Home Actualitate Mai -suplu-, tot cu 15 ministere

Mai -suplu-, tot cu 15 ministere

DISTRIBUIŢI

După restructurare, Cabinetul propus de premierul Călin Popescu Tăriceanu are 18 membri, incluzându-i aici pe prim-ministrul Tăriceanu, ministrul de stat Marko Bela şi ministrul delegat pentru relaţia cu Parlamentul, Mihai Voicu. Au rămas tot 15 ministere, deşi premierul a promis un executiv -mai suplu-.

Ministerul Economiei şi Comerţului al liberalului Varujan Vosganian şi din Ministerul Finanţelor al lui Sebastian Vlădescu au fost -sparte-: Finanţele şi Economia vor fi conduse de Vosganian, iar Comerţul, Turismul şi IMM-urile au devenit parte a unui nou minister, condus de Ovidiu Silaghi.

Ministerul Transporturilor, Turismului şi Construcţiilor a fost împărţit şi el, astfel că vicepreşedintele Ludovic Orban a primit Ministerul Transporturilor, iar Lucrările publice au rămas la acelaşi Laszlo Borbely, -câştigător- al dezvoltării regionale.

Singurul ministru delegat a rămas Mihai Voicu, pentru relaţia cu Parlamentul. Rămân în posturi Adrian Iorgulescu – ministrul culturii şi cultelor şi Eugen Nicolăescu – ministrul sănătăţii.

Marele absent din noul guvern este senatorul PNL, Norica Nicolai, care nu a primit nici un post. Vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban a fost singurul care a votat împotriva noului Cabinet restructurat. Vicepreşedintele Crin Antonescu a refuzat să participe la şedinţa Biroului Politic, pentru a nu gira în niciun fel noul Cabinet.

Marko Bela – ministru de stat

Preşedintele UDMR, Marko Bela a dirijat de-a lungul celor 14 ani de când conduce formaţiunea maghiară, cinci fundaţii prin care s-au vehiculat sume importante de bani, proveniţi de la guvernul ungar şi cel român, în scopul sprijinirii comunităţii maghiare din România. Deşi s-au ridicat numeroase semne de întrebare legate de administrarea acestor fonduri, nu a existat nici o semnalare în acest sens din partea autorităţilor. Anul trecut, Marko Bela a intrat în atenţia procurorilor de la DNA pentru că în 2005 a încasat 90.000 de lei şi 16.000 de forinţi din drepturi de autor.

Tudor Chiuariu – ministrul Justiţiei

De numele tânărului jurist ieşean Tudor Chiuariu, fostul şef al Departamentului pentru Lupta Antifraudă se leagă afacerile deputatului liberal Relu Fenechiu, care s-a aflat în atenţia DNA şi DIICOT în mai multe cercetări legate de nereguli la firmele în care acesta era acţionar. Tudor Chiuariu a colaborat timp de trei ani, în calitate de jurist şi avocat, cu grupul de firme aparţinând deputatului PNL de Iaşi Relu Fenechiu, fiindu-i încredinţate nu doar litigiile firmei, ci şi supervizarea contractelor comerciale.

Varujan Vosganian – ministrul economiei şi finanţelor publice

Senatorul PNL este cunoscut drept -copilul- unui grupul de interese al cărui vârf de lance este controversatul om de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu. SOV a şi recunoscut public că a susţinut financiar Uniunea Forţelor de Dreapta (UFD), condusă de Varujan Vosganian. Are un teren forestier în valoare de 17.500 de euro, două case de locuit, un autoturism Renault Logan, 356.000 RON în bancă. Potrivit ultimei declaraţii de avere, din decembrie 2006, a obţinut din funcţiile de senator şi vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor, din închirierea drepturilor de proprietate intelectuale peste 115.000 RON.

Paul Păcuraru – ministrul muncii

-Baronul- PNL de Galaţi, aşa cum este numit senatorul Paul Păcuraru, este fostul şef de campanie electorală al lui Theodor Stolojan. Paul Păcuraru a fost acuzat de adversarii politici în dese rânduri că, în calitate de patron al firmei Eurocom Galaţi, a încheiat -un contract fabulos- cu SIDEX, păgubind societatea cu aproape 375.000 de dolari.

Adrian Cioroianu – ministrul afacerilor externe

Senatorul PNL Adrian Cioroianu a intrat în politică în 2002 în primul rând datorită rolului de consilier al preşedintelui liberal de atunci, Theodor Stolojan. Cioroianu nu şi-a actualizat declaraţia de avere din mai 2005. Potrivit acesteia, Cioroianu are un teren agricol de 5.000 de metri pătraţi, în cotă parte de 50%, cu valoare de impozitare de 20 de milioane de lei vechi şi a primit în calitate de lector universitar, pentru drepturi de autor şi dividende la firma K7 Niv Media SRL, aproape 300.000.000 lei vechi.

