Seful Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Vaslui, Alec Bujorianu, a anuntat ca va sesiza, zilele acestea, organele de cercetare penala din cauza aspectelor constatate in urma controlului efectuat la SC Cerealcom SA Vaslui.
Controlul a vizat: verificarea legalitatii privatizarii Cerealcom si stabilirea impozitelor si taxelor datorate bugetului de stat si verificarea legalitatii rambursarilor de TVA.
Cerealcom vrea de la stat 130 de miliarde
Cerealcom a solicitat Administratiei Financiare Publice (AFP) Vaslui, prin intermediul a patru cereri de rambursare a TVA, in intervalul 1 mai – 31 decembrie 2000, sa i se ramburseze de la bugetul de stat peste 130 miliarde de lei. Controlul a scos la iveala ca AFP Vaslui a rambursat efectiv acestei societati 21 de miliarde pentru perioada 1 mai – 30 septembrie 2000 si 24 de miliarde, inclusiv cele noua miliarde de lei retinute drept garantie la rambursarea anterioara, pentru perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2000. Deci, in total, 45 de miliarde, cu mentiunea ca nu este clarificat exportul, in sensul ca nu s-a verificat realitatea exportului. Practic, exportul trebuie verificat la punctele vamale de unde marfa a fost expediata catre beneficiarii externi. -Noi, cu adresa 3144/2001, am solicitat Garzii Financiare Centrale sa ne ajute in verificarea realizarii exportului efectuat de catre Cerealcom Vaslui prin cele sase vami. Nu am primit nici un raspuns, desi am intervenit de mai multe ori telefonic. S-a motivat ca operatiunea este destul de greoaie si dureaza foarte mult timp. Cert este ca din evidenta unitatii rezulta ca, in 2000, s-au exportat societatii Psalco Grind din Elvetia produse agricole in valoare de 306 miliarde de lei. In cursul anului 2000, societatea Cerealcom Vaslui incaseaza de la societatea elvetiana 760 miliarde de lei, reprezentand avansuri pentru finantari de lucrari agricole, dar din 306 miliarde de lei, reprezentand contravaloarea cerealelor exportate catre aceasta unitate, compenseaza numai 125 miliarde de lei. Diferenta de 181 miliarde de lei rezulta ca ar fi reprezentat contravaloarea produselor agricole comercializate catre clienti interni. De aceea, noi insistam pentru clarificarea acestor aspecte, pentru ca efectul fiscal este destul de mare, in sensul ca, la 181 miliarde de lei, aplicand coeficientul de conversie a TVA, ar reprezenta 29 miliarde de lei TVA colectata, care practic nu este luata in calcul, la care se adauga si diferenta de impozit pe profit, pentru ca 151 miliarde de lei s-au impozitat cu 5% si nu cu 25%, si ar rezulta o diferenta de 30 miliarde de lei impozit pe profit-, a spus Alec Bujorianu.
Conform balantei de verificare care a stat la baza intocmirii bilantului contabil incheiat la 31 decembrie 2000, unitatea se inscrie cu o pierdere de 61 miliarde de lei. Au fost constatate 65 de miliarde cheltuieli nedeductibile si 12,5 miliarde cheltuieli inregistrate in mod eronat, fara documente legale. Debitul total al Cerealcom Vaslui catre bugetul de stat, din impozite si taxe, este de 5,6 miliarde, suma care a fost deja recuperata.
In urma controalelor efectuate de catre inspectorii de la Finante a rezultat ca societatea vasluiana nu are forme de intrare la cateva mii tone de porumb, grau pentru samanta, orzoaica si rapita. -Pentru aceste aspecte vom sesiza zilele acestea organele de cercetare penala sa-si faca datoria si, in functie de rezultate, sa stabilim si efectul fiscal-, a mai spus Bujorianu.
In ceea ce priveste legalitatea privatizarii, inspectorii Departamentului de Control si Combatere a Coruptiei al Guvernului au intocmit un raport care cuprinde concluzii si masuri, aprobat chiar de Adrian Nastase, primul-ministru al Romaniei.
Iulian Munteanu