
Zarva si aglomeratia incep inca din apropierea fabricii de paine din Vitan. Numarul mare de masini parcate de-a lungul trotuarelor te face sa crezi ca se intampla un eveniment deosebit, cand, in realitate, nu este decat o duminica obisnuita, insa este ziua in care bucurestenii, cu mic, cu mare, se duc la talcioc. De asta profita din plin comerciantii, care si-au intins tarabele de pe care te imbie mititei, sanviciuri calde si halbe cu bere. Cu cat te apropii de intrarea in targul propriu-zis, cu atat aglomeratia devine mai mare. Dupa ce treci prin barierele asemanatoare cu cele dintr-o statie de metrou, trebuie sa te opresti cateva clipe ca sa te orientezi. Aleea din fata ta incepe cu un sir de chioscuri pline cu de toate. De la maiouri chinezesti la sosete din bumbac, de la tigari la cosmetice de provenienta dubioasa. Mai mergi vreo 50 de metri si incepe zona pieselor auto -second hand-. Dupa cum ne spune politistul care ne insoteste, multe din accesoriile vandute aici provin din masinile furate si dezmembrate in ateliere clandestine. Inghesuit intre portiere, pistoane, amortizoare si bidoane cu vopsea, un batranel a intins pe jos o musama, pe care asaza cu grija robinete uzate, garnituri, doua perechi de pantofi vechi, dar lustruiti, cateva medalii din vremea -epocii de aur- si un telefon cu disc, ingalbenit. Sub pretextul cumpararii a doua garnituri pentru chiuveta, intram in vorba. Ne spune ca, de trei ani, este pensionar si nu a fost duminica fara sa vina la targ. Chiar si iarna, cand gerul ar fi descurajat pe oricine. Cele 20.000-30.000 pe care le castiga din vanzarea vechiturilor ii ajung pentru doua zile; paine si cateva oua. -Banii astia ii iau, nu-i dau – ne spune – si ma ajuta sa ma mai incropesc cu pensia. Sotia mi-a murit anu* trecut, sunt singur, dar la varsta mea nu-ti trebuie mare lucru-. Se intrerupe pentru a o saluta pe femeia care s-a oprit la doi-trei metri de el si scoate dintr-o sacosa mare de rafie cateva perechi de sosete. -O vezi pe asta?, continua. Are un aranjament cu un paznic de la fabrica de ciorapi. Ala scoate marfa, si ea o vinde. Le merge… De fapt, cam toti pe care-i vezi pe-aici ca vand maruntisuri le au din furat. Nici politia nu le face nimic, pentru ca n-au niciodata prea multe lucruri la ei. Marfa toata o tine unu in masina, iar vanzatorul trece doar din cand in cand, ca sa se aprovizioneze. Daca mai stai pe-aici, o sa vezi-.
Nu mai stam, pentru ca in jurul nostru s-a starnit o oarecare agitatie. Tipii care ofereau telefoane mobile de toate marcile si la preturi de la cateva sute de mii la milioane si-au ascuns rapid aparatele in genti sau buzunare si par doar niste simpli cumparatori.
– Ia BMW-ul, neamule!
Ne croim cu greu drum prin multime spre sectorul rezervat automobilelor. Daca vrei un BMW de teren, il gasesti la -doar- 18.000 de dolari, dar poti cumpara si un Mercedes pe care proprietarul, tocmai venit din Austria, dupa cum ne spune, nu vrea decat 6.000 de euro. El este unul dintre -miliardarii-, care, -muncind- in targ, scoate catvea sute de milioane de lei numai dintr-o singura tranzactie. De fapt, majoritatea automobilelor din targ sunt marci straine, iar lucratorii de politie cu care am vorbit ne-au spus ca toate sunt -curate.- Dupa raziile facute, in toamna trecuta, cand au si fost confiscate mai multe masini pe care vanzatorii le-au abandonat la venirea politiei si care s-au dovedit a fi furate si introduse in tara cu chitante vamale falsificate, mafia hotilor auto si-a restrans activitatea. Daca mai exista automobile a caror provenienta ar putea ridica anumite semne de intrebare, ele se afla in afara incintei targului, iar proprietarii nu pun niciodata anuntul -De vanzare- pe parbriz. Tranzactiile se fac pe baza doar de informatii, iar o recomandare este obligatorie.
Dupa cateva ore petrecute in mijlocul multimii, te convingi ca talciocul este o lume aparte, guvernata de legi nescrise, o lume in care saracia lucie a muritorilor de foame se intalneste cu opulenta miliardarilor de carton.