Opinia preliminară a Comisiei de la Veneția referitoare la modificările aduse Legilor justiției confirmă punctele de vedere exprimate de societatea civilă, de Consiliul Superior al Magistraturii, de judecători și procurori, de Președintele României, inclusiv prin sesizările de neconstituționalitate și cererile de reexaminare formulate la aceste legi.
Comisia concluzionează că punerea în aplicare a unora dintre aceste modificări legislative ar avea un impact negativ asupra sistemului judiciar.
„În vederea garantării independenței justiției și a consolidării statului de drept din România, recomandările cuprinse în opinia Comisiei de la Veneția trebuie valorificate, astfel încât lupta împotriva corupției să continue.”, consideră președintele Klaus Iohannis care sesizează din nou Curtea Constituțională cu privire la Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și al procurorilor, recent reexaminată de către Parlament.
Europarlamentarul Monica Macovei consideră că recomandările Comisiei de la Veneția invalidează modificările aduse legilor justiției de coaliția toxică PSD&ALDE&UDMR și mandatul de ministru al lui Tudorel Toader
„Este cu atât mai rușinos pentru profesorul doctor în drept Toader să rămână ministru după ce Comisia de la Veneția cere reevaluarea modificărilor aduse legilor justiției girate de ministrul Justiției, iar Tudorel Toader este membru al acestui for.
De pildă, Comisia de la Veneția recomandă menținerea rolului președintelui și al CSM în numirea și revocarea procurorilor cu funcții de conducere, pentru a echilibra influența ministerului Justiției. Adică, procedura de numire și revocare să rămână așa cum am propus-o eu în 2005, aceea fiind cea care respectă echilibrul puterilor în stat.
Comisia de la Veneția a remarcat încercările de trecere a procurorilor sub control politic și mai recomandă să se reevalueze înființarea Secției speciale de anchetă pentru magistrați, să fie scoase din lege sau clarificate modificările care permit procurorilor ierarhic superiori să invalideze soluțiile procurorilor de caz pe motiv că sunt neîntemeiate, să nu se introducă restricții privind libertatea de expresie a magistraților și să se renunțe inclusiv la pensionarea timpurie a magistraților.
Recomandările din raportul preliminar al Comisiei de la Veneția, publicat în această după-amiază, pun sub semnul întrebării și deciziile Curții Constituționale privind unele modificări aduse legilor justiției. Fostul deputat PSD, Valer Dorneanu, care acum conduce Curtea Constituțională, ar trebui, de asemenea, să se retragă din CCR. Rolul judecătorilor Curții Constituționale este să respecte Constituția, nu să facă pe plac unor politicieni aflați la putere.”, consideră Macovei
Și în Franța min. justiției a lucrat la (echivalentul francez pentru) curtea comstituțională.