Aproape toți medicii cercetați penal în dosarul silicoanelor puse la Spitalul de Arși pe șpagă și decontate fictiv la Casa de Asigurări de Sănătate ajung în arest, în urma deciziei de marți a Curții de Apel București. Magistrații au judecat contestația formulată de către cei trei medici deja arestați în urmă cu o săptămână și jumătate față de măsura restrictivă solicitată de procurori, dar și contestația Parchetului de Pe lângă Tribunalul București față de menținerea sub control judiciar a celorlalți șase doctori. Judecătorii CAB au tranșat problema, respingând contestațiile inculpaților și admițându-le pe cele ale procurorilor.
Astfel, Florica Gușă, Carmen-Elena Boiangiu, Florin Parasca, Ivan Vătămănescu și Aurelia Isac, dar și o angajată a unei clinici private urmează a fi încarcerați. Singurul medic cercetat în libertate este Ioan Costică Ghiță Plujdescu.
Managerul Spitalului de Arși din Capitală, Vitalie Stan, și alți doi medici de la aceeași unitatea sanitară au fost arestați preventiv în dosarul operațiilor estetice, potrivit unei decizii a Tribunalul Capitalei pe 27 aprilie. Alături de director, au fost arestați șeful Secției de chirurgie plastică, Nicolae Antohi, și medicul Elena Cristina Isac. Potrivit procurorilor, aceștia ar fi primit sume mari de bani pentru a efectua ilegal operații estetice la spitalul de stat. Judecătorii TB au stabilit, prin aceeași decizie, ca restul medicilor să fie cercetați sub control judiciar.
Potrivit anchetatorilor, medicii vizați în dosarul operațiilor estetice pretindeau mită sume cuprinse între 450 și 3.400 de euro, în funcție de tipul intervenției, banii fiind împărțiți între membrii echipei operatorii, iar în cazul în care raportărilor acestora erau validate, Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București deconta aproape 5.000 de lei pe operație.
Cadrele medicale care realizau în spital operații estetice, cereau pentru aceste intervenții sume mult mai mici decât prețul pieței, pe care le încasau direct. Spre exemplu, pentru o rinoplastie se percepea aproximativ 5.000 de lei, iar pentru un implant mamar, aproximativ 2.500 de euro, au precizat sursele citate. Procurorii susțin că pacienții care doreau efectuarea unor operații estetice contactau suspecții, medici angajați ai Spitalului Clinic de Urgență de Chirurgie Plastică, Reconstructivă și Arsuri, în baza unor anunțuri postate pe internet sau la recomandarea altor pacienți care au efectuat operații similare.
„În discuțiile purtate, suspecții le comunicau pacienților că pot opta pentru efectuarea intervenției în spitalul public sau într-o clinică privată, prezentându-le avantajele financiare (un preț mai mic) de care ar fi beneficiat în cazul în care intervenția s-ar fi realizat într-o unitate spitalicească publică. În situațiile în care pacienții optau pentru efectuarea intervenției în spital, astfel cum le indicau suspecții, se întocmea documentația medicală în care erau menționate un diagnostic și un tip de intervenție medicală nereale”, a mai arătat PTB.
Ulterior, pe baza acestor documente falsificate, se întocmeau raportările către Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București (CASMB) și școala Națională de Sănătate Publică, Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar București (SNSPMPDSB), prin care se solicita decontarea serviciilor medicale.
„În cazul în care raportările erau validate de către CASMB și SNSPMPDSB, se deconta suma de 4.921,83 lei pentru fiecare intervenție medicală. Pentru ”serviciile” oferite (efectuarea unor analize medicale, internarea într-un spital public în baza unui diagnostic fals, intervenția chirurgicală propriu-zisă, folosirea frauduloasă a logisticii spitalului) medicii pretindeau cu titlu de mită sume cuprinse între 450 euro și 3.400 euro, în funcție de tipul intervenției, acestea fiind împărțite între membrii echipei operatorii (medicul principal de intervenție, medicul secundar de intervenție și medicul anestezist)”, au mai spus anchetatorii.