Deputatul PDL ?ê?£tefan Pirpiliu a declarat, ieri că pentru îngrijirea câinilor fără stăpân din București s-ar ajunge la 40 de milioane de euro anual, arătând că este o temă falsă lansată de ONG-uri că mai mult costă eutanasierea decât tratarea și hrana câinilor.
"Iese statul mai scump dacă tratezi un câine decât dacă-l ucizi? Este o temă falsă lansată de ONG-uri că te costă mai mult eutanasierea cât să-l tratezi sau să-l ții să mănânce. Dacă iau calculele oficiale la nivelul Bucureștiului, costă 375 de lei pe lună pentru un câine și ajungi undeva la 40 de milioane de euro pe an. ?ê?£i dacă în medie câinii trăiesc 10 ani, am ajunge undeva la 400 de milioane de euro", a susținut ?ê?£tefan Pirpiliu.
El a spus că în ultimul an au fost mușcați de câini în București 12 mii de cetățeni, iar la nivel național 30-40 de mii. "Costurile pe o mușcătură se ridică la 100-120 de euro", a adăugat Pirpiliu.
Întrebat câți câini există în București și cât ar costa eutanasierea, Pirpiliu a arătat că în medie ar fi 60-70 de mii de câini, din care, după statistici, 30-50% se apreciază că sunt animale bolnave și vor fi eutanasiate.
El a adăugat că, dacă ONG-urile, primăria și cetățenii vor lucra, s-ar puta ajunge la un număr foarte mic de câini care să fie eutanasiați și la un nivel redus de fonduri.
Camera Deputaților a adoptat, marți, cu 168 de voturi "pentru", 111 voturi "împotrivă" și 14 abțineri, Legea privind câinii comunitari. Proiectul privind gestionarea câinilor fără stăpân, adoptat marți de deputați, prevede că eutanasierea câinilor fără stăpân se va putea face după ce autoritățile locale vor consulta populația prin sondaje de opinie, referendumuri sau adunări de cartier și că toți câinii vor fi "cipați".
Potrivit prevederilor adoptate de deputați, consiliile locale vor avea obligația de a înființa, în funcție de necesități, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a acestei legi, servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân și vor trebui să amenajeze și să suplimenteze din fonduri proprii în funcție de necesități adăposturile publice pentru câini.
Câinii vor fi ținuți în adăposturile înființate de consilii timp de 30 de zile, cu excepția celor revendicați de proprietari.
În situația în care după expirarea termenului de cazare câinii nu au fost revendicați sau adoptați, aceștia pot fi păstrați în adăposturi, returnați în teritoriu, eutanasiați sau se poate găsi o soluție combinată, conform hotărârii consiliilor locale, respectiv ale CGMB, după consultarea populației din raza unității administrativ-teritoriale respective, se precizeză în proiect.
Întreținerea unui câine -de trei ori mai mare decât a unui asistat social
Primăria Vaslui cheltuiește de trei ori mai mulți bani pentru întreținerea unui câine comunitar decât pentru hrana acordată zilnic asistaților social, în condițiile în care costurile lunare pentru 158 de persoane nevoiașe ajung la 30.000 lei, iar pentru întreținerea a 40 câini sunt de 20.000 de lei.
Dacă pentru hrana caldă a celor 158 de asistați social se acordă, potrivit legii, suma de șase lei pe zi de fiecare persoană, întreținerea unui câine comunitar costă zilnic suma de 17 lei.
Autoritățile locale vasluiene consideră justificate aceste cheltuieli, având în vedere pericolul pe care îl reprezintă câinii comunitari pentru populație.
"Într-adevăr, câinii comunitari par mai privilegiați decât oamenii, ceea ce nu este normal. Dar și maidanezii trebuie protejați pentru că și ei sunt ființe. Însă, chiar dacă sunt cheltuieli atât de mari, oferim protecție oamenilor să nu fie maltratați de acești câini comunitari care, până la urmă, reprezintă un pericol social", a declarat viceprimarul municipiului Vaslui, Valeriu Caragață.
În municipiul Vaslui, autoritățile locale oferă o masă caldă la cantina de ajutor social unui număr de 158 de persoane, ceea ce înseamnă o cheltuială lunară, cu tot cu utilități, de 30.000 lei.
Pe de altă parte, pentru cei 40 de câini comunitari, costurile lunare cu întreținerea se ridică la 20.000 lei. Câinii sunt cazați într-un padoc din incinta fostei uzine de termoficare, iar administrarea acestuia este făcută de o societate aflată în subordinea Consiliului Local Vaslui.
Mihaela Dobrescu