Pestera din Sinca Veche este inconjurata de mistere, pe care nimeni, de-a lungul timpului, nu a reusit sa le desluseasca.
Intr-una din firidele templului este sculptata steaua lui David, in interiorul careia apar si insemnele Yin si Yang. Un redactor de la TVR a surprins pe pelicula, in preajma unuia dintre cele doua altare, jocul unor sfere de lumina densa, perfect conturate. Un profesor american de origine romana apreciaza vechimea templului la 7.500 de ani. Legenda spune ca oricine, care se afla in preajma vechiului templu, isi pune cu gand bun o dorinta, aceasta se va indeplini.
Pestera de la Sinca Veche, cunoscuta si sub denumirea de Templul Ursitelor sau Manastirea din Plesu, s-ar putea transforma in curand intr-un lacas de inchinaciune ortodox. Un brasovean, proaspat absolvent al Facultatii de Teologie din Sibiu, s-a hotarat sa se calugareasca si sa construiasca pe vechiul amplasament al templului o manastire din lemn.
Pentru a-si putea indeplini visul, Adrian Moldovan a depus o cerere la Mitropolia Ardealului si o alta la Consiliul Local din Sinca Veche. In sedinta de luna trecuta, Consiliul Local al comunei si-a dat acordul de principiu pentru renovarea vechiului lacas de inchinaciune si pentru construirea unei biserici din lemn in apropierea acestuia.
Insemne ale filosofiei orientale in templul de la Sinca Veche
Intr-una dintre firidele templului este sculptata steaua lui David, in interiorul careia apar si insemnele Yin si Yang. Nicaieri in lume insemnele celor doua principii cosmologice, Yin si Yang, nu apar insa impreuna cu steaua lui David, desi ambele semnifica acelasi lucru: principiul feminin si cel masculin, triunghiul superior al stelei, ca principiu pozitiv, si cel inferior, ca principiu negativ.
Cercetatorii si-au pus firesc intrebarea: vechii daci cunosteau aceste principii ale filosofiei orientale sau stiau ca varfurile stelei simbolizeaza cele cinci elemente care stau la baza constituirii Universului: apa, foc, lemn, metal, pamant?
In stanga firidei, cu spatele la ea si privind catre usa altarului, se afla un bust infatisand un barbat impunator, cu plete lungi, dar care are nasul si linia buzelor lipite.
Chipul cu trasaturi ferme, probabil o zeitate, seamana cu un Christ, dar ar putea fi Zamolxis sau alt zeu de dinainte de era crestina.
Cercetatorii afirma ca altarul adapostit de vechiul templu si semnele sapate in peretele stancos s-au pastrat din era precrestina. Parapsihologii cred ca, prin turnul interior, inalt de 10 metri, vechii preoti comunicau cu astrii si civilizatii extraterestre. Cristalele descoperite in templu le-au sugerat istoricilor analogia cu practicile magice ale incasilor.
Arheologii spun ca pe dealul Plesu a existat o mica asezare dacica precrestina
In documentele medievale, localitatea apare sub denumirea Sinca. In 1850 era atestata sub denumirea de Sinka Vetje si Altschinka, iar in 1854 – Sinca Vehe. Pe locul actualului templu se presupune ca au fiintat altele, pagane si de cult crestin.
Istoricii, parapsihologii, fizicienii sau teologii care s-au incumetat sa cerceteze grota n-au reusit pana acum sa elucideze enigma acestui templu.
Primul carturar care a studiat misterele de la Sinca Veche a fost Nicolae Iorga.
Dezlegarea tainei de la Sinca Veche cere insa nu numai timp si energie, ci, mai ales, multi bani. Fara sprijin financiar pentru studii stiintifice, enigma va continua sa alimenteze imaginatia celor care trec pragul templului.
Templul de la Sinca ar putea fi una dintre cele mai mari descoperiri ale lumii
Teologul brasovean nu este singura persoana care s-a aratat interesata de Templul Ursitelor. Profesorul Gheorghe Moldovan, originar din satul Sinca Veche, care se stabilise de mai multi ani in SUA, a fost, pana in toamna anului trecut, cand a incetat din viata, un adevarat protector al templului.
-Eu am apreciat vechimea templului la 7.500 de ani i.H., bazandu-ma pe modul in care a fost construit, asemanator unei forme sanscrite veche de peste 6.000 ani, pe configuratia bustului din altarul mic si pe o comunicare pe care am avut-o in vis-, marturisea, in urma cu doi ani, Gheorghe Moldovan.
-Sunt sigur ca acest templu sfant ar putea fi printre cele mai importante descoperiri din lume, ca acesta este locul prevestit in care Dumnezeu isi va arata puterea, locul de pelerinaj din tara noastra-, considera Gheorghe Moldovan.
Un redactor de la TVR a fost surprins de imaginile filmate in templu
In 1996, Lucian Babeanu, redactor, pe atunci, la -Ora 6 Buna Dimineata-, a intrat in Templul Ursitelor, impreuna cu un grup de vizitatori. -Am avut la inceput probleme minore cu camera; mi se blocau comenzile, camera pornea singura-, marturisea, la acea data, ziaristul.
La intoarcerea in Brasov, acesta a constatat prezenta pe pelicula a unor elemente pe care nu le remarcase nimeni. Este vorba de aproximativ sapte secunde de imagine in asa-numitul altar al templului. Camera video a inregistrat forme plasmatice de lumina, care au impresionat puternic imaginea. -Acest efect a disparut cand am facut o panoramare catre baza intrarii, urmarind de fapt un sant sapat in piatra.
In timpul acestei miscari se putea lesne observa, alaturi de urmele de pasi, un diamant de o marime apreciabila-, povestea Lucian Babeanu. A doua zi, cele sapte minute au disparut, iar in spatiul negru se contura o silueta invesmantata in manta neagra, cu o vesta bej si o mana luminoasa in planul indepartat. Caseta a fost vizionata la vremea respectiva de mass-media si de autoritatile locale care l-au insotit pe Lucian Babeanu la vizitarea templului.