Home Actualitate Magistratii acuza si ei presiunile politice in actul de justitie

Magistratii acuza si ei presiunile politice in actul de justitie

DISTRIBUIŢI

Opinia publica interna si internationala si forurile europene acuza de ani de zile presiunile politice in actul de justitie din Romania. Numai reprezentantii Guvernului respinge mai mult sau mai putin voalat aceste acuzatii, de teama de a nu scapa din mana un instrument util pentru numeroase jocuri politice sau de alta factura. Chiar si magistratii romani, adusi la disperare, au acuzat, sambata, la Cluj-Napoca, in cadrul Conferintei Extraordinare a filialei clujene a Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR), exercitarea unor presiuni politice asupra actului de justitie. Poate ca pe acest fond de acuzatii si sub presiunea procesului de intergrare in UE, Justitia Romana va deveni independenta.

-Nu trebuie sa fim niste instrumente!-

Presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR), Viorica Costiniu, a declarat, in cadrul unei conferinte de presa sustinute in incheierea dezbaterilor, ca Asociatia pe care o conduce a depus mai multe memorii prin care a sesizat presiunile politice exercitate asupra instantelor de judecata, acestea fiind inaintate atat ministrului de Justitie, cat si Consiliului Superior al Magistraturii. -Putem constata, la fiecare patru ani, care ne sant clientii judiciari. Nu trebuie sa fim folositi ca niste instrumente pentru chestiunile existente la nivel politic-, a afirmat Costiniu. Referindu-se la modul de desemnare a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, despre care sustine ca functioneaza, in prezent, in ilegalitate, presedintele AMR a apreciat ca magistratii ar trebui sa aiba posibilitatea de a-si desemna reprezentantii in acest for, fara ca alegerea acestora sa fie facuta la recomandarea ministrului de Justitie ca reprezentant al puterii politice. Magistratii si-au mai exprimat si dorinta de a avea un cuvant mai greu de spus in desemnarea membrilor Consiliului National al Magistraturii.

Magistratii ar putea apela la CEDO

Magistratii avertizeaza ca exista posibilitatea de a ataca statul roman la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) pentru a beneficia de recorelarea salariilor. Presedintele filialei Cluj a Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR), procurorul Eugen Iordachescu, a declarat ca aceasta sesizare este, deocamdata, la stadiul de idee, fiind luata in calcul doar ca solutie extrema. -Din punct de vedere principial, nu cred ca este admisibil ca judecatorii si procurorii sa fie pe pozitii adverse statului roman-, a afirmat Iordachescu, subliniind ca, la nivel national, aproximativ 3.000 de judecatori si 2.000 de procurori ar putea ajunge in situatia de a nu-si primi banii. Iordachescu a precizat ca litigiul de munca dureaza din primavara acestui an si vizeaza necorelarea salariilor magistratilor cu cele ale demnitarilor, respectiv ale parlamentarilor, recorelare care ar fi trebuit aplicata inca din anul 2000. Pe raza Curtii de Apel Cluj, numarul magistratilor aflati in aceasta situatie depaseste 300.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.