Ancheta DNA privind fapte de corupție în domeniul farmaceutic vizează medici care treceau în fișa pacientului afecțiuni mai grave pentru a putea prescrie medicamente care le-ar fi adus comisioane din partea firmelor producătoare sau distribuitoare, au declarat marți, pentru AGERPRES, surse judiciare.
Sursele au arătat că erau situații în care un medic oncolog cerea, de exemplu, ca dimensiunea unui chist citită la ecograf să fie trecută în documentele spitalului ca fiind mai mare, respectiv 4 cm în loc de 2 cm, ca să-i poată prescrie medicamente și tratament care i-ar fi adus respectivul comision sau alte beneficii.
În acest dosar, procurorii DNA fac cercetări referitoare la faptul că anumite firme de medicamente ar fi oferit unor medici din județele Mureș, Sălaj, Sibiu, Bistrița și Cluj achitarea cheltuielilor la diverse simpozioane și congrese internaționale, excursii în diverse țări, bunuri, foloase și alte servicii, condiționându-le de prescrierea medicamentelor pe care le produc sau pe care le distribuie, conform surselor citate.
„Acțiunea vizează activitatea infracțională care s-a realizat pe teritoriul mai multor județe. Sunt implicate mai multe unități sanitare. Pot să vă asigur însă că în cadrul anchetei vom verifica toate aspectele necesare pentru a lămuri modul în care s-au prescris anumite medicamente, modul în care s-au achiziționat anumite medicamente și, acolo unde va fi cazul, unde vorbim de diagnostice sau alte aspecte privind viața sau sănătatea altor persoane, vor fi contactate și se vor lua și măsuri de prevenire, dacă este cazul”, a declarat Kovesi, prezentă la o ceremonie organizată la Academia Tehnică Militară.
Astfel, s-ar fi optat pentru varianta medicamentelor mai scumpe în locul unor medicamente generice, echivalente, care au aceeași compoziție chimică și același efect terapeutic, însă ar fi fost mai ieftine.
Procurorii DNA efectuează marți percheziții în 61 de locații situate în municipiul București și în județele Ilfov, Sibiu, Mureș, Sălaj, Cluj, Bistrița-Năsăud și Timiș, într-un dosar privind fapte de corupție comise în perioada 2012 — 2015.
Potrivit surselor, acțiunea vizează persoane fizice, clinici oncologie din cadrul spitalelor județene Sibiu, Zalău, Târgu Mureș, CJAS Sălaj, Institutul Oncologic „Ion Chiricuță”, Spitalul de zi Cluj-Napoca, Cabinetul Oncologic situat la mansarda Ambulatoriului de specialitate al Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, Spitalul Județean de Urgență Bistrița, precum și firme și distribuitori de medicamente pentru cancer.