Home Actualitate Managerii de spitale, ilustrarea proverbului „capul plecat, sabia nu-l taie”

Managerii de spitale, ilustrarea proverbului „capul plecat, sabia nu-l taie”

DISTRIBUIŢI

Spitalele noastre nu mai au nevoie de nicio prezentare iar birocrația din România a atins de mult paroxismul în multe domenii. Parlamentarii sunt preocupați doar de propriile interese și chiar dacă ar realiza dimensiunea hârțogăriei prevăzute de legi, ordonanțe, ordine, norme, metodologii, proceduri, tot  nu s-ar obosi să schimbe ceva.

Ordonanța de Guvern nr. 18 din 29 august 2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului prevede la art. 22  (1) că „începând cu promoţia 2005 de absolvenţi licenţiaţi ai facultăţilor de medicină, dobândirea dreptului de liberă practică se face după promovarea examenului de medic specialist”.

În realitate însă, medicii rezidenți fac gărzi plătite, examinează și aplică soluții terapeutice fără supravegherea îndrumătorului. Ordonanța 18 este încălcată astfel pentru că medici specialiști nu sunt suficienți și altfel pacienții ar avea de suferit dacă rezidenții nu i-ar examina și trata. Nu am văzut însă vreun manager ghiftuit de spital să protesteze față de această situație, ci toți stau cu capul plecat, în speranța că sabia nu-l va tăia.

Toată lumea tace pentru că medicii specialiști ăștia sunt, restu-s plecați ori în privat, ori în străinătate și asta e!

O altă inepție întâlnită în practică este faptul că nici medicii care fac gărzi dar nu sunt angajați pe perioadă nedeterminată ai Spitalului nu-și asumă prin parafele lor actele medicale efectuate pe perioada gărzii deși au drept de liberă practică. Peste un astfel de medic, vine un alt medic specialist dar angajat pe perioadă nedeterminata (titular) care trebuie să-și asume prin parafă ceea ce a făcut un alt medic specialist.

Medicii și pacienții se plâng de o altă aberație a spitalelor: dacă sâmbătă la orele 02:00 noaptea, se internează un pacient care are nevoie urgentă de un medicament inexistent în spital dar familia poate cumpăra acel medicament de la o farmacie non-stop medicul nu are voie să elibereze rețetă familiei fără acordul șefului de secție și al managerului spitalului.
În formularul de referat F-576-15 folosit la Spitalul Universitar medicii trebuie să indice ce ghiduri/protocoale/studii au stat la baza decizie de prescriere. Se pune întrebarea: care ghiduri/protocoale/studii având în vedere faptul că acele comisii consultative din Ministerul Sănătății nu au elaborat ghidurile pentru fiecare specialitate la fel cum nu au elaborat bibliografiile pentru examenul de medic specialist.

O să ajungă medicii ca înainte de aplica pe noi ce au învățat în cei 10-12 ani de studii superioare, să verifice temeinic legile, ordinele, metodologia, procedurile,  ghidurile etc. pentru ca să poată cita apoi în formular: am prescris paracetamol pentru scăderea febrei conform ghidului din 1931, al studiului din 1954, al protocolului internațional nr xy și pentru că așa îmi dădea și mie mama când eram mic.

Dar stați liniștiți medici și pacienți, managerii de spitale au locuri călduțe, salarii bunuțe și nu vor face nimic de frică să nu le piardă.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.