Home Actualitate Ludovic Orban, un absolvent de TCM restanțier la fizica de clasa a...

Ludovic Orban, un absolvent de TCM restanțier la fizica de clasa a cincea

DISTRIBUIŢI

Ministrul Orban o "comite" din nou, de data aceasta confundand basmele cu Făt Frumos care crește-ntr-un an cat alți-n zece cu legile fizicii. El vrea să ajungă cu trenul de la București la Paris în 8 ore, în condițiile în care cu cel mai performant tren, celebrul TGV, se parcurge o treime din distanța amintită în 6 ore și 15 minute. Să fi găsit oficialul, absolvent de TCM Brașov, soluția magică prin care trenurile să facă peste 1.500 de kilometri în mai puțin de două ore, sau era nevoie de o frază doctă în discurs?

Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, dovedește carențe majore la disciplina de studiu numită fizică. Și aceasta în pofida faptului că în CV-ul său postat pe site-ul Guvernului scrie negru pe alb că este absolvent al Facultății Tehnologia Construcțiilor de Mașini din cadrul Universității Brașov, promoția 1988.

Într-o criză de euforie, ministrul a declarat: "Vom fi cu adevărat integrați în UE atunci când ne vom urca în tren la București și vom ajunge în 7-8 ore la Paris sau în alte capitale europene". Poate dă bine citatul la publicul larg dar, după cum veți vedea în demonstrația următoare, afirmația este contrazisă categoric de legitățile fizicii.

Accesand orice site care cuprinde mersul trenurilor de mare viteză din UE, apar primele semne de întrebare. Aflăm, spre exemplu, că distanța Munchen-Paris poate fi parcursă, începînd din iunie 2007, cu deja celebrul tren de mare viteză TGV, în 6 ore și 15 minute. Distanța pe calea ferată între cele două orașe măsoară 860 de kilometri, în timp ce între București și Paris, via Munchen, sunt circa 2.460 de km, pe șine. Aplicând clasica regulă de trei simplă, rezultă foarte clar faptul că, în cel mai fericit caz, cu TGV de cea mai nouă generație, putem ajunge de la București la Paris în 18 ore fără opt minute. Aceasta în condițiile în care am avea deja atat în Romania cat și în Ungaria linii ferate identice din punct de vedere al calității construcției și performanțelor cu cele din Franța și Germania.

Nu vi se pare un pic cam mare diferența între cele 17 ore și 52 de minute rezultate din legile fizicii (după formula distanța este viteza înmulțită cu timpul, învățată în clasa a cincea) și rezultatul calculului ministerial care a dat 8 ore?

Sau poate are domnia sa o formulă misterioasă prin care se ajunge de la București la Munchen în mai puțin de două ore (trenuri care să circule cu peste 1.000 de km/h, spre exemplu, luate din desene animate).

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.