Ambasadorul României în Egipt, Gheorghe Dumitru, a precizat pentru France Presse că situația celor 19 răpiți, între care și o româncă, este "neschimbată", iar autoritățile de la București nu au inițiat nicio negociere cu răpitorii. În fapt, Ministerul Afacerilor Externe a tăcut mâlc de ieri dimineață, când a ținut să precizeze presei că identitatea româncei ar trebui protejată, pentru a nu-i îngreuna situația. Pe de altă parte, guvernul egiptean a anunțat că nu negociază cu răpitorii, contactele cu aceștia având loc la inițiativa lor, de două ori pe zi, prin intermediul unor discuții telefonice cu soția de origine germană a directorului agenției de turism egiptene, aflată la Cairo.
Autoritățile au localizat cele 19 persoane răpite în Egipt, printre care se află și o ieșeancă de 33 de ani, însă, deocamdată nu s-au făcut planuri pentru o operațiune de salvare a acestora, deoarece le-ar putea dăuna, a declarat ieri Mutrif Siddig, subsecretar sudanez pentru Afaceri Externe, citat de Reuters. "Locul unde se află răpitorii a fost descoperit, este un teritoriu situat la granița dintre Sudan, Libia și Egipt", a precizat sursa citată, care a adăugat că nu se va recurge deocamdată la o operațiune care ar putea dăuna ostaticilor. Starea celor 19 persoane răpite în Sudul Egiptului este "foarte bună", iar răpitorii se pare că nu au amenințat că vor atenta la viața lor, așa cum s-a vehiculat în presă, a precizat ministrul egiptean al Turismului, Zoheir Garrana, citat de AFP. El a adăugat că autoritățile egiptene "nu au primit nicio amenințare" din partea răpitorilor, dezmințind oficial că aceștia au amenințat cu uciderea prizonierilor lor în cazul unei tentative de eliberare a acestora. Drept urmare, Egiptul a detașat o echipă de ofițeri de informații în Sudan pentru a coordona cu autoritățile locale eforturile de eliberare a grupului de 19 ostatici egipteni și europeni răpiți, vineri, în sudul țării, a declarat ieri o sursă oficială, citată de AFP.
No comment
În tot acest timp, Ministerul Afacerilor Externe român a știut numai să dea indicații presei "să manifeste reținere în publicarea unor date personale despre cetățeanul român răpit în Egipt, pentru a nu afecta eforturile de eliberare". Instituția a precizat ieri dimineață, într-un comunicat, că în cursul nopții trecute nu au fost făcute evoluții care să poată fi făcute publice, în schimb, pe tot parcursul zilei de ieri, diverse ministere străine au ieșit la declarații cu privire la cei 19 ostatici. MAE român a tăcut. Deci, potrivit informațiilor transmise ieri dimineață autoritățile române, în strânsă colaborare cu cele egiptene, germane și italiene, au continuat demersurile în vederea eliberării ostatecilor. MAE a ținut să precizeze faptul că pe durata acestei situații de criză se vor comunica doar informații verificate oficial și mesaje care nu afectează demersurile de salvare a victimelor răpirii. Însă, pare-se că același MAE care luni habar nu avea că o româncă a fost răpită în Egipt, nu știe nici de ceilalți oficiali străini care au tot ieșit la declarații precizând că situația ostaticilor este bună și că se fac demersuri pentru eliberarea lor.