In Romania si in Bulgaria, mafia rusa a devenit activa prin investitii imobiliare, care sunt afaceri traditionale ale mafiei ruse facute pe litoralul Marii Negre, ceea ce ar trebui sa-i cam dea de gandit inclusiv grabitului ministru Agathon.
Mafiotii rusi: culti, profesionisti, avizi de putere
Saptamanalul italian -Panorama- sustine, in baza unor investigatii, ca globalizarea criminalitatii este mai rapida decat cea a economiei, iar cei care o conduc sunt sefii mafiei rusesti. Noii sefi sunt eleganti, culti, dispun de tehnologie avansata si de o cruzime care i-a ajutat sa castige si palate, si putere politica. Crima organizata o ia inaintea economiei: in lumea mafiei mondiale, rusii fac acum jocurile. Afacerile lor se intind din Asia pana in Australia, din America pana pe malurile Marii Negre, scrie aceasta publicatie.
Caracatita crimei trece acum sub comanda -sefilor legali- (expresie care, in mediul criminal rus, denumeste capii mafioti crescuti in umbra defunctei puteri sovietice), care au reusit sa isi extinda afacerile peste tot in lume. Din China in Europa, din America in Australia, din Africa si pana in Orientul Mijlociu, rusa a devenit limba preferata a mafiotilor, scrie Panorama.
Plaja activitatilor ilegale ale mafiei ruse este extrem de mare, ajungand sa obtina miliarde de dolari din prostitutie pana la pescuit oceanic ilegal.
Mafia rusa face investitii imobiliare in Romania
Investitiile imobiliare sunt afaceri traditionale ale mafiei ruse, descoperite pana acum si in Polonia, Cehia, Italia, Portugalia, Turcia, pe plajele de la Marea Neagra, in Bulgaria si in Romania, dar si in Statele Unite – una dintre destinatiile preferate ale imigrantilor rusi.
In ceea ce priveste Romania, investitiile imobiliare de pe litoral nici macar nu sunt greu de facut atat timp cat licitatiile coordonate de ministrul Dan Matei Agathon sunt facute ca la balci, putand participa oricine, fara ca macar sa-si decline identitatea.
Estonia, o candidata la NATO controlata de mafia rusa
In Estonia, -sefii legali- au ocupat posturile fostilor agenti KGB si controleaza multe dintre sectoarele economice. Republicile baltice sunt in prezent una dintre principalale puncte de tranzit al drogurilor dintre Asia spre Europa, consecintele fiind dramatice: numarul cazurilor de SIDA inregistrate in capitala estona, Talin, a crescut de la sase in 1998, la aproape 1.500 in anul 2001. Premierul orasului Talin este suspectat de legaturi cu familiile ruse din San Petersburg, dar ministrul estonian de Interne – avertizat in acest sens de seful FBI – are totusi puteri limitate.
In cazul Rusiei, acest lucru reprezinta un real pericol la adresa tinerei democratii. Iar presedintele Vladimir Putin e constient de faptul ca adevaratul pericol nu este coruptia, ci posibilitatea ca organizatiile criminale organizate sa ii influenteze planurile strategice.