Cristian David – ministrul internelor şi reformei administrative

Actualul ministru – delegat pentru control are trei terenuri intravilane în Bucureşi şi Vaslui, două apartamente în Bucureşti şi unul în Vaslui, un autoturism Land Rover, bijuterii în valoare de 40.000 euro, conturi bancare de 82.000 RON şi este asociat cu 50% din acţiuni la firma Team International Consult.

Teodor Meleşcanu – ministrul apărării

Senatorul PNL de Prahova a fost membru în Consiliul de Administraţie al Rompetrolul condus de Dinu Patriciu. În vara anului trecut, presa a făcut o dezvăluire şocantă despre Meleşcanu: în urma unui interviu realizat cu generalul Pacepa, fostul şef al securităţii susţine că vicepreşedintele PNL a fost ofiţer acoperit al Securităţii..

Potrivit ultimei declaraţii de avere, din ianuarie 2007, Meleşcanu are o garsonieră în Bucureşti şi o casă de vacanţă în comuna Ciolpani, trei maşini, trei ceasuri în valoare de 6500 euro, peste 15.000 RON în bănci şi este acţionar la Romcer SA.

Decebal Traian Remeş – ministrul agriculturii

Actual secretar general al PNL, Decebal Traian Remeş a fost ministru de finanţe în guvernul CDR. A trecut prin PNL, a fost vicepreşedinte PNTCD şi al Acţiunii Populare şi a condus în 2004 Departamentul de Politici fiscale din PC.

Ludovic Orban – ministrul transporturilor

Preşedintele PNL Bucureşti, vicepreşedinte al PNL, Ludovic Orban a primit de la Dinu Patriciu în 2003 o garanţie bancară pentru un credit de 15.000 de dolari. Orban este conectat de mai mult timp însă la interesele lui Dinu Patriciu: în timpul guvernării PSD, a administrat firma Rominserv, membră a holdingului Rompetrol, patronat de Patriciu.

Cristian Adomniţei – ministrul educaţiei, cercetării şi tineretului

Numele deputatului Cristian Adomniţei a fost pronunţat într-un dosar aflat în lucru la DNA şi care vizează mafia retrocedărilor – asta reiese din declaraţiile prefectului de Iaşi Radu Prisecaru, care le-a cerut procurorilor să îi cerceteze pe Adomniţei, Crin Antonescu şi Relu Fenechiu.

Zsolt Nagy – ministrul comunicaţiilor şi lucrărilor publice

Vicepreşedintele executiv al UDMR, Zsolt Nagy este urmărit penal de către Parchet, în dosarul -Spionaj şi trădare-. Potrivit anchetatorilor, el ar fi supervizat constant acţiunile prin care consilierul său, Mihai Donciu, l-a favorizat pe bulgarul Stamen Stanchev, dar ar fi avut şi sarcina de a verifica dacă discuţiile telefonice purtate de membrii -grupării- erau interceptate.

Attila Korody – ministrul mediului şi gospodăririi apelor

Attila Korodi, fostul secretar de stat la mediu, este cunoscut drept ginerele lui Laszlo Borbely, viitorul ministru al Dezvoltării Regionale. În afară de venitul de secretar de stat, a mai primit puţin peste 25.000 de lei în anul 2005 pentru activitatea dintr-o comisie de privatizare şi alţi aproape 10.000 de lei din dividendele de la două firme unde este acţionar.

Ovidiu Silaghi – ministerul IMM-urilor, comerţului, turismului şi Profesii Liberale

Ovidiu Ioan Silaghi, viitorul ministru pentru întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii liberale, şi-a început cariera politică în 1990, a administrat firme private timp de nouă ani, a fost preşedinte al Camerei de Comerţ Satu-Mare, în prezent fiind deputat PNL şi europarlamentar.

Laszlo Borbely – ministrul dezvoltării regionale

În ultimii ani, numele vicepreşedintelui executiv al UDMR, din 2004 ministru delegat pentru lucrări publice si amenajarea teritoriului, Laszlo Borbely, a fost asociat în Târgu Mures cu mai multe firme de constructii, pe care le-a ajutat să încheie mai multe contracte cu statul.

De asemenea, Laszlo Borbely este cunoscut drept un cheltuitor de fonduri ale guvernului maghiar, prin intermediul fundaţiei pe care o prezidează încă din 1991, dr. Bernady Gyorgy prin care s-au derulat fonduri de 34,5 milioane de forinţi, adică peste 3 miliarde de lei.

Boc: -Tăriceanu este un impostor-

Democraţii nu sunt surprinşi de decizia premierului Tăriceanu de a-i înlătura din guvern. Liderul PD, Emil Boc l-a acuzat ieri pe primul ministru că este un impostor şi că a trădat electoratul Alianţei D.A. -PNL a rupt alianţa cu PD şi a îndeplinit dorinţa PSD de a fi la guvernare. Mai mult chiar, PNL va fi acum la comanda PSD-, a declarat Emil Boc. Preşedintele PD a precizat că democraţii se vor retrage din sala plenului când premierul Tăriceanu va prezenta noul cabinet.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.